Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:45 06.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Какво е мнението ви за УБУНТУнови  
Авторnone (Нерегистриран)
Публикувано16.09.06 22:05

Ако някой от вас ползва или е тествал UBUNTU и неговите производни XBUNTU, KUBUNTU и EDUBUNTU моля да сподели впечатленията и оценката си за тях.

Тема Шегуваш ли се?нови [re: none]  
Авторfla (Нерегистриран)
Публикувано16.09.06 22:28

Това опит за флейм ли е или си наистина новак?
Ако си наистина новак - да, Убунту/Кубунту е чудесен избор за начало.

И две думи накратко:

1. Раздели си харда поне на 3 - на първия Primary дял слагаш Уиндоуз. На следващите (обикновено Logical) дялове слагаш Линукс и всичко останало.
За Линукс отделяш 2 дяла - поне 2ГБ за Убунту (желателно 5ГБ), и за swap - 512МБ или поне два пъти размера на RAM-а ти.

2. Желателно е да заделиш и форматираш предварително дяловете като EXT3 - за основната Линукс дистрибуция (примерно Убунту) и SWAP за суап дяла.

3. Като тръгнеш да инсталираш и стигнеш до манипулирането на дяловете дай MANUAL, а не както е по подразбиране. Ако го оставиш както е, ще ти затрие харда.

4. Хубаво гледай кои дялове избираш. Уиндоуз дяла не го пипай въобще (hda1 най-вероятно).
На EXT3 (главния Линукс дял) дай точка на монтиране: /
Като приключиш, на дяловете за Линукс ще виждаш буква F - тоест ще се форматират.

5. Избери български език, за да ти е всичко на български.

6. Като стигнеш до буут мениджъра (GRUB или LILO), ще те пита къде да го сложи. Убунту по подразбиране е с GRUB. Ако ти каже, че ти е разпознал Уиндоуза и е безопасно да го инсталираш на MBR - направи така. Ако ли не, питай пак и прочети за GRUB в gnu.org.

7. Ако имаш DHCP интернет ще ти го разпознае автоматично и след инсталирането ще имаш интернет.
Ако интернета ти е с ръчни настройки, имаш иконка в последното меню на ГНОМ за мрежата.

8. След успешна инсталация, за инсталиране и деинсталиране на софутер ползвай Синаптик (Synaptic) - пак от последното меню на ГНОМ.

9. Най-накрая, но в никакъв случай на последно място (:}) НАПРАВИ СИ БАКЪП НА ДАННИТЕ, ЗАПИШИ ГИ НА CD ИЛИ DVD!!!
(И винаги го прави, когато си пипаш дяловете на харда!)

Успех

P.S.
Забравих да си кажа редовната реплика :}
Ако си от Пловдив или наблизо, остави мейл. Имам оригинални Убунту6.06 дискове - мога да ти дам :)

Тема Re: Какво е мнението ви за УБУНТУнови [re: none]  
Авторnone (Нерегистриран)
Публикувано17.09.06 10:03

Благодаря за подробните разяснения.
Новак съм наистина, особено по отношение на Линукса

Свалих си Убунту от сайта му http://www.ubuntu.com/download Записах си го на диск, разгледах го и реших да го инсталирам, но стигам само до стъпка 5 от 6, където ми дава съобщание, че няма посочена файлова система. Обаче не виждам от къде може да се зададе такава. Отметнах квадратчетата за реформатиране на дяла, където ще инсталирам, но нищо не се промени.

Иначе ми се струва, че Убунту е доста приятна операционна система. Надявам се да си конфигурура сама всичко, защо не ми се занимава, а и не разбирам много от това.

Тема :)нови [re: none]  
Авторfla (Нерегистриран)
Публикувано17.09.06 13:04

Радвам се, че ти харесва :) И, да - наистина е добра.
Моето мнение е, че за да започнеш с Линукс ти трябва работеща система + интернет. Оттам насетне можеш да се учиш и настройваш всичко останало. Стига да имаш желание, разбира се.

Относно инсталацията - дай ДА СЕ ФОРМАТИРАТ избраните от теб 2 дяла за Линукс - основния и супа-а. Като кликнеш на всеки от тях или, ако ходиш със стрелките и Ентера - избери основния дял и там където пише "да не се форматира", кликни (или Ентер) и му дай да ти е EXT3. Същото направи и със суап дяла, само че там да е SWAP..
На точка на монтиране дай: /
Иначе пак ще те върне.

Това е засега. Пиши пак, ако има проблеми.

...Не очаквай Убунту да е като Уиндоуз-а ти. Хората в началото, виждайки Линукс, много често не го харесват, защото "не е като Уиндоуз-а". Всъщност идеята е точно това - да НЕ е като Уиндоуз-а :) Ако искаш Уиндоуз - ползвай си него.
Естествено, че в началото няма да разбираш всичко. Ще разбираш малко неща. Както е било с всеки, когато си е инсталирал Линукс за пръв път. Но, с времето ще се научиш.
За повечето, или за всички неща има графични инструменти. Ползвай тях, разучи ги. Поиграй си :)
Не се бой, ако не знаеш нещо как става. В най-лошия случай, ако скапеш нещо сериозно - ще преинсталираш :) Всеки така започва. С времето обаче, като посвикнеш със системата и се научиш да я управляваш ефективно, тя става много приятна, сигурна и удобна!

Отновно: успех :)

Тема Re: :)нови [re: fla]  
Автор DrFrancky (Keen on Yelling)
Публикувано17.09.06 13:11

/*
Всъщност идеята е точно това - да НЕ е като Уиндоуз-а :) Ако искаш Уиндоуз - ползвай си него.
*/
linux se stremi da zaprilichva na windows s seki izminat den.
fakt koito mai samo ti ne si osuznal

DrFrancky

Дишайте лепило - хиляди GNU/Linux юзери не могат да грешат !

