Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:46 12.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Permission plus NTFS support?нови  
Автор aтaнacшиниkoв (инцидентен)
Публикувано17.06.06 14:39

Инсталирах си на работното ПС вкъщи Дебиан (с ГНОМ), и сега съм на него с дуал буутинг: Дебиан на единия дял на харда (хда5), на другия (хда1) си държа Уиндоус ЕксПи, защото с него работя. Проблемът ми е следният: когато буутна в Линукс, ми маунтва дялът с Уиндоус, който е НТФС. Когато обаче се опитам да отворя някой файл от Уиндоуския дял, на който ми са всичките документи, и да го редактирам, не става: казва ми "пърмишън динайд, хда1 из ред онли". Даже и като съм руут. При опит да променя пърмишъна чрез вградения инструмент в ГНОМ, ми казва, "пърмишън динайд". Как така? Нали съм руут? Има ли нещо общо с НТФС файловата система? Или нещо друго е?

Мерси.

Тема Re: Permission plus NTFS support?нови [re: aтaнacшиниkoв]  
Автор DrmR (урод)
Публикувано17.06.06 14:44

НТФС работи перфектно за реад-онли. Писането на НТФС е все още силно експериментално защото още не са довършили докрай ривърс инджинирънга:) Затова по подразбиране, дяла ти се закача като 'само за четене'. Трябва във /etc/fstab да го промениш да е и за писане, което силно ти препоръчвам да не го правиш.

Потърси в интернет имаше един пич дето беше написал драйвер за НТФС който използваше оригиналния на прозорците. Естествено със съответните лицензионни ограничения:)

Тема Re: Permission plus NTFS support?нови [re: DrmR]  
Публикувано17.06.06 15:03

А, ясно. Няма засега да експериментирам тогава точно с този НТФС дял, защото ако се скапе, ще ми изгори душичката, да не говорим за една част от прехраната

Мерси, все пак...

Автор мeтълДжyмa ((не)познат)
Публикувано17.06.06 16:59

За тази цел (общ за Уиндоуз и Линукс) се използва дял на FAT ... . Ако имаш възможност (място) направи си един такъв и проблема ти отпада

Още малко толерантност никога не е излишна

Тема Re: Permission plus NTFS support?нови [re: мeтълДжyмa]  
Публикувано17.06.06 17:15

Ами нямам, не искам да бъзикам повече по дяловете, пък и уиндоуският ми е пълен почти целия. Така или иначе, засега оставам така, пък като си купя втори хард, ще си го форматирам както трябва.

Автор gat3way (altered mind)
Публикувано17.06.06 20:30

Има write support в stock kernel tree който не е вече толкова експериментален обаче страда от проблема че нови файлове не се създават - може единствено да модифицираш съществуващи такива. При мен засега безопасно.

Тема Re: Permission plus NTFS support?нови [re: gat3way]  
Публикувано18.06.06 01:30

Хм...значи ако искам дуал буутинг на Линукс плюс Уиндоус Екс Пи, като да мога от Линукс да създавам файлове върху дяла на Уиндоус и без проблеми после да ги модифицирам, трябва сега:
1. Да направя бекъп върху дискове на сегашното си инфо от Уиндоус дяла.
2. Да форматирам диска за Уиндоус на ФАТ?
3. Да инсталирам ЕксПи на ФАТ дяла - това може ли да стане като запазя дуал буутинга?
4. Да си сложа обратно старите файлове върху ФАТ дяла с Уиндоуса.

Нещо много комплицирано ще стане, ако въобще е възможно.

Редактирано от aтaнacшиниkoв на 18.06.06 02:08.

Автор seo (шматка)
Публикувано18.06.06 09:13

с powerquest partitionmagic можеш да конвертираш НТФС дяла до фат32
аз обаче не бих направил такова нещо, само за да мога да си драскам файлчета от линукс-а :)

the lord of destruction

Автор мeтълДжyмa ((не)познат)
Публикувано18.06.06 14:33

За съжаление много от потребителите в този форум считат, че е под достойнството им да дадат някакво обяснение (макар и много семпло) на твърдението си, така че аз не знам защо seo ти препоръчва да си останеш с NTFS-а (а може би ти препоръчва да не ползваш Партишън Меджик-а или пък конвертирането не е съвсем безопасен процес, не знам за мен не става ясно), но аз бих го направил. Всъщност, ще архивирам само данните си, ще свия NTFS дяла и на празното място ще създам FAT32 дял. Така системата ти остава на по-сигурната (така поне твърдят) система и избягваш преинсталацията на Уиндоуза който със сигурност ще ти затърка дуал буутинга (ако си имал неблагоразумието да инсталираш буут-лоудера в MBR-а както съветват всички инсталации - аз правя руут дяла на Линукса активен и го пиша там) и за да го възстановиш трябва да преинсталираш и буут-лоудера.

Още малко толерантност никога не е излишна

Тема Re: Permission plus NTFS support?нови [re: мeтълДжyмa]  
Автор HeaндepтaлeцaДжo (?!?)
Публикувано18.06.06 15:00

Абе човекът каза, като купи друг диск - тогава. Това е най безопасно. Всяко друго прекрояване на дялове крие рискове.

Когато боговете говорят, ония с фактите никакви ги няма.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.