Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:30 19.10.25 
Култура и изкуство
   >> Литература
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Юлия Кръстеванови  
Автор Gruber (непознат)
Публикувано10.10.04 23:13

Дали е във форума в нета, или на живо в асоциацията за българо-френско приятелство във Париж, само спомени името на Юлия Кръстева, и то започват;- едни да скърцат със зъби, други да свъсват вежди, трети се чумерят, и накрая някой се изкрясква, с всичката си злоба която таи в БЪЛГАРСКАТА си душичка -" НЕ МИ ГОВОРИ ЗА ЮЛИЯ КРЪСТЕВА, САМО НЕ МЕ ГОВОРИ ЗА ЮЛИЯ КРЪСТЕВА. ЮЛИЯ КРЪСТЕВА-ПФУ" и следва една нервна конвулсия. Но в асоциацията за българо-френско приятелство във Париж, говорят, и общо взето това е всичко което правят. Посещават я, така САМОнаре4ени интелектуалци, не успели да пробият много във Франция, и прекарват времето си в опл_ване на тези които са пробили. И тъй като Кръстева е най-, има правото на най-голямата порция от хули по неин адрес. В останалото време, някои французин ще изрецитира "Две хубави очи" на български, а българите ще запо4нат литературни дискусии, а именно коментари върху лбовните истории на Яворов,
Там спрях да ходя, но реших да про4ета Кръстева, и да видя какво толкова им яде души4ките тая Кръстева.
Един цитат "много е точно да се каже, че не се чуствам прикрепена към определен произход, той ми е скъп, и много често ми е източник на болка, но той не е за мен случай да се възславявам, и ми е далече идеята да правя от него носталгична същност. Не съм повече българка, както не съм и французойка. Психоанализата ме наведе на мисълта, че изгнанието е това което ме изгради, а не принадлежанието. Нашата истинност (моята- и смея да твърдя на вси4ки) не е в нашето принадлежанието към даден произход-разбира се че го има, и че трябва да го признаем- но в нашето изгнание, т.е трябва да се дистанцираме спрямо този произход- произхода е майка, език, биология, но възприемайки ги, ние ставаме ние, когато се освободим от тях"
Кръстева никога не е крила българския си произход, и на друго място казва, че дори да роди десет деца на Франция никога няма да бъде интегрирана напълно в чужбина. И Кръстева може да е един от най-признатите "интелектуалци" на Франция, но в очите на французите си е българка, както и в САЩ, където е много известна и почитана.
Тук ще ви напиша едно мое наблдение с какво е известна България във Франция, защото като кажа че съм българин, реакциите от страна на събеседниците ми са следните,
1) араба, дебила, простака, интегриста - ааа българин -Стоичков и тука прекратявам контакта веднага
2) средно стат гражданин, потребител на халтура, и основната еденица на потребителското общество - ааа като Силви Вартан, аха Марица тра ла ла- и обикновено избягвам втора среща
3) образования, разсъждаващия човек, философа, - да българин като Юлия Кръстева.- тука продължавам контакта и питам, какво харесват на тая българка Кръстева, ами харесват това, 4е е широк специалист, 4е се занимава с много разли4ни науки, а не е специализирана само в една определена, 4е говори най-хубавия и правилен френски език, че е чухденец, който е успял да пробие във Франция, благодарение на интелекта си, и винаги когато говори, казва нещо. а не да се тупа по-гърдите 4е била българка, и да ви говори колко велика била България.
и кръстева е 40 години във Франция, каква искате да бъде?
и с всичкото образувание което е получила тука, и бъдейки структуалист, как да не иска преводач за българския
Била казала за балканските народи така и така, Ами аз като гледам 99%
от писанията в България, са плвни срещу тази или онази институция, ама ако Сульо и Пульо ги правят може, ама Кръстева не може
И за какво я мразите Кръстева?- щото не изтъквала 4е е българка.
ами по-долу гледам ученик търси помощ не знаел какво да напише по есето Българин да се наричам, първа радост е за мене, Отговорите: ами не се гордей. Заповед към Кръстева- гордей се.
Баста,
Национализма си го произвеждайте вий, богатствата, децата и реда също; Ето ви чудесната програма за занимание на гражданина-модел, после миньора с раздрани дробове, майката с разпнат от майчинства корем, войника, с откъснат крак или ръка и ВИЙ ще бъдете отблагодарени, и някой автентичени лицемери(със здрави дробове, и 4 крайника) ще ви оки4и със смехотворните им възпоменателни ордени с трибагреника за заслуги към завода, към нацията или към демографията.
Църквата и държавата ще са довални.
Кръстева други ще я оценят, на нея ни е дреме за ваште мненийца, нито пък на мене

Редактирано от Gruber на 10.10.04 23:21.

Тема Re: Юлия Кръстеванови [re: Gruber]  
Автор Chestor (М&М)
Публикувано11.10.04 00:21

Ако не смислово, то поне граматически малко по-правилно не можеше ли?

------------------------
Слушай беззвучието...

