Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:17 04.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Тема Помогнете за 64-битов Linuxнови  
Автор Milky (Опитен)
Публикувано29.08.05 13:39

Здравейте,
Скоро си купих лаптоп с 64-битов процесор (AMD Turion 64-bit).
Въпросът ми е,какъв Linux е най-подходящ за тази машина.
Не съм работил с Linux и ще ви помоля да ми предложите дистрибуция,която е най-подходяща за начинаещи и най-близка до Windows (като интерфейс и начин на работа).

Благодаря предварително.

Успехи !!!

Тема Re: Помогнете за 64-битов Linuxнови [re: Milky]  
Автор_me (Нерегистриран)
Публикувано29.08.05 15:12

probwaj towa:
SuSE Linux

(move bi e naj-blizko do windows, ima si native 64 bitowa wersiq, ne trqbwa da imash trudnosti).

Тема Re: Помогнете за 64-битов Linuxнови [re: _me]  
Автор Milky (Опитен)
Публикувано29.08.05 19:29

Благодаря за отговора и аз се бях насочил към "Suse",но също така ме заинтригува и "Gentoo" дистрибуцията.Какво ще кажете.Повече информация ще е добре дошла.

Отново благодаря.

Успехи !!!

Тема Re: Помогнете за 64-битов Linux [re: Milky]  
Автор Baлeнтин ()
Публикувано29.08.05 20:26

При Gentoo трябва да се чете. В режим на монитора 60Hz (в този режим се стартира по подразбиране зареждащото CD) Ако нямаш LCD монитор не ти завиждам...

Другия вариант е да оправиш видео режима ръчно (напр. със SVGATextMode - тази програма мисля, че я няма в зареждащото CD и ще трябва да се инсталира преди инсталацията, което е трудно за начинаещи потребители).

За SuSE казват, че се инсталира много лесно.

Авторl (Нерегистриран)
Публикувано30.08.05 02:30

Ако не държиш да използваш 64 битов Линукс можеш да използваш която си искаш дистрибуция. Аз лично използвам 64 битовата версия на Fedora Core 4.

Тема Re: Помогнете за 64-битов Linuxнови [re: l]  
Автор Milky (Опитен)
Публикувано30.08.05 08:20

Значи,
Отказах се от "Gentoo" и сега остана въпроса:
"Suse 9.3" или "Fedora Core 4",до колкото знам и двете дистрибуции са 64-битови,но не знам дали "Suse" се инсталира,защото където и да прочетох,пишат,че е Live DVD.
Помогнете !!!

Ох, и още едно питане:
Може ли да се инсталира WinXP и Linux (Fedora или Suse) на един компютър ???
Някакви евентуални проблеми ???

Благодаря предварително.

Успехи !!!

Редактирано от Milky на 30.08.05 08:38.

Авторhmm... (Нерегистриран)
Публикувано30.08.05 09:30

Едва ли ще има проблем с двa OS-а. Аз лично ти препоръчвам Мандрейк.

Тема Още малко помощ ;)нови [re: hmm...]  
Авторfla (Нерегистриран)
Публикувано30.08.05 11:19

Млечко, да ти дам и аз някои съвети :) Макар че ако попрочетеш и други теми от този форум ще намериш разни отговори.

Големите дистрибуции са: Слакуер, Дебиан, Мандрейк (Мандрива), РедХат (Федора), Сузе. Най-общо казано останалите произлизат от тях.

Не можеш да кажеш коя дистрибуция е най-добра. Ако имаше 'най-добра' нямаше да има други :)
Всяка дистрибуция е добра или за определена цел или е по-лесна за конкретния човек. Въпрос на време е да намериш коя е твоята дистрибуция.

Бих ти препоръчал да пробваш най-напред LiveCD версиите на дистрибуциите - Мандрейк и Сузе имат, също виж Убунту, Кнопикс, а от българските - VSLive (много е добро), Тиликс.

Съветвам те да НЕ започваш със Слакуер или Дебиан.
Мнения ще чуеш много, но както ти казах - пробвай поне 2-3 дистрибуции и ще се ориентираш сам най-добре. Сам най-добре ще намериш разликите и това, какво ти харесва и какво не.

