Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:07 17.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Slackware 12.0 + unicode = мазалонови  
Автормaзaч (Нерегистриран)
Публикувано11.08.08 18:48

Та... решавам аз, ей тъй, от чиста простотия и чудене какво да правя в свободното си време, да накарам и без това бъгавия слак 12.0 с ядро 2.6.21.5 да работи с УТФ8 кодировка. Чета усилено насам-натам, пробвам - кое става, кое не, - след 2-3 дена чета още, пробвам още, и така - докато забравя напълно къде какво съм променял. Така и не успях да изкарам читав УТФ8, губеха ми се 2-3 или повече буквички и символчета, MCommander също се опъваше, та и него препачвах, и въобще - бързо ми мина мерака да съм уникодиран. Проблемът ми сега е, че в някой файл някъде съм забравил нещо :), което кара системата ми да е с кодинг по подразбиране утф8. При въвеждане на български символи в базите данни (mysql 5.0.51, default_charset cp1251, default_collate cp1251_general_ci, същите са и за базата) се записват едни много симпатични питанки ?????, които никак не ми вършат работа. Пробвах и да взимам данните и от браузер, и директно да ги пиша - все тая - ??????. Със SET NAMES cp1251 ги записва нормално, четат се, но при извеждане в браузер ги кодира с UTF-8.

/etc/rc.d/rc.font
/etc/rc.d/rc.keymap
/etc/profile.d/lang.csh
/etc/profile.d/lang.sh
~/.profile
~/.cyr
~./x*

са изчистени от утф заразата. Някой има ли идея къде още е възможно да съм ровичкал?

Тема Re: Slackware 12.0 + unicode = мазало [re: мaзaч]  
Автор por4e2 (hail and kill)
Публикувано11.08.08 18:54

много си интересен

----------------------
"ispolzvam windows xp sp2 latest updates. "
пхахахахахахаха

Тема Re: Slackware 12.0 + unicode = мазалонови [re: por4e2]  
Публикувано11.08.08 19:01

тц, там не съм барал.

Тема Re: Slackware 12.0 + unicode = мазалонови [re: мaзaч]  
Автор por4e2 (hail and kill)
Публикувано11.08.08 19:09

Къде четеш, какво правиш, щото това нещо се прави с 2 команди? какви ядра, къв mysql?!?

----------------------
"ispolzvam windows xp sp2 latest updates. "
пхахахахахахаха

Тема Re: Slackware 12.0 + unicode = мазалонови [re: por4e2]  
Публикувано11.08.08 19:22

Виж сега, може ти да го правиш с две, с една или даже и с половин команда. Може и аз да започна да го правя с толкова след време. Само че когато тези две команди са се оказали недостатъчни да си изкарам липсващите символи, съм пробвал и нещо друго. Както вече писах, не помня какво. Ако можеш да помогнеш с идея къде е възможно да съм опитвал задаване на енкодинг - ок, благодаря, ако не - моля, не ми обяснявай колко много знаеш ти и колко малко знам аз и как съм оплескал нещата, които е трябвало да станат еди-как си. Не заради друго, а защото няма отношение към решаване на проблема.

Автор~!@$%^amp;*()_+ (Нерегистриран)
Публикувано12.08.08 10:33

не бе, той пора ти обяснява как да си решиш проблема

.
слагаш xp .

Тема Re: Slackware 12.0 + unicode = мазалонови [re: ~!@$%^amp;*()_+]  
Публикувано12.08.08 20:47

Мислил съм по въпроса, но не мога да намеря да закупя легално копие на XP, Vista, Prista или 3.14, пардон, 3.11, в което да е вградена системата "

" на [url=http://dreal.net/wiki/index.php/%D0%90%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB_%D0%90%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2]Апостол Апостолов.[/url

Автор | (</dev/random)
Публикувано12.08.08 21:46

Затова някои хора правим всекидневни бакъпи :)

Automating a mess yields an automated mess. -Michael Hammer

Автор C.Capъeв ()
Публикувано12.08.08 23:19

В отговор на:

но при извеждане в браузер ги кодира с UTF-8

при извеждане в браузър "ги кодира" според AddDefaultCharset директивата на apache (ако разбира се, това е уеб сървъра ти). това всичкото, ако не си посочил изрично кодировка в "нещото" което ги извежда в браузъра...
опита ли да набиещ твърдо:
1. когато си създаваш табличките в mysql-a - create table blah( .... ) DEFAULT CHARSET=utf-8;
2. ако държиш default charset-a да е cp1251, преди всеки select, set names cp1251?
3. ако charset-a е cp1251, и си използвал set names.. да си настроиш коректно енкодинга на терминала/терминалната програма
3. ако т.2 и т.3 са ок, но имаш проблем с браузъра, да си оправиш AddDefaultCharset на апашито, или с подходящия мета таг да инструктираш браузъра в каква кодировка му идват нещата от сървъра?

проблема не е в "бъгавия слак", проблема е там, че куцо и сакато си играе с неща, с които не би трябвало да си играе.. и после реве по форуми.. не те критикувам, просто трябва да четеш повече, и да ревеш по-малко, особено с квалификации от рода на "еди кое си бъгаво дистро" :)

Тема Re: Slackware 12.0 + unicode = мазалонови [re: |]  
Публикувано13.08.08 01:15

Абе, у нас най-много пържени картофи за бира да си направя и то не всеки ден ;)

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.