|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Тъпанарят Радичков и още по-тъпите му врабчета
|
|
Автор | Kyky (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.09.02 10:25 |
|
Прочетох в читанката за 2ри клас на сина ми един тъп разказ на псевдовеликия Данчо Радичков, как врабчеата подслушвали училищните уроци през прозореца и помъдрявали. После децата започнали да ги отстрелват с прашки. По съвета на старите врабци, врабчетата започнали да отстрелват също с прашки децата. Прогонили от класните стаи децата и се настанили там. А децата останали толкова неуки, че не знаели, че река Дунав извира от... ИЗВОРИТЕ СИ.
Велика премъдрост! И въпросът към децата е: "Мъдри ли са наистина старите врабци?" Децата се очаква, че трябва да кажат "да". Но къде е мъдростта - че слабият може да победи силния с оръжието на силния? Или, че е вярна старозаветната истина "зъб за зъб, око за око"? Или просто това разказче си донасажда вендетата, злобата и завистта в и без това варваризираното българско население?
Явно е, че писателско-философският гений на Великана Данчо Р. се е сътворявал чрез подглеждане през прозорците и ключалките на световната култура. Клъв оттук, клъв оттам. Цвъркащо маниерничене на един духовен врабец.
| |
Тема
|
Re: Тъпанарят Радичков и още по-тъпите му врабчета
[re: Kyky]
|
|
Автор | пипи (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.09.02 10:53 |
|
Доколкото разбирам протестираш срещу фабулата. Дразни те това, че не отговаря на простата реалност. Мисля, че най-би те устроил вариантът "децата изтрепаха с прашки тъпите врабчета и кротко си продължиха урока по природознание, в който учеха как да обичат природата".
Пък и с този компетентен тон... Сигурно си най-малко член на комисията по раздаването на нобеловите награди за литература.
Факт е обаче, че си избрала доста подходящ ник.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Чиp (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.09.02 12:38 |
|
Олелееееееееееееееее!!!
Остави ме без думи!!
Обади ми се - ще ти помогна да разбереш къде точно е мъдростта на врабчетата и защо това е една от най-великите книги в нашата литература.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Okaян яcтpeб (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.09.02 17:03 |
|
Мисли малко по-задълбочено, бе, човеко.
Сега ще ти разкажа една случка, която лично на мен ми се е случвала. По-скоро е част от неголемия ми житейски опит.
Та значи, едно време тренирах тенис на корт. И тъй като не притежавам достатъчно физическа сила, за да запращам УЖАСНО силни топки в противниковото поле, а и тъй като играех винаги с по-силни от мен противници, /по-силни във физически аспект/, използвах техния удар, за да им го върна.
Та питам аз, в този случай що за вендета, злоба и завист има?
Просто си е използване на обстоятелствата.
А ако уж по-силният не се усеща, негов си е проблема.
Ей това е то.
А Радичков си е велик.
| |
Тема
|
Ела да ме биеш, бе врабецолюбец!
[re: Okaян яcтpeб]
|
|
Автор | Myтpaфoн (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.09.02 20:15 |
|
Ела да ме биеш с моето юмручно право, бе интелигент скапан! Ако смяташ, че с главата си силен, ела да си кюскаме главите, бе коч сплескан. А тоя с врабците, ако дойде да замъглява ума на децата ми, че ще ги отстрелва с прашка, че им дам по една помпа да му напомпат кльощавия гъз!
| |
Тема
|
Леле, мутрите са вече и в интернет
[re: Myтpaфoн]
|
|
Автор | Дparи ми rocпoдинe (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.09.02 21:56 |
|
Е не ти ли се иска децата ти да са поне малко по-учени от теб и да отбират от метафора? Или те е страх, че ако ги изучат, ще презрат простотията на баща си?
Или си сбъркал клуба, или хуморът ти е толкова тънък, че ми убягва.
| |
|
ама какво ти се е случило, че си такъв ядосан? : )
не ти се смея, усмихвам се.
и не те разбирам?
| |
Тема
|
Моите деца учат в Кеймбридж, бе тъпънар!
[re: Дparи ми rocпoдинe]
|
|
Автор | Myтpaфoн (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.09.02 19:28 |
|
И не им трябват някакви измислени премъдрости за метафората на врабчетата. От такива метафори най-много да те нацвъкат пилетата, когато седнеш да просиш в Градската градинка. Я ми кажи кой е този селянин Радичков? От коя Врабча е, че пише за селото в града. И той ли е като вашите селяндури Йовков и Елин Пелин. На мен, ако ме питаш, най-много ми харесва Баба Цоцолана от Патиланското царство на оня пич Ран Босилек. Тя си е баш мутра - не пропуска случая да пребие чааветата - ти твоите биеш ли ги или си ги пратил в Oxford?
Бъди здрав и ме гледай аз какво правя!
| |
Тема
|
Re: Моите деца учат в Кеймбридж, бе тъпънар!
[re: Myтpaфoн]
|
|
Автор | Дparи ми rocпoдинe (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.09.02 00:00 |
|
Не, не мога да повярвам, че говориш сериозно, макар че ми се изправят косите от смешките ти.
Както и да е, за мен Радичков е най-добрият ни писател в цялата ни история. Той е българският Маркес, ако щеш. Обаче е непреводим - няма как да го оценят читателите, които не знаят български.
Още като ученик го бях събрал целия. Той отдавна престана да пише, не знам защо.
Гледал съм моноспектакъл на Григор Вачков по Суматоха - това остава за цял живот.
| |
|
хахахахаххаахаааааааахахахаххахааааааааааа
уникална тема!!! :)))))))
тема - бисер! :)))))))
а коментарите по нея - още по големи бисери :)))))))
почти колабирах от смях, благодаря, благодаря, благодаря за тази тема! хахахахахаххааааааааа    
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|