Аз лично ползвам Дебиан и Убунту. Убунту е Дебиан базирана дистрибуция и бих казал е много добра за начинаещи. Инсталира се много лесно (впрочем това важи и за останалите ;), всичко е настроено и е на български. Освен това има прекрасен графичен мениджър (Synaptic), с който с кликане на мишката махаш или слагаш нови пакет (програми).
Убунту можеш да свалиш от:

www.ubuntu.com
www.ubuntu.org

Има версии и за 64 бит, има и LiveCD.
А ако си в Пловдив или наблизо - мога да ти дам Убунту на оригинално CD, имам и 64 битова версия ;)
(Убунту можеш да поръчаш безплатно и да ти го докарат безплатно на оригинални CD-та - пак от страниците, които ти дадох.)

Относно въпроса със съществуването на Уиндоуз и ЛИНУКС на един компютър. Проблем няма. Тоест най-вече проблем не съществува от страната на ЛИНУКС. Той може да съвместява с всякакви други системи на какъвто и да е дял.
С Уиндоуз-а нещата не стоят така. Понеже за момента е все още монополна система на десктоп пазара, разработващите го са си позволили да направят системата нетолерантна към други. Тоест, инсталираш ли ЛИНУКС след Уиндоуз - проблем няма да има. Инсталираш ли Уиндоуз след ЛИНУКС проблемът ти е налице :)
Самият проблем идва от това, че Уиндоуз се инсталира само и единствено на най-първия дял от хард диска ти. Може и на друг дял, примерно УиндоузXP, но тогава пак първия дял трябва да е свободен и той да може да пише върху него. Неприятно доста, но това е положението.
Затова: Инсталираш първо Уиндоуз на най-първия дял на харда ти. След него инсталираш ЛНИУКС.

И някои общи насоки за инсталиране на ЛИНУКС: Ако не си го правил досега, внимавай, чети добре и хубаво гледай къде какво правиш, най-вече с кой дял боравиш. Съветвам те ако имаш някакви ценни за теб данни на хард диска да си ги запишеш на CD (и винаги прави така при боравене с дялове или инсталиране на операционна система.)
Приключиш ли с тези дейности трябва да отделиш място на харда си за ЛИНУКС.
Не знам, дали ти е известно, но хард дискът може да се разделя на дялове (partitions). Тоест физически ти е един хард, но като го разделиш дяловете могат да се разглеждат виртуално като отделни хардове. Това е нужно за всяка отделна система - да има собствен отделен дял.
Принципно за Уиндоуз ти е нужен само един дял, докато за ЛИНУКС е най-добре да имаш 2 дяла - единият е за основната система - отдели си поне 4-5GB, ако имаш място (минимално 2GB). Вторият дял е за swap и обикновено съветват да е с големина два пъти големината на паметта на компютъра, но не повече от 512 МБ.
Самото разделяне можеш да направиш с PartitionMagic (PM) или с друга програма, каквато ти се намира. Ако не си работил с него - консултирай се с някой по-знаещ от теб. Или питай пак конкретно. (Вж. P.S.-то)

Успееш ли да направиш двата дяла, форматирай първия (големия дял) с еxt3 (предпочитана от мен) или ReiserFS файлова система, а малкия дял го форматирай като swap.

Стигнеш ли дотука инсталацията на която и да е ЛИНУКС дистрибуция ще е достатъчно лесна за теб. В началото на инсталацията да 'Български език' и цялата инсталация, а после и цялата система ще ти е на български.
Не бърай при инсталирането. Чети всяка стъпка и особено внимавай като стигнеш до самото инсталиране и деленето на дялове! При Убунту примерно по подразбиране е 'изтрий целия хард диск', което ще ти затрие абсолютно всичко. Вместо това избери 'ръчно конфигуриране' (или както е точно меню-то'. Тогава той ще си разпозне дяловете и ще ти препоръча на еxt3 дяла да сложиш Убунту, а другия да е форматиран като swap. На основния дял му дай да е:

/

Следващата важна стъпка е инсталирането на буут лоудъра. Това е програма, която се зарежда в началото преди операционните системи и те пита коя система искаш да стартираш. Основно се ползват GRUB и LILO, аз предпочитам GRUB. Ще те пита къде да се инсталира - на дяла на Убунту или в MBR. Дай MBR. Ще ти каже, че е намерил на хард диска ти друга операционна система - Уиндоуз и ще ти каже, че ще я добави. В този случай нещата са наред.

Самата инсталация е в голяма степен по подразбиране и малко неща ще те пита. А след инстлацията - рестартираш и си избираш системата :)
Ако си с DHCP интернет направо ще ти тръгне и интернет връзката. Ако ръчно трябва да настройваш - има графични тулове.

