Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:54 14.07.25 
Култура и изкуство
   >> Литература
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Осмоъгълната стаянови  
Автор Hammill ()
Публикувано11.10.05 14:08

Осемте ъгли са трудно нещо - почти невъзможно е да си ги представиш в съвкупност. И все пак аз живея в една осмоъгълна стая. Не че съм ги броил, казаха ми го, като ме настаниха тук.
Сега ще ви я опиша, много странна стая е. Четири от противоположните ъгли представляват сезоните, в единия има зелен мъх и изворна вода, стар бук току-що разлистен, песен на славей виси от лампиона. В противоположния край на стаята - есенни багри, бъчонка с младо вино и реклама на хомеопатичен продукт. Лятото пък, в противовес на очакванията, не е морско, - просто градина на замък, рози, ярко слънце и заспала принцеса. Все още не съм я целувал. Зимата е планинска хижа, с пригодена каменна яма на пода за баня, от там се носи пара, а от камината, разбира се, пращене, и през прозорчетата се виждат снежните ели.

Другите ъгли пък представляват четирите човешки темперамента. Тук вече е по-сложно. При холеричния - някакви парцали висят от тавана, листи с ръкописи по пода, всичките с по едно изречение, недовършено, витрина в стил сецесион, тя е излъскана, а пред нея - златен свещник. Изтъркана табуретка, а на нея кутия с емфие. В меланхоличния ъгъл наистина е потискащо - две огромни огледала, закрити с тъмни и тежки завеси, от тавана виси примка, времето е обесено на нея. На масичката стои самовар с локвичка пред него, и саждиви следи от котка навсякъде по пода, добре, че още не съм я срещал. У сангвиника хвърчило с кичозно изрисуван орел е опнато на етажерката, явно книгите отдавна не са ползвани, няколко развалени часовници се валят върху масата, цялата в трохи и рози. Картина в наивистки стил на стената, всеки друг би се депресирал от хипертрофиралите форми на децата по зимната пързалка. Кътчето на флегматика май ми е най-симпатично. Голям люлеещ се стол в средата, стар грамофон с фуния на масичката, стените в едро карирани тапети, в една убита и търпелива отсянка на оранжевото. Часовник, с изплезила се върху пружината си неподвижна кукувица, тиктака монотонно.

А аз живея в центъра на стаята. Слънцето залязва под пода ми, луната изкача изпод възглавницата ми, четирите стихии са в пастата ми за зъби...

Тема Re: Осмоъгълната стаянови [re: Hammill]  
Автор злaтokoca ()
Публикувано11.10.05 17:04

здрасти

ето ти едно кюше от мойта стая днешна

чат

невинен разговор
в сюрреализъм се сгъстява
красавица в одрани кожи
синьото си подслонява
и капе кръв
и зло и тъмно става
но блясва.....
мълния!
мълния изпепеляващо красива!
картина?
не, Балтус,
не искам уроци по китара!
скъсаха се струните
омерзени
от репродукции

Автор ridiculus .mus~ (непознат )
Публикувано11.10.05 17:23

луо шу
как ли би била, ако беше толкова многоъгълна, че чак безъгълна, сферична :)

Тема Re: Осмоъгълната стаянови [re: ridiculus .mus~]  
Автор Hammill ()
Публикувано12.10.05 00:57

Ами да, предвид че животът може да има безброй много ъгли, той се приравнява към сфера, чийто център обаче е проблематичен...
Въпросът е все пак да се пазим да не се населим само в един от ъглите му...

Тема Re: Осмоъгълната стаянови [re: злaтokoca]  
Автор Hammill ()
Публикувано12.10.05 01:00

Мълниите могат да изпепеляват, но красотата не. Красотата никога не ни довършва, но тя оставя рани и белези, които не зарастват...

Автор ridiculus .mus~ (непознат )
Публикувано12.10.05 01:08

е, това за точките, които може да заеме наблюдаващият(участващия) прави нещата още по... щях да напиша "по-сложни", но се спирам на "повече".
търсенето на център?
може да е проблем, ако бъде възприето като проблем.
а иначе - какъв проблем? центърът си е в центъра : ))

колкото по-малко ъгли - толкова по-тясно за окото и неудобно за разглеждане.

но тези осемте ми допадат някакси

Автор злaтokoca ()
Публикувано12.10.05 08:32

хм,ако заменя "изпепеляваща" с "изгаряща" по-добре ли е според теб?

едната дума е "смъртоносна" а другата само ранява
стъписването пред първата щеше да е по-голямо ако не беше толкова клиширана
то не че втората не е де

но мога да го редактирам - звуково не са фатални нещата,а и смислово

какво мислиш?

п.п. и кюше да се чете кьоше

Редактирано от злaтokoca на 12.10.05 08:34.

Автор kpилe ()
Публикувано12.10.05 16:53

много малко ъгли имаш в стаята

Тема Re: Осмоъгълната стая [re: злaтokoca]  
Автор Hammill ()
Публикувано13.10.05 00:00

Ами да, раняващите думи в случая ми се виждат по-близки от усмъртяващите.
Иначе няма нужда да го редактираш. Радвам се, че го сподели.

Автор lachistein (hegemony)
Публикувано13.10.05 02:05

чудесно

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.