|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема
|
Защото животът не се мери с броя вдишвания, които
|
|
Автор |
StefanPan (М&М) |
Публикувано | 08.08.10 22:56 |
|
Ето от къде било...
------------------------------
"Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради, но ниска търпимост, широки магистрали, но тесни възгледи. Харчим повече, но имаме по-малко, купуваме повече, но се радваме на по-малко. Имаме по-големи къщи и по-малки семейства, повече удобства, но по-малко време. Имаме повече образование, но по-малко разум, повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми, повече медицина, но по-малко здраве.
Пием твърде много, пушим твърде много, харчим твърде безотговорно, смеем се твърде малко, шофираме твърде бързо, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде уморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия и се молим твърде рядко. Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често.
Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме на луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия съсед. Покорихме космическите ширини, но не и душевните. Правим по-големи неща. но не и по-добри неща.
Пречистихме въздуха, но замърсихме душата. Подчинихме атома, но не и предразсъдъците си. Пишем по_вече, но научаваме по-малко. Планираме по_вече, но постигаме по-малко. Научихме се да бързаме, но не и да чакаме. Правим нови компютри, които складират повече информация и бълват повече копия от когато и да било, но общуваме все по-малко.
Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, големите мъже и дребните души, лесните печалби и трудните връзки. Времето на по-големи семейни доходи и повече разводи, по-красиви къщи и разбити домове. Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократния морал, връзките за една нощ и наднорменото тегло и на хапчетата, които правят всичко - възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни. Време, в което има много на витрината, но малко в склада. Време, когато технологията позволява това писмо да стигне до вас, но също ви позволява да го споделите или просто да натиснете „изтриване".
Запомнете, отделете повече време на тези, които обичате, защото те не са с вас завинаги. Запомнете, кажете блага дума на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да е вече до вас. Запомнете и горещо прегърнете човека до себе си, защото това е единственото съкровище, което можете да дадете от сърцето си и не струва нито стотинка.
Запомнете и казвайте „обичам те" на любимите си, но най-вече наистина го мислете. Целувка и прегръдка могат да поправят всяка злина, когато идват от сърцето. Запомнете и се дръжте за ръце, и ценете моментите, когато сте заедно, защото един ден този човек няма да е до вас. Отделете време да се обичате, намерете време да си говорите, и намерете време да споделяте всичко, което имате да си кажете.
Защото животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни."
Джон Гарлин, предсмъртно писмо.
-------------------------------
Като се абстрахирам от популярно-месианския тон, намирам доста попадения.
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
Тема
|
Re: Защото животът не се мери с броя вдишвания, които
[re: StefanPan]
|
|
Автор |
kpилe () |
Публикувано | 08.08.10 23:14 |
|
Това наистина ли не си го виждал досега цялото? :)
В контекста на другата/дугите теми, на английски звучи много по-добре - голяма заигравка с думите и затова има и много по силно въздействие смисълът зад тях.
"Life is not measured by the number of breaths we take,
but by the moments that take our breath away. "
Айде да видим може ли някой да направи по-добър превод от "броя вдишвания, които правим" Не знам за теб, но аз лично не правя брой вдишвания, ми дишам, поемам си дъх и т.н. и т.н.
Редактирано от kpилe на 08.08.10 23:19.
| |
Тема
|
[re: kpилe]
|
|
Автор |
StefanPan (М&М) |
Публикувано | 09.08.10 02:13 |
|
Животът не се измерва с пътите, в които сме си поемали дъх, а с моментите, в които дъхът ни е спирал.
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
DarkSide (of the moon) |
Публикувано | 09.08.10 10:09 |
|
| |
Тема
|
|
|
Автор |
merteuil (coordinator) |
Публикувано | 09.08.10 14:01 |
|
Глътки въздух. :)
Objects in mirror are closer than they appear.
| |
Тема
|
[re: merteuil]
|
|
Автор |
kpилe () |
Публикувано | 09.08.10 20:18 |
|
Хубаво, ама как ще ги вържеш в изречението?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kpилe () |
Публикувано | 09.08.10 20:21 |
|
Не е зле, само че семантично не ми се връзва "the breaths we take" са всички вдишвания - а дъх си "поемаме" обикновено, когато сме запъхтени, или по-скоро когато очакваме трепетно нещо да стане или в разни такива по специални ситуации, не мислиш ли...?
| |
|
Не мога да разбера, защо трябва да буди в мен "възхищение" това КЛИШЕ, при положение, че тези "заключения" могат да се прочетат всеки ден и навсякъде? Ако някой е решил накрая на житейския си път да се разкая, нека го направи - на мен всъщност не ми прави впечатление!
Човек трябва да задава въпроси и да търси отговори през целия си живот - Хегел, а не на предсмъртния си одър, когато си пропуснал всичко около себе си!
Ако искаш да преоткриеш настоящето си по-добре чети Керуак! Аз лично съм малко скептична към философията му, но във всеки случай не пише КЛИШЕТА!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
StefanPan (М&М) |
Публикувано | 09.08.10 22:05 |
|
За това беше намигването.
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
|
Това клише, преди да стане клише, е било част от един по-голям текст, на който аз попадам едва сега.
Да не говорим, че текстът струва, особено в началото, особено преди да се превърне в популярно-месианско четиво към края...
Настоящето си, нито пък своето аз, нито пък алтер егото си, нито пък квото и да било свое или чуждо трансцедентално.. да преоткривам или откривам нямам желание.
По тази причина едва ли ще зачета Хегел, особено пък Керуак. Ако някога си наложа да се помъча с тях, би било от чисто любопитство за поразширяване на общия набор от впечатления (по-претенциозно - обща култура).
Все пак благодаря за добронамерените съвети и, ако някой ден наистина се поспра на посочените, със сигурност ще го свържа с теб и бихме могли да покоментираме.
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
|
|
|