|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Permission plus NTFS support?
|
|
Автор |
aтaнacшиниkoв (инцидентен) |
Публикувано | 17.06.06 14:39 |
|
Инсталирах си на работното ПС вкъщи Дебиан (с ГНОМ), и сега съм на него с дуал буутинг: Дебиан на единия дял на харда (хда5), на другия (хда1) си държа Уиндоус ЕксПи, защото с него работя. Проблемът ми е следният: когато буутна в Линукс, ми маунтва дялът с Уиндоус, който е НТФС. Когато обаче се опитам да отворя някой файл от Уиндоуския дял, на който ми са всичките документи, и да го редактирам, не става: казва ми "пърмишън динайд, хда1 из ред онли". Даже и като съм руут. При опит да променя пърмишъна чрез вградения инструмент в ГНОМ, ми казва, "пърмишън динайд". Как така? Нали съм руут? Има ли нещо общо с НТФС файловата система? Или нещо друго е?
Мерси.
| |
|
НТФС работи перфектно за реад-онли. Писането на НТФС е все още силно експериментално защото още не са довършили докрай ривърс инджинирънга:) Затова по подразбиране, дяла ти се закача като 'само за четене'. Трябва във /etc/fstab да го промениш да е и за писане, което силно ти препоръчвам да не го правиш.
Потърси в интернет имаше един пич дето беше написал драйвер за НТФС който използваше оригиналния на прозорците. Естествено със съответните лицензионни ограничения:)
| |
Тема
|
Re: Permission plus NTFS support?
[re: DrmR]
|
|
Автор |
aтaнacшиниkoв (инцидентен) |
Публикувано | 17.06.06 15:03 |
|
А, ясно. Няма засега да експериментирам тогава точно с този НТФС дял, защото ако се скапе, ще ми изгори душичката, да не говорим за една част от прехраната Мерси, все пак...
| |
|
За тази цел (общ за Уиндоуз и Линукс) се използва дял на FAT ... . Ако имаш възможност (място) направи си един такъв и проблема ти отпада
Още малко толерантност никога не е излишна
| |
|
Ами нямам, не искам да бъзикам повече по дяловете, пък и уиндоуският ми е пълен почти целия. Така или иначе, засега оставам така, пък като си купя втори хард, ще си го форматирам както трябва.
| |
|
Има write support в stock kernel tree който не е вече толкова експериментален обаче страда от проблема че нови файлове не се създават - може единствено да модифицираш съществуващи такива. При мен засега безопасно.
| |
|
Хм...значи ако искам дуал буутинг на Линукс плюс Уиндоус Екс Пи, като да мога от Линукс да създавам файлове върху дяла на Уиндоус и без проблеми после да ги модифицирам, трябва сега:
1. Да направя бекъп върху дискове на сегашното си инфо от Уиндоус дяла.
2. Да форматирам диска за Уиндоус на ФАТ?
3. Да инсталирам ЕксПи на ФАТ дяла - това може ли да стане като запазя дуал буутинга?
4. Да си сложа обратно старите файлове върху ФАТ дяла с Уиндоуса.
Нещо много комплицирано ще стане, ако въобще е възможно.
Редактирано от aтaнacшиниkoв на 18.06.06 02:08.
| |
Тема
|
Re: Permission plus NTFS support?
[re: aтaнacшиниkoв]
|
|
Автор |
seo (шматка) |
Публикувано | 18.06.06 09:13 |
|
с powerquest partitionmagic можеш да конвертираш НТФС дяла до фат32
аз обаче не бих направил такова нещо, само за да мога да си драскам файлчета от линукс-а :)
the lord of destruction
| |
|
За съжаление много от потребителите в този форум считат, че е под достойнството им да дадат някакво обяснение (макар и много семпло) на твърдението си, така че аз не знам защо seo ти препоръчва да си останеш с NTFS-а (а може би ти препоръчва да не ползваш Партишън Меджик-а или пък конвертирането не е съвсем безопасен процес, не знам за мен не става ясно), но аз бих го направил. Всъщност, ще архивирам само данните си, ще свия NTFS дяла и на празното място ще създам FAT32 дял. Така системата ти остава на по-сигурната (така поне твърдят) система и избягваш преинсталацията на Уиндоуза който със сигурност ще ти затърка дуал буутинга (ако си имал неблагоразумието да инсталираш буут-лоудера в MBR-а както съветват всички инсталации - аз правя руут дяла на Линукса активен и го пиша там) и за да го възстановиш трябва да преинсталираш и буут-лоудера.
Още малко толерантност никога не е излишна
| |
|
Абе човекът каза, като купи друг диск - тогава. Това е най безопасно. Всяко друго прекрояване на дялове крие рискове.
Когато боговете говорят, ония с фактите никакви ги няма.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|