И последно: при инсталация ще те пита за парола - root-а е основния потребител в системата и внимавай като работиш с него. Никога НЕ се логвай първо като root! Винаги се логвай като обикновен потребител и от конзола влизай като root.
Точно затова ще те пита за име на потребител и парола. Ако работиш с Убунту и ти иска парола - даваш потребителската. Ако трябва да направиш нещо като руут, пишеш в конзола:

sudo komandata_koyat_iskash_da_izpqlnish

И пак да предупредя - внимавай много какво правиш като руут. Това е може би единствения начин да си скапеш системата :)

Освен всичко друго, Убунту има отлична помощна страница:

ubuntuguide.org

или ако предпочиташ същата на български език:

ubuntuguide.hit.bg

Там ще намериш необходимите инструкции за инсталиране на всякакви програми (е, поне за най-често използваните).

Желая ти успех и питай пак, ако има трудности :]

P.S.
Ако имаш само един единствен дял на хард диска си, тоест никога досега не си го разделял, давам ти примерна схема и обяснения:

дяловете биват освовни (primary) и разширени (extended). Можеш да имаш до 4 основни дяла и колкото искаш логически.
Първият ти дял е винаги основен (primary). На него ще ти се помещава Уиндоуз-ът. Остави си за Уиндоуз място колкото ти е необходимо. Примерно 10GB или колкото си решиш, че ти трябва (недей по-малко от 5 GB). Всичко останало след него го направи extended дял. Но върху самия extended дял НЕ можеш да пише. Трябва този extended дял да го разделиш на logical (логически) дялове. Можеш да го разделиш на колкото искаш такива. Примерно - 2 ще ти трябват за ЛИНУКС-а, освен това можеш да направиш още един, който да ти е примерно за данни всякакви (дали от Уиндоуз или от ЛИНУКС ще пишеш върху него - няма значение, ще го виждаш и от двете системи :)
Тоест най-простата схема би била следната:

1. Primary дял - Уиндоуз
2. Extended дял:
logical 1 - ЛИНУКС еxt3
logical 2 - линукс swap

Оттам нататък можеш да имаш още logical 3, 4, 5 - колкото решиш, че искаш да имаш.

И, относно номерацията на дяловете: под Уиндоуз виждаш дяловете като C:, D: и т.н. Под ЛИНУКС НЕ е така. Самата система ти се състои само от папки (директории). Главната (най-горната) директория е:

/

И всичко останало са папки (и подпапки) в нея, примерно:

/
- bin
- etc
- mnt
- Windows
- myhdd10

и т.н.

Дяловете на хард диска се обозначават като hda, hdb, hdc и т.н. - тоест това ти са IDE устройствата. Тоест първото IDE устройство ще ти е hda1, второто - hdb1 и т.н., а самите дялове в тях - hda1, hda2, hd3, hdb1, hdb2, hdb3 и т.н.
В схемата по-горе твоите устройства ще бъдат:

hda1 - Уиндоуз
hda5 - ЛИНУК ext3
hda6 - линукс swap
hda7, 8, 9 - колкото си направиш логически дялове.

Не е необходимо номерацията да ти е точно такава. Зависи и как са ти свързани устройствата към дъното и кое ти е Master/Slave. Но принципно ти давам как трябва да изглежда схемата за по-лесно разбиране.

Като работиш с дяловете при инсталацията на ЛИНУКС - добре гледай върху кой дял инсталираш. Ако ти е трудно да се ориентираш само по номерацията, гледай и големините на дяловете! Това е много добър ориентир! Тоест като знаеш, че Уиндоуз дяла ти е 10 GB, ЛИНУКС дяла е след него и ти е 5GB, а swap дяла ти е накрая и ти е 512МБ, инсталираш основната система на 5 гигабайтовия, дял, суапа на 512 мегабайтовия :) Но пак - опитай се да се ориентираш основно по номерацията. Това за големините като допълнителен ориентир.

Тема Re: Още малко помощ ;)нови [re: fla]  
Автор Milky (Опитен)
Публикувано30.08.05 12:43

Хиляди благодарности за изчерпателния отговор.Ако бях от Пловдив,веднага щях да се свържа с теб,за да те почерпя.Отговорил си ми толкова подробно и разбираемо,че и първокласник да го чете-би го разбрал.

Отново ти благодаря.

Успехи !!!

Тема Успех и на теб :]нови [re: Milky]  
Авторfla (Нерегистриран)
Публикувано30.08.05 15:05

Ще се радвам да пишеш пак през успешно инсталирания от теб ЛИНУКС ;)

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.