Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:24 12.11.24 
Култура и изкуство
   >> Литература
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема книги които си заслужава да бъдат прочетенинови  
Автор vasileva (компетентна)
Публикувано02.06.05 22:23

Здравейте приятели,.........поразрових се в семейната библиотека и открих доста книги които до този момент не съм прочела все още... и тъй като ми се очертава свободно време съм решила да се отдам на четене........

Публикувам книгите с които разплагам...и се надявам вие да ме посъветвате от кои да започна...кои си заслужават да бъдат прочетени, дори може да поставите коментар.....ако има такива които не са хубави също кажете.....въобще очаквам компетентното ви мнение

" Един наивник на средна възраст" - Богомил Райнов
"Окситанска кантилена" - Пиер Гамра
" Сто години самота" -Габриел Гарсия Маркес
"Повести и разкази" - Леонид Андреев
"Непрогледност" -Робин Кук
"Педро от черната смърт" - Бент
" Морската карта" - Артуро Перес-Реванте
" Пилешка супа за душата"
" Нощем с белите коне" -Павел Вежинов
"Капитан Немо" -Жул Верн
"Високият прозорец" - Реймънд Чандлър
"Вратата със седемте ключалки" - Едгар Уолс
"Щастливата Воденица" - Йоан Славич
"Гудбай Америка" - Лидия Николова
"Живот на заем" - Ерих Мария Ремарк
"Воля" -Горчивкин
"Звездният Хербет" - Марин Николов
"Без съдебна присъда"- Павел Бъчваров
"Грехът на Абат Муре" - Емил Зола
"Дванайсете Прераждания" - Джон Бърнър
"Джени,жена по пеирода" - Ърскин Колдуел
"Пътят към Потстдам" - Валентин Брежнев
"Немили Недраги" Иван Вазов
"Марсианци обадете се" - Павел Калушанцев
"Смъртта се нарича Енгелхен" - Ладислав Мнячко
"Училище за смелите"- Емил Коларов
"Лунният камк" - Уилки Колинз
"Капитан Михалис"- Никос Казандзакис
"Случаят Джем" - Вера Мутафчиева
"Доня Барбара" -Ромуло Галиегос
"Величие и падение на куртизнаките" -Оноре Балзак
"Вероподаникът" - Хайнрих Майн
"Майка" - Максим Горки
"Събрани Съчинения" - Яворов
"Индиана" - Жорж Санд
"Прамският Манастир" - Стендал
"Избрани произведения" - Николай Хайтов
" Големия Мон" - Ален Фурние
"Джейн Еър" - Шарлот Бронте
"Канибалът" - Джек Кенън
"Денят на престъплението" - Владимир Зарев
"Брулени хълмове" - Емил Бронте
"Терез Дескейру" -Франсоа Мориак
"Сезоните на възрастта или глад за обич" - Юлиан Вучков
"Баскервилското Куче" - Артър Конан Дойл
"Реквием за една Мръсница" - Богомил Райнов

Не върви по стъпките на другите защото няма да оставиш следи.<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от vasileva на 02.06.05 22:58.</EM></FONT></P>

Редактирано от vasileva на 02.06.05 22:58.

Тема Re: книги които си заслужава да бъдат прочетенинови [re: vasileva]  
Автор kpилe ()
Публикувано03.06.05 03:45

с юлиан вучков разбира се - той е страстна личност, която и размишлява обаче...

непременно започни с него, много е як!

Тема Re: книги които си заслужава да бъдат прочетенинови [re: vasileva]  
Автор denny (гадюха)
Публикувано03.06.05 09:15

