Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:36 07.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема БТК ADSL рутернови  
АвторTodor (Нерегистриран)
Публикувано20.11.05 14:00

Здравейте,
Имам БТК ADSL 512кб. Проблема ми е, че имам 2 PC-та и скам да имам нет на тях. Но каквото и да правя немога да ги пусна и двете. Връзва се само едната. И двете са на XP. Един приятел ме посъветва да си напрявя рутер на Linux с 1 дискета и слаба машина. Взех си 266Mhz/64MB ram, lan-3c509B/RTL8029PCI.
Рових из нета и намерих доста софт. FreeSCO, CoyoteLinux и двете тръгват, но съм лаик с Линукса и на Coyota ми пуска LAN-а, но не и WAN-а.
Кажети ми какво да прявя? Как да реша проблема?

Тема Re: БТК ADSL рутернови [re: Todor]  
Автор lmBlack (Хладнокръвен)
Публикувано21.11.05 22:22

http://www.smoothwall.org/

Тема Re: БТК ADSL рутернови [re: ^]]  
Авторk (Нерегистриран)
Публикувано22.11.05 23:21

TOchnop taka, absoliutno si pravi i mnogo se radvam che moderatora misli po tozi nachin. Tova shte me nakara da cheta tozi club poveche.
Sega po sushtestvo, ti si skliuchil dogovor s BTK, v dogovora ti pishe che imash pravo s tazi tarifa da izpolzvashsamo ednarabotna stanciq. S tazi cel samiqt DNS modem e nastroen v mrejov segment 192.168.1.0/30 kato e zadelena mreja tip 4-ka. Tova oznachava che moje da imash samo dva hosta, tozi na DSLmodema i tvoqt, t.e.direktno kum DSL modema ne mojesh da vkliuchesh poveche ot dva kompiutura. Vsqkakvi drugi slaganiq na routeri ne sa chestni sprqmo BTK i sa v narushenie na dogovora. Vse pak ako si reshil da pravish tazi mizeriq shte ti dam edin dobur suvet kakto na teb taka i na drugite.
Kogato vitrqbva elementaren router ne se zanimavaite s shtaigi tip 20-ta upotreba i da instalirate Linuxi na tqh ili drugi gluposti na disketi. V magazinite se prodavat malki hardware routeri vseednoche switch. Oshte poveche che ako napravish kompiutarut s Linux e jelatelno da slojish posle i switch da moje localnqit trafik m- dvata kompa da ne minava prezskapaniqt router, v sluchai che reshish da si spestish parite za switch-a i si slojil tri lanki na routera :)
Vmesto da kpuvash komp tip brak + switch si kupi edin hardueren router koito e moje bi na cena dva puti kolkoto switch-a i si reshavash problemite. Nito shte ti bramchi dokato spish nito shte si igraesh da instalirash Linuxi i t.n. Nedostatuka na tova e che mojesh da pravish opredeleni neshta s nego koito sa zalojeni v samiqt software na routera i nishto drugo izvun tqh. Ako nqkoi den ti se naloji da vdigash ttl-a na paketite idvashti ti ot ADSL modema takuv harueren router nqma da ti vurshi rabota tui kato tova edva li shte mojesh da napravish s nego shtoto po sveta horata nikude ne pravqt takiv mizerii. Otdelen e vuprosa i z QoS, povecheto evtini routeri ne poddurjat takova neshto, za tova pak si pomisli za kakvo shte ti trqbva, vmesto shtaiga s disketa si vzemi tova koeto ti kazvam ako iskash da ne ti brumka i da spish spokoino :)

Тема Re: БТК ADSL рутернови [re: k]  
Автор lmBlack (Хладнокръвен)
Публикувано23.11.05 09:22

Така е за хардуерните рутери, но в повечето случи хората имат стара барака и искат да я ползват.
Като се споменаха евтини хардуерни рутери, някой имал ли е проблеми с такива машинки, когато WAN интерфейса е закачен към много голяма етернет мрежа, като препълване на ARP таблицата примерно?

Автор salle (един такъв)
Публикувано24.11.05 16:41

"Другото са пинизи и измами. Които са в разрез с договора който си подписал с бтк."

Не си прав! В договора няма никаква забрана да закачиш повече от един компютър зад ADSL-а ... стига да са твои

Първото нещо което попитах като сключвах договора беше именно дали има някакъв проблем да вържа повече от една машина и отговорът беше, че няма.

Моят случай е точно такъв - две пц-та + notebook + VOIP телефон и със всичко това се справя едно елементарно:

iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j SNAT --to-source $ext_IP

Е да от самото начало си поръчах статичен адрес ама точно ти едва ли ще се изненадаш от това ми твърдение

Тема Re: БТК ADSL рутернови [re: salle]  
Автор DrFrancky (Keen on Yelling)
Публикувано24.11.05 17:01

БТК ADSL 256 ТЕМПО
http://www.telecom.bg/bg/residential_article.php?cat=40&id=877
/*
Брой работни станции, ползващи Интернет чрез услугата една
*/

БТК ADSL 512 БЕЗКРАЙ
http://www.telecom.bg/bg/residential_article.php?cat=40&id=876
/*
Брой работни станции, ползващи Интернет чрез услугата една
*/

БТК ADSL 512 BIZ
http://www.telecom.bg/bg/residential_article.php?cat=40&id=878
/*
Брой работни станции ползващи Интернет чрез услугата Няма ограничение
*/

pencho bre cheti ..

DrFrancky

Тема Re: Не само чета ...нови [re: DrFrancky]  
Автор salle (един такъв)
Публикувано24.11.05 18:26

... ами и питам

За "без ограничение" можеш да поискаш да ти настроят ADSL-а да ти прави NAT към няколко адреса във вътрешната мрежа.

Та когато попитах ако "едната" работна станция има статичен адрес има ли проблем да закача друг компютър към тази "една" а НЕ директно към ADSL-а ми отгжовориха точно каквото и аз бих отговорил. Че няма проблеми защото така и така мога да направя каквото си искам.

Автор salle (един такъв)
Публикувано24.11.05 18:30

Ами почнах с 256. Преди година ми го ъпгрейднаха на 512 за същите пари сега ми го ъпгрейднаха до 1Mbit с малко намаление ...

А човекът питаше за 512 т.е. ето това доколкото схващам:

512 Kbps
Описание на стандартния пакет
...
Брой работни станции ползващи Интернет чрез услугата Няма ограничение

Тема Re: БТК ADSL рутернови [re: salle]  
Автор DrFrancky (Keen on Yelling)
Публикувано24.11.05 18:33

ili moze bi :
http://www.telecom.bg/bg/residential_article.php?cat=40&id=876
/*
Максимална скорост на download (Интернет и локален трафик общо) 512 Kbps
Брой работни станции ползващи Интернет чрез услугата Една
*/

DrFrancky

Тема Re: БТК ADSL рутернови [re: DrFrancky]  
Автор salle (един такъв)
Публикувано24.11.05 23:03

ili moze bi :

Е аз понеже не съм учил за врачка и затова питам
А повярвай ми знам как да питам така, че да ми отговорят точно на въпроса който задавам а не да ме минат със стандартния отговор замъглен някъде под линия в ценовата листа

Ако не вярваш на мен (не си длъжен) попитай когото трябва

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.