Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:51 04.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Тема Fedora 4/Sound/Задконзолно устройство = problem  
АвторHoвak (Нерегистриран)
Публикувано01.01.06 15:14

Здравейте,

Първо – За много години! Щастлива да бъде Новата 2006 на всички от клуба!

Извинявам се и благодаря предварително на тези, които ще се отзоват.
Проблемът е следния: не мога да подкарам аудиото под Fedora 4

Малко повече подробности:
машината е VIA/Sempron 2600+/RAM 512 MB/hdd Excelstore 80 GB/video nVidia....
звуковата карта е C-Media AC97, към която съм включил 2 тонколонки и уредбата си.

Дистрибуцията е Red Hat Fedora Core 4

Инсталирал съм я от DVD почти само с настройките по подразбиране. На същата машина има и Win XP SP2 Pro (също току-що инсталиран заедно с Fedora-та).
Никога досега не съм използвал Linux – онзи ден ми беше първата среща. Въпреки това почти всичко си тръгна. Успях да инсталирам, после да използвам KDE и GNOME и дори да си добавя в OpenOffice още няколко езика с правописна проверка и синонимен речник и т.н.... И дори да пробвам някоя и друга команда от конзолата. Това всичко го казвам, за да се разбере че съм начинаещ и може и да не схвана много-много сложни обяснения за инсталиране на компоненти, драйвери, alsa и т.н.... :(

Когато от System Settings избера Soundcard Detection системата си казва, че е открила audio device:
Vendor: VIA; Model Technologies Inc., VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller; Module snd-via82xx
Когато натисна бутона Play test sound не се чува никакъв звук. И когато отговоря на въпроса Did you hear the sample sound? с No виждам следното съобщение: Automatic detection of the sound card did not work. Audio will be not available on the system.

Не става въпрос за хардуерен проблем, защото звука си работи под XP – то.
Четох, че по подразбиране звукът може да е намален до 0 и пробвах да го увеличавам с aRts Control Tool, но безрезултатно.

Всякаква помощ е добре дошла :)

ПП: Ако може някой да ми каже също така нормално ли е, че с Ctrl+Alt+K превключвам от us на bg, но не и обратно и се налага да го правя с мишката :). Свикнал съм да го правя от клавиатурата, а докато напиша този постинг се наложи да посегна към мишката над 30 пъти :)

Тема Re: Fedora 4/Sound/Задконзолно устройство = probleнови [re: Hoвak]  
АвторDLCl (Нерегистриран)
Публикувано01.01.06 16:38

Честно казано ако я задържа още малко Федора 4та ще мигрирам към уиндоус.. По-лошо и бъгаво дистро само от един слакс съм виждал преди години. Или ще връщам Федора 3 или....

Тема Re: Fedora 4/Sound/Задконзолно устройство = probleнови [re: Hoвak]  
Автор мeтъл Джyмa ((не)познат)
Публикувано01.01.06 17:24

Колкото до звука - не мога да ти помогна - и аз съм начинаещ, но за превключването е напълно нормално, защото кирилското К не е латинското. Ако толкова държиш на тази комбинация я дефинирай и с двете К, а ко не - задай кл. комб., в която не участва клавиш, който си променя кода при кир/лат.

ЧНГ на всички!

Още малко толерантност никога не е излишна

Тема Re: Fedora 4/Sound/Задконзолно устройство = probleнови [re: DLCl]  
Автор McLaren (будала)
Публикувано01.01.06 19:22

Благодаря за отговора!
Може и да си прав, ама аз да си призная, че всъщност в случая вината не е във Fedora, ами в мен. Добре, че предварително писах и за задконзолното устройство! Имах малък хардуерен проблем онзи ден, после го оправих и забравих за него. Обаче забравих и за факта, че преди да се усетя, че проблемът е хардуерен се опитвах сам да си инсталирам драйвери за AC97 за Fedora, които свалих вече не помня от къде. Поиграх си малко да инсталирам RPM пакети и явно съм омазал нещата. Сетих се за това днес и оправих работите. Сега вече имам звук, но се боря да инсталирам Real Player. Опитвам се да стартирам .bin обаче ми дава, че липсва libstdc++.so.5. Четох някъде, че в различните дистрибуции този файл бил на различни места и опитах да направя
ln -s /usr/local/lib/libstdc++.so.5 /usr/lib/libstdc++.so.5
обаче пак неще. Като търся такъв файл се оказва, че в цялата ми система няма. Сега смятам да пробвам дали няма да се появи ако инсталирам нови компоненти от дистрибуцията.
Но основното е друго - в началото бях стрестнат някак си, но сега вече почнах да си решавам проблемите както го правя под Windows - търся, чета, пробвам и се опитвам да разбера нещата и да си ги реша сам. Тоест – дявола не бил толкова черен, пък и Linux не бил чак толкова труден.
Отново благодаря за отговора!

Тема Re: Fedora 4/Sound/Задконзолно устройство = probleнови [re: мeтъл Джyмa]  
Автор McLaren (будала)
Публикувано01.01.06 19:23

Вярно, ама кой да се сети. Благорадя!

Тема Re: Fedora 4/Sound/Задконзолно устройство = probleнови [re: мeтъл Джyмa]  
Авторl (Нерегистриран)
Публикувано01.01.06 20:03

> Колкото до звука - не мога да ти помогна - и аз съм начинаещ, но за
> превключването е напълно нормално, защото кирилското К не е
> латинското. Ако толкова държиш на тази комбинация я дефинирай и с
> двете К, а ко не - задай кл. комб., в която не участва клавиш, който си
> променя кода при кир/лат.

Според мен това е бъг в xkb описанието на българската клавиатура. Не виждам никакъв смисъл Alt- и Ctrl-Alt- комбинациите в режим кирилица да връщат различни клавиши от тези в латиница. Все се каня да го оправя (едно време когато в X11 още нямаше българско описание си имах мое, което разбира се работеше както трябва) , но ме мързи да си припомням xkb.

Тема Re: Fedora 4/Sound/Задконзолно устройство = probleнови [re: l]  
Автор мeтъл Джyмa ((не)познат)
Публикувано01.01.06 21:12

Никога не съм се сблъсквал с Федора и говорех само по-принцип, а колкото до различните кодове, за който ти пишеш - няма логика -> бъг . Всъщност не ми стана ясно наблюдавал ли си го това явление или някак си неправилно си изтълкувал думите ми, все едно, че аз го твърдя

Още малко толерантност никога не е излишна

Тема libstdc++.so.5нови [re: McLaren]  
Автор happytigg (1800)
Публикувано02.01.06 15:23

Сори ако см прочел нещо погрешно, обаче сега съм много поркан. За libstdc++.so.5 може би

ще ти помогне
Да сте живи и здрави през 2006 и всичките мечти да ви се сбъднат!!!

Скъпа, бог те е създал да се изфука...

Тема Re: Fedora 4/Sound/Задконзолно устройство = probleнови [re: l]  
Автор ЛУД ПPЪЧ (еблив смърдел)
Публикувано03.01.06 07:42

преди време нямаше подобен проблем с буква в клавишната комбинация за превключване от кирилица към латиница. ако помня правилно, появи се при слак 9.0, но не съм сигурен и не знам от кои към кои версии на Х и КДЕ беше промяната. не че неможе да се провери, де.

Satan`s Defloration Incorporated

Тема Re: Fedora 4/Sound/Задконзолно устройство = probleнови [re: ЛУД ПPЪЧ]  
Авторl (Нерегистриран)
Публикувано03.01.06 17:01

Явно съм изпуснал краткия момент в който е работело :) (Не използвам често кирилица)

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.