|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
Литературна загадка към Б.К.
|
|
Автор |
И_Baн (от народа И) |
Публикувано | 17.03.08 11:29 |
|
Годината е 187Х. Двама известни графомани /единият е печатан в няколко вестника, предимно проза, по едно от стихотворенията на другия се пее песен/ издават стихосбирка озаглавена с продававаемото заглавие "Песни..." и имената на двамата автори. Никое авторитетно издателство не иска да издаде книгата им и тя е отпечатана почти нелегално в печатницата, в която работи единият от двамата. Същият става и редактор на книгата.
Това е единствената стихсобирка, издадена приживе и от двамата. Единият загива вследствие на заблуден крушум, другият се захваща с политика и пише основно речи и закони.
Стихосбирката се приема от съвременото литературознание като първа истинска поетична книга, с взаимосвързаност и противопоставяне на произведенията така, че да образуват една неразривна цялост.
Друга интересна част е, че редакторът на книгата, към момента на издаване не е смятан за сериозен поет, а повече е уважаван другият, който към момента много малко хора възприемат като поет.
Коя е книгата, кои са авторите?
Това българска литература ли е, след като не отговаря на нито един от критериите заложени в предни теми от Б.К.
Редактирано от И_Baн на 17.03.08 12:58.
| |
Тема
|
Re: Литературна загадка към Б.К.
[re: И_Baн]
|
|
Автор | ryл (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.03.08 12:12 |
|
пишеш за "песни и стихотворения от ботьова и стамболова"
брътвеж, от който едва личи.
който към момента... -> когото към момента...
| |
Тема
|
Re: интересно ми е...
|
|
Автор |
kpилe () |
Публикувано | 17.03.08 12:27 |
|
Кои са били авторитетните издателства през 187Х в България?
| |
Тема
|
[re: kpилe]
|
|
Автор |
И_Baн (от народа И) |
Публикувано | 17.03.08 12:56 |
|
В посочения времеви период не е съществувала такава държава.
Кои издателства са издавали книги на български език, ще го сложа като втори въпрос във викторината.
Наследникът на едно от тях все още води този отдел в министерството.
Проблемът не изчезва в мига, в който си изтървеш нервите.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kpилe () |
Публикувано | 17.03.08 13:10 |
|
след като не е имало държава България тогава, дали може да се говори точно за българска литература?
като трети въпрос във викторината сложи дали е имало цензура наложена от управляващата власт в посочения времеви период.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
И_Baн (от народа И) |
Публикувано | 17.03.08 13:13 |
|
Ти между народ, нация и държава правиш ли разлика?
Или ще кажеш - имало ли е български език, след като е нямало блъгарска държава?
Проблемът не изчезва в мига, в който си изтървеш нервите.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kpилe () |
Публикувано | 17.03.08 13:23 |
|
правя да. в 10ти клас ни пишеха директно 2ка, ако не можехме да кажем кога се е формирал българския народ и кога българската нация за държава се подразбира.
но не виждам как точно 3те понятия са свързани с "българска литература". може би ще се изясни този въпрос, ако с бозата стигнете до съгласие за някаква смислена дефиниция какво е "българска литература", "американска литература", "английска литература" и т.н. "...литература"
или ще кажа - необходимо ли е да има "български език", за да има "българска литература"?
поправи ме ако греша, но доколкото разбирам за теб "българска литература" е всичко написано (и издадено?) на български език?
| |
Тема
|
|
|
Автор | Б.K. (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.03.08 18:57 |
|
понеже е до мен, отговарям.
човешко е да се изопачават фактите за лични цели, само че точно с тези двамата би трябвало да ти е малко неудобно да го правиш. това ако личните цели все пак с нещо оправдават средствата.
с оглед на това от какво естество са твоите личните цели с този постинг обаче, според мен трябва да ти е адски много неудобно.
само че моралът не го вменявам аз. всеки отговаря за собствения си.
иначе, някой вече ти е отговорил вместо мен.
| |
Тема
|
[re: Б.K.]
|
|
Автор |
kpилe () |
Публикувано | 17.03.08 19:22 |
|
аз съм последният човек, който ще каже нещо в защита на И_Ван, но това мнение, за да си видиш кирилицата ли го написа? понеже абсолютно нищо не казваш с него.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Б.K. (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.03.08 20:44 |
|
няма нищо повече за казване.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|