Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:11 05.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Тема дистро за лаптоп с WUXGA (16:9)?нови  
Автор DLCl (може и по-добре)
Публикувано25.06.06 23:13

някой да знае? Може и лайв ЦД, даже е за предпочитане.

Федора 5 гърми при инсталацията, Сусе 10.х лайв заради диска (

?!?!), но е 100% сигурно, че и Х-а ще гръмне. Слакс не съм опитвал все още, но съм песимистично настроен...
Да допълня, че и през ум не ми минава да инсталирам в текстов режим и после да го мъча-не съм мързелив, но за в 2006г. ми е неприемлив вариант.

Лаптопът е HP nw 8240. Видеото е ATI mobility FireGL V5000

Много мерси предварително!

"No" simply means begin again at a higher level! [

Редактирано от DLCl на 25.06.06 23:17.

Тема Re: дистро за лаптоп с WUXGA (16:9)?нови [re: DLCl]  
Автор glutton (непознат )
Публикувано26.06.06 16:56

Твърдят че Ubuntu 6.06 върви
а за 5.04

Редактирано от glutton на 26.06.06 17:00.

Тема Re: дистро за лаптоп с WUXGA (16:9)?нови [re: glutton]  
Публикувано03.07.06 20:40

Федора 4 се оказа, че няма проблем с видеото и дисплея. Само на 5 е проблема, което значи, че със страшен прогрес се върви..но назад.

Убунту тръгна, но без 3Д - с веса драйвер (!?). Незнайно по каква причина с АТИ драйверите не пожела out-of-the-box. Но не ме впечатли за да го инсталирам и да му слагам АТИ драйверите в последствие.

Това, което обаче междувременно открих са 2 други дистрибуции:

- Koraraa с работещ XGL. За съжаление умира преди логин диалога поради някои неведоми програмистки пътища..предполагам не успява да разбере някое IRQ за какво служи и с какво се яде. Опитайте я обаче - показват интересни неща на сайта.

- elive (http://elivecd.org/) ме впечатли. Тръгна безгрижно с 3Д и всякакви видео резолюции. Бърза е и оригинална.
Тези дни ще я поразгледам по-подробно.
За съжаление тя използва друг кърнъл за HDD инсталацията, дебиански и то доста стар, вместо този от лайв режима й (що за ненормална работа) така, че това, което виждате не е това което е. Или ако сте много щастливи от лайв ЦДто да не си помислите, че след инсталация ще работи всичко, което вие е убедило да я инсталирате на диска.......

Изглежда няма нормално работеща линукс дистрибуция в момента. Ако се сетите за други казвайте.

"No" simply means begin again at a higher level!

Автор DrFrancky (Keen on Yelling)
Публикувано04.07.06 09:47

Dobre doshul v sveta na linux

DrFrancky

Дишайте лепило - хиляди GNU/Linux юзери не могат да грешат !

Автор Пay- ()
Публикувано04.07.06 15:33

аз имам лаптоп nc8230 и в момента на него върви VSLive версия от миналата година, мисля, че тръгна в нормален, а не широкоокранен режим, но една друга дистрибуция (Vector Linux live) разпозна и тръгна ОК в който трябва режим (1680х1050) и просто копирах Modeline-а и го пляснах в хорг.конф.

Сега всичко работи ок, но с врътка наистина, това помага ли ти?

ПП: от седмици насам имам проблем да вляза логнат в "Линукс", дава host not found, нелогнат е ок. Проблемът в моя телевизор ли е или дир.бг се е омазал вече окончателно? Лошото е, че тук не може да се пише нерегистриран и се минава през намиране на линка за постинг като нерегнат, после логин от друг таб и Submit. Ненормална работа с една дума

---
Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда, не безобразничи, не държи сметка за зло

Редактирано от Пay- на 04.07.06 15:38.

Тема Re: дистро за лаптоп с WUXGA (16:9)?нови [re: Пay-]  
Публикувано04.07.06 16:04

С дира и при ме е същото положение - не мога да пиша нерегистриран в клуба.

Мда - за момента се спрях на elive 5 бета (дебиан 2.6.15) пък да видим до кога ще се държи прилично. То използва Enlightenment Window Manager (Е16 и Е17) и наистина е впечатляващо като красоти и бързодействие. А и тръгна от раз с fglrx out of the box. Опитайте го - лайв е. А на Е16 десктопа има нещо като
ХГЛ въртящите се десктопи и анимации ;) Ставам алчен ми се струва

Тема Re: дистро за лаптоп с WUXGA (16:9)?нови [re: Пay-]  
Автор ЛУД ПPЪЧ (еблив смърдел)
Публикувано04.07.06 16:14

> "...от седмици насам имам проблем да вляза логнат в "Линукс",..."
провери дали

е причината.

не е лесно да бъдеш злодей-психопат! иска се толкова много работа...

Тема Re: дистро за лаптоп с WUXGA (16:9)?нови [re: ЛУД ПPЪЧ]  
Автор Пay- ()
Публикувано05.07.06 12:21

Мерси много! В дървения вид на форума нещата се оправят :)
Може би наистина хипотезата за прецакани стампове на постинги на първа страница да е вярна, защото проблемите се появяват динамично, първо в този, после и в друг, където влизам...

Можем да направим тест със spam/flood like генерирани нови теми на първа страница и после изтриване една по една, докато изскочи скапващата тема

---
Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда, не безобразничи, не държи сметка за зло

Тема Решението: [re: DLCl]  
Публикувано05.07.06 17:38

Оказа се, че видеокартата (ATI FireGL V5000) се разпознава полугрешно като Radeon Mobility X700, която изглежда е базирана на същия чип. В следствие ако дистрото няма fglrx драйверите на АТИ и не е с добро разпознаване на хардуера, то се опитва да зареди radeon драйвера, който пък не успява да инициализира екрана. Решенията са няколко според мен:

1. Инсталация в текстов режим. Най-неприятно.

2. Външен монитор.

3. Задаване на vesa като кърнъл буут параметър или с други думи ръчно избиране за видео драйвер (за федора инсталатора: linux vesa).

3. Дистрибуция с преинсталирани АТИ оупънГЛ драйвери.

След като мине инсталацията се инсталират АТИ fglrx драйверите без грижи и всички разделителни способности се поддържат гладко. Това е

Редактирано от DLCl на 05.07.06 17:38.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.