Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:34 03.01.26 
Култура и изкуство
   >> Литература
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Голям спор хора.Тябва ми лингвист...помагайте:)нови  
Автор YaHooooO (мммм низнаяяя)
Публикувано01.04.08 17:05

За какво иде реч-(ха здравейте на първи Апрлил де)-вчера четем с приетлката ми информацията за дни хапчета.След дълаг спор решихм ед асе допитаме до фармацевт(но за мен това не е достатъчно,тъй като смятам,че преводача може да не е бил съвсем наясно с българския език) .Направо :
Как тълкувате следната фраза;
"таблетките могат да имат и допъклнителна полза:подобряване симптомите при подуване,подпухване и повишаване на теглото,свързани със задържането на течности в организма."
За мен съществуват 2 варианта:
1-подобряване на симптомите като дебелеене -т.е.поради приема на хапчета започва задържане на течности,кооето води до повишаване на теглово (за мен верния) и
2-точно обратното,заради което пиша тук.

моля ви,кажете си мнението,че сън не мога да спя:)

Благодаря

Тема Каквото ти е казал...нови [re: YaHooooO]  
Автор ABe (разсеян)
Публикувано01.04.08 17:58

фармацевтът.

Подпис: Преводач

Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Бъдете високи!

Тема Re: Голям спор хора.Тябва ми лингвист...помагайте:) [re: YaHooooO]  
Авторп (Нерегистриран)
Публикувано01.04.08 19:37

Смисълът на фразите "допълнителни ползи" и "подобряване на симптомите" не го ли разбираш?

Тема Re: Голям спор хора.Тябва ми лингвист...помагайте:нови [re: YaHooooO]  
Автор kpилe ()
Публикувано01.04.08 20:01

аз го разбирам така - освен това, което се предполага да лекуват, въпросните таблетки също помагат при задържане на течности в организма, което от своя страна може да доведе до описаните симптоми.

не ти трябва фармацевт - Google знае! само го питай

пс. ако хапчетата са билкови или друг тип алтернативни медикаменти, можеш да ги пуснеш в кофата направо

ппс. ето до какво води липсата на кохезия!

Автор ssonia (белЪ)
Публикувано01.04.08 20:09

Ти пишеш доста неправилно, което значи, че може би и четеш неправилно. Така че - прочети си пак упътването.

В крайна сметка - тези противозачатъчни може да се вземат и от хора, които не могат да четат, затова е добре да се консултирате с лекар, той със сигурност ще разбере за какво става дума и дали са подходящи.

А ако момичето надебелее и реши да съди компанията, то по-добре да не опитва, щото на хапчетата си пише, че подобряват симптомите, а освен това - явно - може да чете.

Автор Okaян яcтpeб (жар пиле)
Публикувано01.04.08 23:05

Според мен това означава, че ако имаш подуване, подпухване и повишаване на теглото намкво си нататък, то тези хапчета ще намалят тези процеси.

I’ve never been clever
because need it never

Тема Re: Голям спор хора.Тябва ми лингвист...помагайте:)нови [re: п]  
Публикувано02.04.08 09:11

аз го разбирам по един начин,ти-по друг.Питам "ти" как го разбираш,за да се опитам да достигна до истината.Явно обаче от теб съдействие не може да се очаква

Тема Re: Голям спор хора.Тябва ми лингвист...помагайте:нови [re: kpилe]  
Публикувано02.04.08 09:12

Благодаря за човешкият и разбран отговор :)

Публикувано02.04.08 09:19

така,дайте сега да видим-
подобряване
и
симптом

какво означава да подобриш един симпром?Правилно ли е -подобряване на симптома КАШЛИЦА означава,че това води до нейното УВЕЛИЧАВАНЕ или НАМАЛЯВАНЕ?
Питането ми е (след като вече виждам,че сте единодушни за отговора) -правилно ли е да се каже,че да подобриш един симпром,означава-да го намалиш???ПОдобението не би ли трябвало да води до количествено или качествено УВЕЛИЧЕНИЕ?
Не съм лингвист,виждате,но от гледна точка на един средностатистически човек,бих искал да знам защо се използва това словосъчетание,което ми изглежда противоречиво? Някой специалист ще се изкаже ли?

И Соня-чел съм и съм разбрал повече от това,което си мислиш,въпросът е,че съм се съсредоточил да намеря отговара на въпрос,който ти явно не раязбираш (просто става дума за разчленяване на елементи).

хайде,нека истината възтържествува :)

АвторЯcпиc (Нерегистриран)
Публикувано02.04.08 10:53

Когато имаш шарка и имаш обрив - подобрението ти с увеличаване на обрива ли е свързано, или с намаляване.
Ако се разболееш от заушки и получиш оток на тестисите - дали ще се подобриш, ако ти се подуят още повече.
Ако те ухапе це-це дали за доброто ти здравословно състояние ще говори симптомът, че спиш много.
Ако се разболееш от проказа и започнат да ти падат пръстите на крайниците - дали ще означава, че състоянието ти се е подобрило напълно, когато ръцете и краката ти опадат съвсем.

Както и да го погледнеш - щом нещо е симптом на заболяване, за състоянието ти говори редуцирането на симптома, а не неговото разрастване (увеличаване).
Но защо си се заинтил и фиксирал в този въпрос

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.