|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
БТК ADSL рутер
|
|
Автор | Todor (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.11.05 14:00 |
|
Здравейте,
Имам БТК ADSL 512кб. Проблема ми е, че имам 2 PC-та и скам да имам нет на тях. Но каквото и да правя немога да ги пусна и двете. Връзва се само едната. И двете са на XP. Един приятел ме посъветва да си напрявя рутер на Linux с 1 дискета и слаба машина. Взех си 266Mhz/64MB ram, lan-3c509B/RTL8029PCI.
Рових из нета и намерих доста софт. FreeSCO, CoyoteLinux и двете тръгват, но съм лаик с Линукса и на Coyota ми пуска LAN-а, но не и WAN-а.
Кажети ми какво да прявя? Как да реша проблема?
| |
Тема
|
Re: БТК ADSL рутер
[re: Todor]
|
|
Автор |
lmBlack (Хладнокръвен) |
Публикувано | 21.11.05 22:22 |
|
http://www.smoothwall.org/
| |
Тема
|
[re: ^]]
|
|
Автор | k (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.11.05 23:21 |
|
TOchnop taka, absoliutno si pravi i mnogo se radvam che moderatora misli po tozi nachin. Tova shte me nakara da cheta tozi club poveche.
Sega po sushtestvo, ti si skliuchil dogovor s BTK, v dogovora ti pishe che imash pravo s tazi tarifa da izpolzvashsamo ednarabotna stanciq. S tazi cel samiqt DNS modem e nastroen v mrejov segment 192.168.1.0/30 kato e zadelena mreja tip 4-ka. Tova oznachava che moje da imash samo dva hosta, tozi na DSLmodema i tvoqt, t.e.direktno kum DSL modema ne mojesh da vkliuchesh poveche ot dva kompiutura. Vsqkakvi drugi slaganiq na routeri ne sa chestni sprqmo BTK i sa v narushenie na dogovora. Vse pak ako si reshil da pravish tazi mizeriq shte ti dam edin dobur suvet kakto na teb taka i na drugite.
Kogato vitrqbva elementaren router ne se zanimavaite s shtaigi tip 20-ta upotreba i da instalirate Linuxi na tqh ili drugi gluposti na disketi. V magazinite se prodavat malki hardware routeri vseednoche switch. Oshte poveche che ako napravish kompiutarut s Linux e jelatelno da slojish posle i switch da moje localnqit trafik m- dvata kompa da ne minava prezskapaniqt router, v sluchai che reshish da si spestish parite za switch-a i si slojil tri lanki na routera :)
Vmesto da kpuvash komp tip brak + switch si kupi edin hardueren router koito e moje bi na cena dva puti kolkoto switch-a i si reshavash problemite. Nito shte ti bramchi dokato spish nito shte si igraesh da instalirash Linuxi i t.n. Nedostatuka na tova e che mojesh da pravish opredeleni neshta s nego koito sa zalojeni v samiqt software na routera i nishto drugo izvun tqh. Ako nqkoi den ti se naloji da vdigash ttl-a na paketite idvashti ti ot ADSL modema takuv harueren router nqma da ti vurshi rabota tui kato tova edva li shte mojesh da napravish s nego shtoto po sveta horata nikude ne pravqt takiv mizerii. Otdelen e vuprosa i z QoS, povecheto evtini routeri ne poddurjat takova neshto, za tova pak si pomisli za kakvo shte ti trqbva, vmesto shtaiga s disketa si vzemi tova koeto ti kazvam ako iskash da ne ti brumka i da spish spokoino :)
| |
Тема
|
[re: k]
|
|
Автор |
lmBlack (Хладнокръвен) |
Публикувано | 23.11.05 09:22 |
|
Така е за хардуерните рутери, но в повечето случи хората имат стара барака и искат да я ползват.
Като се споменаха евтини хардуерни рутери, някой имал ли е проблеми с такива машинки, когато WAN интерфейса е закачен към много голяма етернет мрежа, като препълване на ARP таблицата примерно?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
salle (един такъв) |
Публикувано | 24.11.05 16:41 |
|
"Другото са пинизи и измами. Които са в разрез с договора който си подписал с бтк."
Не си прав! В договора няма никаква забрана да закачиш повече от един компютър зад ADSL-а ... стига да са твои
Първото нещо което попитах като сключвах договора беше именно дали има някакъв проблем да вържа повече от една машина и отговорът беше, че няма.
Моят случай е точно такъв - две пц-та + notebook + VOIP телефон и със всичко това се справя едно елементарно:
iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j SNAT --to-source $ext_IP
Е да от самото начало си поръчах статичен адрес ама точно ти едва ли ще се изненадаш от това ми твърдение 
| |
Тема
|
[re: salle]
|
|
Автор |
DrFrancky (Keen on Yelling) |
Публикувано | 24.11.05 17:01 |
|
БТК ADSL 256 ТЕМПО
http://www.telecom.bg/bg/residential_article.php?cat=40&id=877
/*
Брой работни станции, ползващи Интернет чрез услугата една
*/
БТК ADSL 512 БЕЗКРАЙ
http://www.telecom.bg/bg/residential_article.php?cat=40&id=876
/*
Брой работни станции, ползващи Интернет чрез услугата една
*/
БТК ADSL 512 BIZ
http://www.telecom.bg/bg/residential_article.php?cat=40&id=878
/*
Брой работни станции ползващи Интернет чрез услугата Няма ограничение
*/
pencho bre cheti ..
DrFrancky
| |
Тема
|
Re: Не само чета ...
[re: DrFrancky]
|
|
Автор |
salle (един такъв) |
Публикувано | 24.11.05 18:26 |
|
... ами и питам
За "без ограничение" можеш да поискаш да ти настроят ADSL-а да ти прави NAT към няколко адреса във вътрешната мрежа.
Та когато попитах ако "едната" работна станция има статичен адрес има ли проблем да закача друг компютър към тази "една" а НЕ директно към ADSL-а ми отгжовориха точно каквото и аз бих отговорил. Че няма проблеми защото така и така мога да направя каквото си искам.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
salle (един такъв) |
Публикувано | 24.11.05 18:30 |
|
Ами почнах с 256. Преди година ми го ъпгрейднаха на 512 за същите пари сега ми го ъпгрейднаха до 1Mbit с малко намаление ...
А човекът питаше за 512 т.е. ето това доколкото схващам:
512 Kbps
Описание на стандартния пакет
...
Брой работни станции ползващи Интернет чрез услугата Няма ограничение
| |
Тема
|
[re: salle]
|
|
Автор |
DrFrancky (Keen on Yelling) |
Публикувано | 24.11.05 18:33 |
|
ili moze bi :
http://www.telecom.bg/bg/residential_article.php?cat=40&id=876
/*
Максимална скорост на download (Интернет и локален трафик общо) 512 Kbps
Брой работни станции ползващи Интернет чрез услугата Една
*/
DrFrancky
| |
Тема
|
[re: DrFrancky]
|
|
Автор |
salle (един такъв) |
Публикувано | 24.11.05 23:03 |
|
ili moze bi :
Е аз понеже не съм учил за врачка и затова питам
А повярвай ми знам как да питам така, че да ми отговорят точно на въпроса който задавам а не да ме минат със стандартния отговор замъглен някъде под линия в ценовата листа
Ако не вярваш на мен (не си длъжен) попитай когото трябва 
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|