Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:34 17.06.25 
Култура и изкуство
   >> Литература
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Портретът на Дориан Грейнови  
Автор Stark (вълчище)
Публикувано18.11.03 14:11

Здравейте!
Интересува ме дали някой има на компютър или знае къде мога да намеря в нета книгата "Портретът на Дориан Грей" на Оскар Уайлд?
Претърсих всички линкове, които сте посочили в по-стари теми, но уви... никъде я няма.
И бихте ли споделили впечетления, ако сте я чели?
Благодаря предварително.

The winter is coming...

Тема Re: Портретът на Дориан Грейнови [re: Stark]  
Авторvili (Нерегистриран)
Публикувано18.11.03 16:36

не съм я чел, но звучи интересно. Ако не се лъжа в един филм :Лигата на необикновените джентълмени" имаше един герой с такова име и беше безсмъртен, защото портретът му стареел вместо него. И в книгата ли става въпрос за същото?

а ако намеря книгата ще пусна линк.

Тема Брех, какви прозрения!!!...нови [re: vili]  
Автор Amonyak (NomaD)
Публикувано18.11.03 23:12

За теб сигурно и БЕТХОВЕН е само име на някакъв лигав санбернар.

Amonyak знае!

Тема Re: Портретът на Дориан Грейнови [re: vili]  
Автор Stark (вълчище)
Публикувано19.11.03 00:18

Предполагам, че да. Филма "Лигата на необикновените джентълмени" не съм гледал все още, но видях сайта за него и там пише такова нещо. На мен ми препоръчаха тази книга доста отдавна, но все не й идваше ред, а когато реших да я прочета, се оказа че не мога да я намеря.
Днес я намерих на английски в pdf формат в www.data.bg - The picture of Dorian Gray. В краен случай ще я взема от библиотеката или ще се помъча на английски.

The winter is coming...

Тема Re: Брех, какви прозрения!!!...нови [re: Amonyak]  
Автор Stark (вълчище)
Публикувано19.11.03 00:21

Какъв кеф ти прави да се подиграваш на човека? Той просто искаше да помогне.

The winter is coming...

Тема Re: Брех, какви прозрения!!!...нови [re: Amonyak]  
Публикувано19.11.03 08:50

идея си нямам за какъв санбернар говориш, но БетХовен се пише без "Х". На немски го има но не се чете. а като си толкова знаещ в музикално отношение би ли ми казал кой е Едвард Григ?

Извинявам се на останалите за offtopic posting-a.

Публикувано19.11.03 09:04

и аз я намерих на английски, но за съжаление не мога да помогна с българска версия. аз лично бих я чел на английски, защото така няма да страдаш от евентуалните грешки на преводача. но ако намериш превод от преди да кажем 12-13 години не би трябвало да има проблеми. тогава преводачите гледаха много професионално на нещата, а не като някои съвременни такива, които превеждат отгоре-отгоре, колкото да си вземат хонорара.

а между другото поздравления за nickname-a. и аз харесвам рода Stark

Автор garconne (duplicata)
Публикувано19.11.03 12:00

Най-добре си я купи, продава се в книжарниците и струва 6 лева :)

Авторlil (Нерегистриран)
Публикувано19.11.03 12:51

Аз гледах филма. Не е върхът, но големият бъзик е, че пълен с литературни препратки: всичките герои са с имена и характери на литературни герои (както въпросния Дориан Грей), постоянно има литературни и културни намеци. И докато публиката под 15 се кефи на майтапите и боевете, за по-големите остава разгадаването на литературния quiz. И докато по време на филма се чудех на кой би му дошло наум да сложи в един кюп Едгар По и "Том Сойер", Уелс и Уайлд, после си помислих, че вероятно това са книгите, които чете през лятото всяко англоговорящ ученик и в неговото съзнание наистина Том Сойер и Дориан Грей са заедно.
А иначе книгата си е класика и сигурно я има на български в библиотеката на всяко читалище и е преведена доста отдавна. А и като цяло Оскар Уайлд е доста интересен и като писател, и като личност, с прекрасно английско чувство за хумор, като стил едновременно и афористичен, и естетически задълбочен. А автобиографичните му писания и приключения са пълнели жълтата преса десетилетия наред.

Тема :)))нови [re: vili]  
Автор Amonyak (NomaD)
Публикувано19.11.03 14:28

Нямах намерение да обиждам. Все пак да знаеш името на този геройна Оскар Уайлд само благодарение на един посредствен холивудски филм силно ме изненада.
Иначе - с немския съм се занимавал и много добре знам как се произнася името на Бетховен, с какво придихание при [o]. Но в българския правопис е прието да се пише и Бетховен. Ако на мен не вярваш, направи си нужната справка. Аз лично не бих се подразнил и от употребата на БетОвен.
А колкото до норвежеца - е, хайде, хайде!...

Amonyak знае!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.