Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:48 07.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Linux vs. Solaris :)  
Автор | (>[2] /dev/null)
Публикувано30.01.07 19:13

Чувам разни слухове от познати, близки до FSF, че ако Сън пуснат Solaris под GPLv3, а разработчиците на Линукс не се предадат и останат на GPLv2 , FSF смятат да прехвърлят всички техни машини на Соларис :)

Интересно ми е какво мислите по въпроса. Лично аз смятам, че това ще има много положителен ефект върху Линукс :)

Тема Re: Linux vs. Solaris :)нови [re: |]  
Автор bira_more (бира)
Публикувано30.01.07 22:10

Пука ми за ФСФ.
Имам чувството че са се втрещили в пъпа си и търсят там да избистрят GPL'a.
Най накрая ще ми писне достатъчно и ще се замисля за FreeBSD.

Bеer? Mоre?

Тема Re: Linux vs. Solaris :)нови [re: bira_more]  
Автор Ocoroвeц (senex)
Публикувано30.01.07 22:37

Отдавна е трябвало да се замислиш.

Тема Обясни, молянови [re: |]  
Автор Masklin (ном)
Публикувано30.01.07 23:19

Защо мислиш, че преминаването на FSF към Solaris ще има подсилващ ефект за Linux? Понеже фанатиците ще хванат гората?

Лично аз силно се надявам създателите на отворен код да го правят поради практически полезни неща, освен по морални подбуди. Не че имам против чистата етика, но тя не съществува извън лабораторни условия. Съответно когато си навиеш нещо на пръста и само това ти е движещата сила, в един момент ти писва и отебаваш борбата по средата.

А важното е и технологията, пък Сталман ако ще да се наака от яд. Свободата на върха на тръстиково копие не чини много

А знаеш ли каква ще бъде съдбата на инструментите в Solaris, които имат GNU аналог? Ще се сливат ли, ще останат едните или другите или как?

А всъщност всичко това има значение колкото здравословното състояние на знаеш чии бъбреци. Движещата роля в съвремието са платформите от високо ниво и софтуерът за тях. Пък те, доколкото знам, малко се интересуват от ОС и наборът инструменти в нея. Стига да си разпознае хардуера и настройките да са ми понятни, горе-долу все ми е тая коя ОС търкалям - KDE-то си е същото, библиотеките - и те ... за офисните хора да не говорим.

За админите те да си кажат, но струва ми се, че разликата не е бог-знае каква. И остава да се сравняват вече технологиите, реализиращи *nix стандарта + скоростта на развитието им. За ядрото на Solaris съм чувал хубави неща, но от друга страна ... и за ядрото на SCО бях чувал легенди, а като го видях на живо

А вече за скоростта на развитие смятам, че нямаме съмнения Та в крайна сметка току-виж и сме направили паметник на Сталман, вечна му слава и т.н. и сме го пратили да си играе с патето във ваната на космическия колонизаторски кораб воглаве на телефонните хигиенисти и останалата сволоч

I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours.

Тема Re: Обясни, молянови [re: Masklin]  
Автор | (>[2] /dev/null)
Публикувано30.01.07 23:35

> Понеже фанатиците ще хванат гората?

Да. Съвсем наскоро разбрах, че идиотите не харесали openssl, защото лиценза му не бил GPL, а BSD и затова си написали gnutls. Възможна ли е такава идиотщина, питам аз? :)

Интересно ми е какво ще се случи с политически коректните дистрибуции като Дебиан. Дали ще минат на Соларис ядро? :)

Ще видим какво ще стане, засега това са слухове :)

Тема Дамммнови [re: |]  
Автор Masklin (ном)
Публикувано30.01.07 23:54

Ето едно

на идиотщината. Е не е истина

Debian-ци няма-няма и също свършат някоя като . Не че и умниците от Mozilla нямат вина, де (За незапознатите със случая, в Debian няма вече Firefox, понеже на Debian не им харесва лиценза на логото на Firefox, а Mozilla не дава променен продукт (сменено лого е достатъчно) да се нарича Firefox. Та си имаме Iceweasel, което е Firefox 2.0.0.1 със сменено лого и име; както се сещате нарочен човек се занимава с прехвърлянето на поправиките и т.н. Също и Icedove вместо Thunderbird.

Изобщо, цъфнали сме и вързали и си хабим времето в глупости. Ех ...

I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours.

Тема Re: Обясни, молянови [re: |]  
Автор DrFrancky (Keen on Yelling)
Публикувано31.01.07 02:44

http://www.gnusolaris.org/gswiki

Дишайте лепило - хиляди GNU/Linux юзери не могат да грешат !
DrFrancky

Тема това е пак старата войнанови [re: |]  
Автор $%^amp;*()_+~! (целия горен ред)
Публикувано31.01.07 04:32

между религията (фанатизма, идеологията) и науката (прогреса, прагматизма).

Тема Re: Дамммнови [re: Masklin]  
Авторteh (Нерегистриран)
Публикувано31.01.07 16:20

Masklin, прочети първо какъв е целия случаи около mozilla-debian-firefox-iceweasle. Проблема не е само в логото/брандинга. Ето ти една част от един thread във debian-users mailing list-а:

"On the Mozilla side:

- using the Firefox name and logo requires the distributor to use the
binaries provided by Mozilla
- "security" support is provided by shipping new upstream releases, with
zero help to distributors for backporting
- Debian's permission to use the Firefox name (which was given
previously) was revoked
- the Firefox artwork is non-free

On the Debian side:

- Debian policy requires that all packages be built on Debian
autobuilders (there are rare exceptions, but they are extremely few)
- Debian policy requires not shipping new upstream versions in stable
releases (that means backporting security fixes)
- Debian requires that security updates come from the Debian security
team (this creates a problem even if Debian acquiesced and released
the binaries from mozilla, since the first security patch would create
an unresolvable conflict)
- Debian requires that everything shipped in main be DFSG compliant (the
Mozilla Firefox artwork is not)

..."

В слуачая решението на debian ми се струва нормално и адекватно. Реално ти получаваш същия безплатен продукт просто със друг брандинг.

Тема Re: Linux vs. Solaris :)нови [re: |]  
Авторбaй Bълчo (Нерегистриран)
Публикувано03.02.07 19:59

> ако Сън пуснат Solaris под GPLv3
А ако не? Sun да не ги е бил някой по главата, че да пуснат Solaris под GPLv3?
Не вярвам и на Столман да му е съвсем ясно какъв ще излезе накрая тоя GPL.

> аз смятам, че това ще има много положителен ефект върху Линукс :)
Да, а администраторите ще псуват, че разни kiddies са попълзяли вече и Solaris. :)

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.