Тема Re: Юлия Кръстеванови [re: Chestor]  
Автор Haчko (горскипехотинец)
Публикувано11.10.04 00:46

Не можеше. Нали ще го помислят за българин.

Тема Драги ми Грубере,нови [re: Gruber]  
Автор зy (каквато-такава)
Публикувано11.10.04 09:22

Виждам, че и ти си успял вече да прихванеш типичната болест на интелектуалчеещите се във Франция чужденци - "търсене на теле под вола". Това не е нито упрек, нито подигравка - и аз съм живяла там, и мен ме беше прихванала, какво да се прави, човек трябва да се адаптира към средата, в която е избрал да живее. Ако наистина беше чел ДРУГИТЕ книги на Юлия Кръстева, в която не говори за произхода си, а "нищи" научни въпроси, щеше да си дадеш сметка, че нито това са въпроси от особено значение, нищо "нищенето" има някакъв конкретен резултат. Интелектуална игричка и гимнастика за мозъка. При това самоцелна.

Канех се да ти го напиша в обратен ред, но ето, че се подведох и започнах от края. Както и да е. Понеже мисля, че репликата ми в другата тема е една от причините да пуснеш тази тема, та да ти отговоря, да те уважа, един вид.

Не мразя Юлия Кръстева - тя просто не ми е интересна.
Не аз я мразя, защото не се има за българка - това си е нейно право. Но ТИ не я наричай българка, защото малко пристрастно си чел текста й. Прочети го пак и ако имаш очи, прекрачи нейния избор и пак я наречи българка.

Онова, с което се канех да завърша го написах в началото - смятам текстовете й за самоцелни, неполезни (не казвам неутилитарни) и безинтересни по стил. Поне правото ми на лично мнение от кумова срама няма как да не признаеш, все пак в европейска страна живееш, правата на човека, свободата на словото, туй-онуй....

И за да отговоря и на въпроса за национализма - със същия успех можеше да бъде албанка, камбоджанка или малтийка. Не ми е интересна и туй-то. И никоя националност не може да придаде интерес на онова, което пише. Лично мнение. Ине омраза, а най-обикновено безразличие.

Жив и здрав.

Тема Re: Драги ми Грубере,нови [re: зy]  
АвторMaлkaтa Mю (Нерегистриран)
Публикувано11.10.04 10:34

Именно - не е интересна.
Прочела съм само една нейна книга - със страшна мъка
и от чист инат - като съм я започнала, трябва да я довърша.
Нейно право си е да се определя като каквото иска,
проблема е, че нейните размишления относно "самопределянето"
бяха направени в момент, в който въпроса за личностната идентификация
беше твърде модерен. Добро оползотворяване на една интелектуална пазарна ниша.
Пък и честно - не мисля, че споменаването на името и поражда чак такива полемики.

Тема Re: Бингонови [re: Haчko]  
Автор Chestor (М&М)
Публикувано11.10.04 22:40

Добро предположение, бих казал.
Впрочем ти гордееш ли се, че си българин? Аз, например, дълбоко съжалявам. Защото ако не бях, нямаше да ми пука за този калпав народ, дето определено заслужава това, което му се случва, защото е такъв и такъв, а не какъвто трябва да бъде... Та, ако не бях българин, щеше да ми е все тая и нямаше толкова много ядове и мъка да имам. За това съжалявам, че съм българин. Ама какво да се прави, има неща, за които никой никога не ни е питал, включително дали искаме да се родим, какви искаме да се родим, дали искаме да умрем... Такива ми ти разни.

------------------------
Слушай беззвучието...

Тема Re: Абе [re: зy]  
Автор Chestor (М&М)
Публикувано11.10.04 22:47

ти какво искаш, в тази педалска* държава, сред този педалски народ, страдащ от комлекс за малоценност и за това постоянно пънейки са да съперничи за едно от местата на световен лидер, та как да не се изпедалчи човек там?

*(!) да не се разбира въобще в прекия смисъл на думата.

------------------------
Слушай беззвучието...

Тема Така е,нови [re: Chestor]  
Автор зy (каквато-такава)
Публикувано12.10.04 09:31

никой не те е питал къде да се родиш, но и никой не може да те задължи да се държиш като роден по тези ширини - с жлъч, нетолерантност, избиване на комплекси, безразборно плюене по своите (с някаква илюзорна идея, че това ще придаде на самия плюещ някаква по-висока класа), непрестанна депресираност или истеричава приповдигнатост, и пр., и пр. Който се държи по този начин, значи все пак е направил своя избор. В полза на балканщината.

PS. За всеки случай уточнявам, че не визирам никого конкретно, ей така, чисто абстрактно си разсъждавам...

Редактирано от зy на 12.10.04 09:43.

Тема Re: Драги ми Грубере,нови [re: зy]  
Авторasdfg (Нерегистриран)
Публикувано24.10.04 20:03

А защо текстът да не бъде самоцелен, зу.

Тема Re: Драги ми Грубере,нови [re: Maлkaтa Mю]  
Авторasdfg (Нерегистриран)
Публикувано24.10.04 20:07

Може би поради препратките, които (очевидно) ти убягват

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.