Автор mimosh ()
Публикувано18.09.06 10:08

Да си кажа и аз моето мнение за Убунту.

Първо да кажа досега съм ползвал Slackware и Gentoo. В сравнение с тях Убунту и производните му са направо приказка

(в смисъл няма нужда да се бориш със зависимости като при слака и няма нужда да чакаш като при генту).

В момента имам инсталиран Kubuntu на лаптопа и съм много доволен всичко си работи както трябва. Като му зададох Български и всичко си настрои сам като локали (дори и субтитрите).
Единственото което не ми хареса е че трябва да се чете за да си подкараш МР3-ките и филмите. Никъде не е показано какво трябва да си инсталираш за да върви, а е можело да се направи след инсталация да иска ъпдейт веднага за тоя пакет но как да е, не е болка за умиране.

Другото което не ми хареса е че няма добавени universe и multiverse във файла sources.list от което пък списъка с пакети е доста беден, но пък иначе е страхотна дистрибуция.

Прекомерната употреба на LINUX води до пристрастяване!

Тема Разлика Убунту/Кубунту?нови [re: mimosh]  
Авторfla (Нерегистриран)
Публикувано18.09.06 12:36

mimosh, радвам се, че все още посещаваш форума! (Дори се учудих, че не писа за проблема ми с 3D-то ;)

Относно коментара ти: верно, че в Убунту всичко е настроено и върви. Но това си има и добрите и лошите страни :) Много от нещата предпочитам сам да си ги настройвам. Затова и Дебиан ми е първа дистрибуция. Но пък, за начинаещи Убунту определено е по-добрия избор.

Сега инсталирам Убунту 6.06. Много добре са се сетили да тръгне първо лайв диска и от графичната среда да инсталираш! Това дава много предимства - примерно, можеш дяловете да си ги нагласяш както искаш посредством gparted. Също много голямо предимство е, че можеш да си ползваш пълноценно системата - примерно да си браузиш в нета, докато системата ти се инсталира (както правя аз в момента :})
Учудвам се, че казваш, че не можеш да слушаш mp3-ки! Винаги досега съм можел с Убунту при първоначална инсталация. Дори от лайв диска! Както и сега пробвах - само инсталирах xmms от синаптик и си свири без проблем mp3-ки. Ако при теб не може, значи има разлика някаква между Убунту и Кубунту в тоя случай.

Относно universe и multiverse хранилищата - не се инсталират, защото Убунту е ГНУ/Линукс, все пак :) Но можеш да си ги добавиш пак през синаптик - "Хранилища", "Добави" - дава ти 4 чекбокса - първите два са чекнати, само чекваш вторите два и готово :)
Ако те мързи графично (;-P), винаги можеш да влезеш в /etc/apt/sources.list и да махнеш коментара на universe и multiverse хранилищата :)

Приятен ден :)

Тема Re: Малко оффтопик, нонови [re: none]  
Автор | (exit)
Публикувано18.09.06 18:13

ме мързи да пускам нова тема.

Понеже тук има много хора, които експериментират с разни дистрибуции, ми е интересно дали някой е среща дистрибуция, която има интегрирано решение за поддръжка на много мрежови конфигурации. Пример: използвам служебния си лаптоп вкъщи и на работа. Като отида на работа, избирам Location: Work, пуска се етернет картата със съответните IP, gateway, DNS servers, web proxy и т.н. Отивам вкъщи, избирам Location: Home, етернет картата се спира, пуска се безжичната мрежа със съответната конфигурация за у дома. Малка подробност: лаптопа ми е с МакОС.

Знам, че не е трудно да надраскам някакви скриптове, които да ми направят това в Линукс, въпросът ми е дали има дистрибуция, която го поддържа стандартно.

Авторkeny (Нерегистриран)
Публикувано19.09.06 13:21

Ползвам Kubuntu на лаптопа си. Мисля, че е чудесен. Преди съм паботил на Windows и някак си съм свикнал с настройките му. Kubuntu поне външно наподобява Windows и това ме улеснява в работата с него. Това, че всичко му е настроено, за мен лично е плюс, защото не искам сам да го бърникам и да си го настройвам. Искам просто надеждана операционна система, която просто да инсталирам и да си върша работата, без допълнителни усложнения. Мисля, че Kubuntu е точно такава.

За разлиака Ubuntu/Kubuntu, мога да кажа само това, коеот съм видял в сайта им. Ubuntu е с Gnome, а Kubuntu с KDE, но не мисля че в интервейса или функционалността им има някакви големи различия.

Друго нещо, което ми прави добро впечатление е това, че разработчиците им предлагат няколко версии на Ubuntu (Kubuntu с KDE вместо Gnome, както казах, Xubuntu олекотена дистрибуция за по слаби машини или за хора които искат операционната им система да върви по-бързо, без да държат на шаренийките по интерфейса и Edubuntu - насочен към по специфичните нужди на учениците и студентите). Мисля, че това е чудесно, защото дава право на избор на всеки, да ползва това, коеот пасва най-добре на вкуса и изискванията му.

С две думи Ubuntu/Kubuntu за мен поне е инеално.

Тема Re: Какво е мнението ви за УБУНТУнови [re: keny]  
АвторNewb (Нерегистриран)
Публикувано19.09.06 20:22

От година и нещо не съм пипвал Виндос. Минал съм през много дистрота, сега съм на Убунту. Убунту е супер, стабилен и позволява всякакви експерименти. Сега си ползвам компа по предназначение, т.е. за да си върша работата, а не да го подържам за да може да свърши нещо.

давай смело,

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.