|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Топ 10 най-трудни за четене книги
|
|
Автор |
Justice Above All () |
Публикувано | 30.11.11 18:34 |
|
Enjoy
| |
|
Кажи им на тия да ходят да се стрелят у иначе оригиналичещите си мозъци. Заглавието на номер 7 си има български превод и по тази причина да си заврат "архипелагът" в профанизираните англо-саксонизирани задници, с които вероятно си мислят, че "Архипелаг ГУЛАГ" е американски роман, съдейки по корицата, която са постнали и заглавието, изсмукано от нея. Иначе писали какво и що, сякаш са я чели...
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
|
Е са - защо се нервиш за глупости. Ето казваш - и веднага се поправя. Скивай и каква голяма българска корица сложиха англосаксонските задници специално за теб :) Други забележки?
Редактирано от Justice Above All на 01.12.11 01:31.
| |
|
Война и мир съм я чел, но нищо не си спомням, освен че бях на морето с нея и имаше огромни пасажи на френски, архипелагът го четох на циклостил по татово време на руски, също нищо не си спомням, моби дик я захвърлих още на втората страница, Махалото на Фуко съм го чел до края, също на морето, но също нищо не помня освен че накрая имаше 50 страници с обяснения и трябваше постоянно да се гледа отзад кой кой е и за какво се борил, Фокнър е безумна досада, а останалите не са ми познати изобщо, с иключение на Scarlet Letter, което според мен би трябвало да е преведено като алената буква, а не като писмото на скарлет
| |
|
Ммм...дааа - ще дърпаме уши заради тези буквални преводи.
| |
|
Гледам, че и това с алената скарлатина буквоядкова са го оправкали.
---
За протокола и по темата:
- От Война и мир ми останаха не повече от 100 страници от втория том. Така се случи, че не я завърших. Беше от т.н. наречаната задължителна за за прочитане литература за 10-ти (май) клас. Почнах я от лятото и докъдето стигнах към момента на приключване на учебната година. Книгата обаче със сигурност беше хубава. Няма как да се забрави безконечната синева на небето и очите на княз Андрей Болконски в предсмъртния му миг(1), докато той се унася лежейки по гръб на бойното полето след сражението. Също много силно въздействащо бяха показнани дворцовите флиртове. Спомням си една кака - истинска дама и сладострастна жена от глава до пети както се казва. А тя май се казваше Елен. Идваше ми да скоча в книгата и да й плясна един шамар. Заради лошотията й :)
Наташа също си я биваше.
Изобщо - истински майстор при обрисуването на характерите. Не са много от тази велична. И не смятам, че книгата е скучна.
От останалите: Архипелагът съм я чел. Не я намирам въобще за досадна или неинтересна. Макар да е силно тенденциозна. По скоро това е публицистика и донякъде пропагандно четиво. Все пак е добре да го е чел човек... Или да я е по-прочел...
"Врява и безумство" я почвах няколко пъти. Тъкмо се бях оженил обаче и имах по интересни работи на главата. Стигах все някъде до 50- та страница и я захвърлях. Нищо не и се разбираше. После съпругата ми каза, че не е лоша, но се схваща чак като се прочете цялата. Нещо като "само който претърпи до края ще бъде спасен..." Ама аз не исках да се схващам съвсем и мозъчно по това време де...
Другите заглавия съм ги чувал, но не са ми в "to read" листа...
(1) Нямаше как (после) да не се набие в очите ми, поразяващата прилика с великолепната сцена на Г. Стоев, обрисуваща зюмбюлената небесно-цветна феерия при сетния миг на стария Хаджи Враню от "Цената на златото"...
Прав или изправян.Редактирано от Nerv на 01.12.11 14:45.
| |
|
Нямам.
И, в интерес на истината, халосията в стил ми допада.
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
|
Хм, "Сто години самота липсва" - там без да си направиш родословно дърво...
| |
|
A kade sa romanite na Vylev i Teti? Ili te oglavqvat top10 na nai-typite neshta v literaturata?
| |
Тема
|
Re: Топ 10 най-трудни за четене книги
[re: lrn]
|
|
Автор |
TATIN_78 (новак) |
Публикувано | 05.12.11 19:34 |
|
Не, има и по-трудни!
Набоков: "Покана за екзекуция" и Други брегове".
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|