|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Начин за прочитане на аудио книга
|
|
Автор |
ayдиo kниrи (непознат) |
Публикувано | 19.10.10 15:44 |
|
Според вас, ако става въпрос за художествена литература, какъв прочит на аудио книга бихте предпочели да слушате - по-скоро без излишни интонации и преиграване или, когато четящия се опитва да изгради образите с гласа си и се вживява в различните роли?
| |
|
За приказките е много важно да се вживява.
| |
|
За приказките е ясно. Става дума за сериозните литературни произведения.
| |
Тема
|
Re: Начин за прочитане на аудио книга
[re: ayдиo kниrи]
|
|
Автор |
kpилe () |
Публикувано | 20.10.10 23:48 |
|
без интонации, лигавене и т.н.
неутрално
но като се замисля - никога не бих слушал книга, това е за незрящи добре може би и за дечица най-вече, пък за тях сигурно си трябва интонация.
| |
|
Да ти кажа честно без актьорско майсторство и интонация няма как да стане. Дай пример за "сериозно литературно произведение"! Кое ще е това "Сън в лятна нощ" ли "Фауст" ли? Само професионална литература следва да се чете с равен глас (а дори и там не винаги!).
| |
|
"Идиот" на Достоевски, например. Ако искате, може да си изтелгите английската версия от: www.librivox.org
На мен ми допада, въпреки че четящият доста се вживява и много преиграва с интонацията на женките реплики от произведението.
| |
Тема
|
[re: kpилe]
|
|
Автор |
Aяpa (същата) |
Публикувано | 23.10.10 12:02 |
|
Как неутрално, думите нали изразяват чувства, емоции, преживявания?
Разказвача е разказвач, героите си имат лица, които се изобразяват от думите им, как неутрално?
Не става въпрос за преиграване.
Аз съм слушала само поезия, но бих слушала и проза, в колата например.
| |
Тема
|
[re: Aяpa]
|
|
Автор |
kpилe () |
Публикувано | 23.10.10 13:39 |
|
Аз чета книги именно, за да имам възможност сам да си изградя образите, които думите изразяват, а да не ми бъдат налагани тези образи от нечия игра, глас, акцент, режисьорска визия и т.н.
В този смисъл с аудио книга се губи точно това, което е най-ценно в книгата - възможността да си развихриш въображението и то се губи не за сметка на играта/гласа на някой талантлив актьор, а в случая мънкане на ентусиазирани аматьори.
| |
Тема
|
[re: kpилe]
|
|
Автор |
Aяpa (същата) |
Публикувано | 23.10.10 14:40 |
|
Хубаво, за моето мрънкане разбрахме, но мисля че въпроса беше по принцип за аудио книгите.
А ентусиазираните аматьори са направили много повече за света, отколкото мрънкащите професионалисти без въображение, които все ти казват защо нещо няма да стане.
| |
Тема
|
[re: Aяpa]
|
|
Автор |
kpилe () |
Публикувано | 23.10.10 15:56 |
|
В случая не говорих за твоето мрънкане, а по принцип.
Въпросът беше как искам да се прочитат такива книги и аз отговорих - максимално близо до това както аз си ги чета (което е на ум)
Ентусиазираните аматьори не са направили абсолютно нищо за света според мен. Светът се движи напред от хора, които са exceptional (изключителни + необикновени + много отвъд останалите) и то в определени отношения.
И изобщо не твърдя, че аз съм сред тях
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|