|
Тема
|
Ubuntu - гаси монитора при boot
|
|
Автор |
KillingTime (Death Magnetic) |
Публикувано | 13.08.10 14:41 |
|
Здравейте приятели,
Аз съм потребител на Windows 7, но искам да използвам като лайф цд или флаш дистрибуция на Ubuntu.
Изтеглих си ubuntu-10.04-desktop-amd64, записах имиджа на диск, също с програмата Universal-USB-Installer-v1.7.9 записах и на флащ.
Тръгва да буутва, но проблема е, че по едно време ми гаси монитора и след това нищо не мога да направя. И от ЦД и от флаша все същата работа. Тръгва да зарежда и след това се показва за кратко една цветна размазана картинка (като черга) и веднага гаси монитора. Забелязах , че даже и клавиатурата е зависнала, тъй като нито нумлока, ни капслока включват.
Бихте ли ми дали идея как мога да се справя с това и да ползвам тази операционна система като лайф такава.
(Пробвах със Слакс и нямах проблеми с него)
Забравих да спомена, че и с 32 битова пробвах и пак същата работа !
Пробвах и на лаптопа Acer 5738G , но там си тръгна без проблем(независимо, че е десктоп версията).
Благодарности !
DualCore AMD Phenom II X2 545, 3000 MHz (15 x 200) ; ASRock N68-S ; 2 x 2 GB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) ; ATI Radeon HD 4730 Series (512 MB) ; Dell 2209WA ; Microsoft Windows 7 Ultimate(64-bit) 6.1.7600 (Win7 RTM)
--------------------------------------------------
Инсталирах го през Виндовс чрез Wubi на C: дяла, рестартирам, избирам Убунту от буут менюто и ми изписва това Try (HD0, 0) : NTFS5: Nowubildr. След една минута ми се появява меню и му давам да зареди с лоу график перформънс и тогава зарежда. После рестартирах и пробвах в нормал мод график и пак заби и гаси компютъра.
А и какво ще рече този надпис?
Редактирано от KillingTime на 13.08.10 16:56.
| |
|
Всичките ядове идват от видеокартата. Докато си с Ати, забрави за Линукс. Ако имаше опит с линукс, можеш да се оправиш някак, но така ... няма шанс.
| |
|
В началото мислех че подобния ми проблем на твоето описание е от захранването. Но след като го смених с друго и поразпитах тук-там се оказа че има конфликт между драйверите.
Има доста голяма вероятност да е познал колегата - проблем с драйвера на видеокартата.
| |
|
А бе имам си лаптоп с ати, и си работи под линукс, ама съм брал ядове де. А и аз имам опит. Така че най-вероятно си прав.
Добро решение, макар и не за начинаещи е Гентоо.
Bеer? Mоre?
| |
|
Аз съм с АТИ никакъв проблем нямам дори под уиндоус именно ми дава проблем с видеокартатат а убунту си върви и подсвирква..
| |
|
Аз съм склонен да ползвам Генту ти би ли помогнал за инсталацията когато си намеря диск по нов с тази ОС.
| |
Тема
|
Re: Ubuntu - гаси монитора при boot
[re: P. - koвaчa]
|
|
Автор |
rama_m (любител) |
Публикувано | 18.08.10 10:26 |
|
Имам същия проблем с гасненето на монитора. С Убунту 9.04 съм. Купих си нова карта ATI radeon HD4650. Монитора работи докато не дойде време да се появи полето за юзер нейм и парола. Точно, когато трябва да излезе това поле монитора угасва, появява се надпис Power saving mode и монитора става черен. Голяма честота ли му задава, голяма разделитална способност ли иска? С плосък монитор Леново съм, който работи на 60 херца. Може би новата карта тръгва по подразбиране на повече? Хрумна ми да взема отнякъде стар монитор с тръба, който деяни на по-голяма честота и да пробвам, дали ще стане? Това, че картите Ати не се разбират с линукс дистрибуции го чета в нета, ама нищо ли не може да се направи? На тези на които им работят, как са ги настроили?
| |
|
Гентоо е нещо с което може да утрепеш много време. Дори и да си трепал, пак трепеш.
И е за по напреднали. В смисъл - мисията невъзможна в твоя случай.
Bеer? Mоre?
| |
Тема
|
Re: Ubuntu - гаси монитора при boot
[re: rama_m]
|
|
Автор |
bira_more (бира) |
Публикувано | 18.08.10 20:47 |
|
терминал uber alles. Логваш се в терминал, и почват опити. Разбира се много гуглиране.
Аз за това много се кефех на възможността да стартирам без никаква графика, и след това да си стартирам каквото ми е кеф. Ама Убунтуту поумня.
Bеer? Mоre?
| |
|
Проблемът ти е в комбинацията видеокарта+монитор. Докато бях с CRT монитор, нямах никакви проблеми, но при смяна с "тъп" LCD монитор, който поддържа само 1280х1024 по подразбиране, се получи гореописания ефект. Това се получава, тъй като grub 2 се опитва да зареди максимално добра (според него) разделителна способност, преди още да са реално заредени драйверите на видеокартата. При някои се получава, при други - не (аз съм с Radeon 9600).
Решението - при зареждане на grub натискаш "е" (без кавичите) за да редактираш
реда linux /boot/vmlinuz-2.6.32-27-generic root=UUID=12c8e5c2-2495-4a59-ba7e-95e02d141dec ro quiet splash и добавяш:
1. VGA=x, където x е от тук . Аз съм сложил 795;
или
2. nomodeset
Safe Graphics Mode на живия диск добавя и xforcevesa, така че можеш да пробваш комбинации.
След подкарването на системата може да се редактира (като root) /etc/default/grub, след което се обновява grub-a с update-grub.
Успех!
| |
|
|
|
|