|
Тема
|
Забравена парола?
|
|
Автор |
rumianadt (непознат
) |
Публикувано | 23.06.11 09:23 |
|
Здравейте, бих искала да попитам има ли начин паролата на администратора след като е забравена да се промени?
Става въпрос, че навремето настроих линукс да стартира без да ме пита за парола, а сега когато искам да си сменя интернет-доставчика и съответно IP-то започна да ми иска администраторската парола, а тя е вече успешно забравена.
Та някакви идеи как да се оправя? Защото преинсталирането е изключено като вариант...
| |
Тема
|
Re: Забравена парола?
[re: rumianadt]
|
|
Автор | Semiramida (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.06.11 14:54 |
|
Намираш си някаква Live дистрибуция. Без значение каква. Буутваш от нея. Монтираш rw дяла където ти се намира /etc/shadow файла. Отваряш го с някакъв редакто и намираш реда
#root:[дълга поредица от букви и цифри]:[някакво число]:::
Изтриваш дългата поредица от букви и цифри, т.е всичко което се намира между първите две двоеточия за да премахнеш root паролата
Съхраняваш файла и рестартираш, като не забравяш да извадиш медията с Live дистрибуцията.
След като се логнеш като root първата ти работа е да си сложиш нова парола за да не си присвои някой компютъра ти междувременно.
| |
|
Live дистрибуцията и Буутването от нея не са ми проблем, но този rw дял не ми стана много ясен как да го направя.
| |
|
Live дистрибуцията и Буутването от нея не са ми проблем, но този rw дял не ми стана много ясен как да го направя.
Пример (SATA интерфейс) за монтиране на твърдия диск в директорията /mnt:
sudo mount /dev/sda1 /mnt
Пример за IDE интерфейс:
sudo mount /dev/hda1 /mnt
"На своя Царь Освободитель Борисъ III отъ признателна Македония."
| |
Тема
|
Re: Забравена парола?
[re: rumianadt]
|
|
Автор |
| (>[2] /dev/null) |
Публикувано | 23.06.11 19:08 |
|
Променянето на /etc/shadow е твърде малоумно. След като стартираш от CD и монтираш дяла в /mnt:
chroot /mnt
passwd
и даваш нова парола.
The last good thing written in C was Franz Schubert's Symphony No. 9.
| |
|
Благодаря за съветите, но нещо не ми е ясно точно това за което говорите. Засега преинсталирах към по-нова версия и проблемът изчезна от само себе си.
Щях да забравя - тъй-като имам и Уин едновременно съответно имам и така наречения ГРУБ, който незнам защо започнах да не го виждам. Имам усещането че докато той се зарежда става на по-висока разделителна честота спрямо тази която може монитора ми АСУС да поддържа. По време на самото зареждане мониторът изписва: OUT of Range.
После всичко се нормализира, но някак си не ми харесва така да "увисват" нещата.
Редактирано от rumianadt на 24.06.11 21:32.
| |
|
|
|
|