|
Тема
|
Създаване на таблица / мрежа в GIMP
|
|
Автор |
Chromosom () |
Публикувано | 11.10.16 18:58 |
|
Тая програма изглежда много недъгава - току-що инсталирах версия 2.8.18 (на Windows) + help-a за 2.8.2 понеже по-скорошен не съществуваше + една камара теми. Темите не работят, а help-а като го цъкна ми казва че не е инсталиран. Но не това е въпросът ми.
Искам да начертая мрежа подобна на следната:
Т.е. шестте линии + едиколкото си напречни и кръгчетата по средата. Най-лесно щеше да стане ако имаше нещо като създаване на таблица/мрежа, от което после да изтрия да речем линийките в кръгчетата. Обаче не изглежда да имам никакви инструменти, с които да направя нещо подобно, и като търся в Гугъл излизат съвсем други неща. Някакви идеи от някой който ползва тая програма? Или от някой фотошопър - принципът би трябвало да е подобен.
| |
|
Открих нещо – Filters/Render/Pattern/Grid – обаче изобщо не мога да го схвана как работи.
Само за информация картинката ми е 4961 x 3508 пиксела защото искам да я разпечатам в А3. С този Grid инструмент трябва да се задават някакви параметри, които изобщо не мога да разбера и всеки път като опитам резултатът е различен, но никога такъв какъвто го искам – нещо като таблица с пет редици и 23 колони, по контурите на които мога да разположа кръгчета които да напълня с букви.
| |
|
А защо трябва да го правиш на Gimp?
За нещото, което си показал е по-добре да ползваш програма за векторни графики. Например Inkscape или дори LibreOffice Draw.
Там си избираш размера на страницата (стандартно А4 или Letter), в твоя случай А3 и си рисуваш нормални линии, които можеш да местиш, удебеляваш, сменяш цвета, итн. Ако ти трябва за принтене на друго място можеш да експортнеш до PDF или до растерен файл (JPG, PNG, etc).
Gimp е програма за други неща...
General Protection Fault in module 0xDEEBAA. Рестартирайте държавата!
| |
Тема
|
Re: Създаване на таблица / мрежа в GIMP
[re: headhunter]
|
|
Автор |
Naki (Company PC Guy) |
Публикувано | 02.11.16 17:09 |
|
CorelDRAW също е добра.
Ако не се лъжа, и издателска система ще стане, примерно MS Publisher, Adobe InDesign, QuarkXPress, Scribus.
| |
|
|
|
|