Здравейте,
С голям интерес прочетох списъка, който прилагате. Аз обичам да чета /всъщност това правя по цял ден, защото и професията ми е такава/ и винаги ми е приятно да си поговоря с някого за литература и да споделя нещо от личния си опит, така че сега с удоволствие ще го направя.
За съжаление между тези книги има доста, които не съм чела /но и списъкът е все пак доста дълъг/. Има автори, които са ми познати като име, но още не съм чела книгите им; има и някои, които изобщо не са ми познати.
Ще започна с българските автори. В никакъв случай не искам да бъда груба или да налагам мнението си, но сред тях има такива, които е просто ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъдат прочетени. И то не защото в училище така или иначе спадат към задължителната литература, а защото са част от българската класика и всеки българин би трябвало да ги познава. Говоря за "Немили-недраги" и книгите на Богомил Райнов. Вера Мутафчиева също, макар да признавам, че самата аз още не съм чела романите й. Същото важи и за Павел Вежинов - "Нощем с белите коне" е най-популярната му книга. С неудобство признавам, че все още не съм чела и разказите на Хайтов.От останалите български автори ми е известен само Горчивкин и трябва да кажа, че "Воля" дълго време беше сред любимите ми книги. Бях на петнайсетина години, когато я прочетох, и трябва да кажа, че тя ме разтърси издъно. Това е една от най-истинските /всъщност тя е писана по действителен случай/ и въздействащи книги, които съм чела. Няма да я разказвам, просто не ми стигат сили за това, макар че е сред книгите, които знам почти наизуст.
Колкото до останалите книги от списъка, както вече казах, сред тях има много, които не съм чела, макар да са ми познати имената на доста автори. Така например никога не стигнах до Жул Верн, защото просто не ми допада този тип литература. Навремето опитах да прочета "Баскервилското куче" , но не успях, просто не ми допадна. Чела съм някои неща на Едгар Уолас, но не и това, за което питате. От Уилки Колинс съм чела "Жената в бяло" , "Лунният камък" ми е познато само като заглавие, но от това, което знам за автора, книгата най-вероятно си заслужава. Същото ще кажа и за Казандзакис. Аз съм чела само една негова книга, която обаче беше написана изключително увлекателно и просто не можех да я оставя. От останалите автори Балзак, Чандлър и Маркес се смятат едва ли не за задължителни, но трябва да призная, че когато аз преди четири-пет години се опитах да чета Балзак, книгата, която четох, не ми допадна. Тази обаче, която споменавате, е най-известното му произведение и вероятно си заслужава.Колкото до Чандлър, ще призная, че лично на мен не ми допадна, но почитателите на криминалните романи го смятат за най-добрия в тази област /като не броим Агата Кристи, разбира се, но и стилът на двамата е различен/ . Ремарк и Стендал също са автори, които всеки трябва да прочете в един момент. "Сто години самота" е най-известното произведение на Маркес, но аз все още не съм стигнала до него, а от хора, които са го чели, знам, че е доста трудно за четене и възприемане и човек трябва да е прочел доста сериозна литература, преди да стигне до него.
Остана да спомена "Непрогледност" , "Джейн Еър" и "Брулени хълмове" . "Непрогледност" е медицински трилър, без който човек спокойно може да мине. "Джейн Еър" и "Брулени хълмове" обаче са задължително четиво. Това са може би най-ярките образци на литературата от въпросния период. Докато много от другите книги в списъка могат да бъдат интересни само до или над определена възраст, или на определен тип хора, възраст за прочитането на тези няма. И точно затова няма да се впускам в подробни описания. Ще кажа само едно: заслужава си!
Надявам се, че с това съм помогнала поне мъничко. Приятно четене!

Усмихни се... утре ще бъде по-зле.

Тема Re: книги които си заслужава да бъдат прочетенинови [re: denny]  
АвторMaлkaтa Mю (Нерегистриран)
Публикувано03.06.05 10:24

Би трябвало да можеш да се
ориентираш в избора си на литература.
Карай наред и чети каквото ти е интересно.
Ако разчиташ на другите да ти казваш какво да
четеш и какво не...

Тема Re: книги които си заслужава да бъдат прочетенинови [re: Maлkaтa Mю]  
Автор denny (гадюха)
Публикувано03.06.05 12:00

Ами много съжалявам, но явно нещо сте в грешка. Не аз съм по принцип човекът, който пита какво да прочете и какво -не. Това, че споменах, че някой ми е казал, че например Маркес заслужава да се прочете, не означава, че разчитам някой да ми казва какво да чета и какво не. Същото са ми казвали и за много други книги и автори, но аз винаги сама правя избора си. От много отдавна сама избирам книгите, които да прочета. И ако не искам да прочета дадена книга, почти нищо не може да ме накара да го направя. Ако чета нещо "по задължение" , това са книги, които са свързани с работата ми /преводач съм/ . Макар че досега, за щастие, сред тях няма такава, която да не ми е харесала. И пак ще кажа: въпроса коя книга си заслужава да се прочете, не го зададох аз. А иначе, да, наистина чета каквото ми е интересно и имам определени предпочитания. Така че друг път карайте малко по-внимателно с преценките. Приятен ден и всичко най-хубаво!

Публикувано03.06.05 13:26

Много благодаря за изчерпателния отговор :) ... и за личните преценки ...от полза ще ми бъдат.
Книгата е нещо чудесно макрар че се отрича тотално от новото поколение.

Не върви по стъпките на другите защото няма да оставиш следи.

Тема Блазе ти,нови [re: vasileva]  
Авторcвиднa (Нерегистриран)
Публикувано03.06.05 13:32

че има останали непрочетени книги в
семейната библитека. У дома всичко изгризах
и сега спасявам ценни книги от кашоните из
подлези и спирки. По принцип не е правилно
да се вслушваш в чужди препоръки, както казва
малката Мю- всеки си има изграден вкус и предпочитания-
което ще важи и за теб, не зная на каква възраст си.
Ето например се спомена "Непрогледност" като незаслужаваща
внимние- а според моето скромно мнение авторът Робин Кук
е кадърен- тъй че - чети и не бой се... Книгите си остават
прозорец към света, ако и да има вече Интернет.
Успех и наслаждение ти желая

АвторMaлkaтa Mю (Нерегистриран)
Публикувано03.06.05 13:38

Отговорът беше за г-ца Василева,
не за Вас. Защото тя попита.
Мисля, че се подарзбира.

Тема Re: Блазе ти,нови [re: cвиднa]  
Публикувано03.06.05 13:46

Ти старите книги на какви цени ги взимаш? Тук при нас аз си взимах доста на цени 1 ... 2 и 3 лв.

Не върви по стъпките на другите защото няма да оставиш следи.

Тема Re: книги които си заслужава да бъдат прочетенинови [re: Maлkaтa Mю]  
Автор denny (гадюха)
Публикувано03.06.05 19:08

Моля за извинение. Май наистина стана объркване. Нещо взех да ставам разсеяна напоследък... последица от ужасията, с която се занимавам по цял ден. Съжалявам, ако постингът ми е прозвучал обидно.. поувлякох се.
Приятна вечер и най-добри пожелания!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.