Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:50 13.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Linux на голям диск?нови  
Автор walkman™ (advanced lamer)
Публикувано06.08.05 12:39

Значи.. трябва да сложа линукс на един комп, чийто диск (Maxtor, 80GB) не се вижда коректно в BIOS. По някакво си негово усмотрение го вижда като 16GB. Та - дали в този случай ще може да се инсталира Линукс на този компютър? Windows си работи спокойно, и не се притеснява от това... Линукса ще е SUSE 9.3.

Тема Re: Linux на голям диск?нови [re: walkman™]  
Авторooooo (Нерегистриран)
Публикувано06.08.05 12:49

zareji suse

Тема Re: Linux на голям диск?нови [re: walkman™]  
Автор Valentin ()
Публикувано06.08.05 13:05

Трябва да го инсталираш така, че ядрото да е във видимата от BIOS област. След като ядрото се зареди всичко ще работи нормално (ядрото не го интересува дали BIOS разпознава диска правилно или не - след зареждане на ядрото ще може да се ползва целия диск, независимо от това, чe BIOS-а не го вижда).

Тема Re: Linux на голям диск?нови [re: Valentin]  
Публикувано06.08.05 14:17

Благодаря Мястото, което съм му оставил, е във видимата област. Ами.. не остава друго, освен да опитам...

Тема Какъв ти е компа?нови [re: walkman™]  
Авторfla (Нерегистриран)
Публикувано06.08.05 15:20

Пробвай да сложиш този хард на по-стар комп? Аз съм го пробвал това, ако случая ти е такъв имаш две възможности:

1. Ъпдейтваш БИОС-а на дъното, ако има излязъл по-нов БИОС. Ако ли не:
2. Сваляш си туул от сайта на Maxtor.

И в двата случая ще си виждаш харда като 80GB.
Ако ти трябва повече помощ по въпроса - питай пак конкретно.

Както някой по-горе и аз не бих ти препоръчал Сузе. А и, в случай че искаш първо да видиш/опиташ ЛИНУКС преди да си го инсталирал на харда - пробвай LiveCD-та - Ubuntu, VSLive, Suse, Knoppix, MandrakeMove и т.н. Те се стартират САМО от CD-то при старт на компютъра и не пишат нищо по харда. Дори може без хард да си :)
Виж ги как изглеждат и се ориентирай кой ти харесва, с кой боравиш лесно. Според мен Убунту е отличен избор за начинаещи. Макар че всеки различно ще те посъветва. Ето ти и страници за поддръжка:

ubuntuguide.org
ubuntuguide.hit.bg

Също Убунту ти е изцяло на български.

Ако решиш да инсталираш какъвто и да е ЛИНУКС на харда ти - правиш 2 дяла - основен - ext3 или ReiserFS файлова система и големина минимум 2-2.5GB и допълнителен - swap, с големина (обикновено се препоръчва) 2 пъти големината на RAM паметта ти и не повече от 512MB. После инсталираш смело като внимаваш при питане при инсталацията да му дадеш РЪЧНО да укажеш на кои дялове да се инсталра, а не автоматично, за да не ти затрие целия хард. И като имаш двата готови дяла, какъвто и ЛИНУКС да инсталираш ще стане лесно и бързо.

Успех :)

Тема Re: Какъв ти е компа?нови [re: fla]  
Автор naja_haje ((не)познат)
Публикувано07.08.05 01:23

Както някой по-горе и аз не бих ти препоръчал Сузе

Е т'ва пък що? Да не е гърбаво това SuSE бре..... При мен си бачка супер....

П.С. И, моля те, не ми препоръчвай LiveCD-та, засега не смятам да ги ползвам :)

A man only sees what he wants to see...

Тема Re: Linux на голям диск?нови [re: ooooo]  
Автор lmBlack (Хладнокръвен)
Публикувано07.08.05 02:30

Не виждам що?!

.why do they call this a word processor?
It's simple.You've seen what food processors do to food.

Тема Re: Какъв ти е компа?нови [re: fla]  
Публикувано07.08.05 12:12

Ами той компа си е старичък, Compaq Deskpro някакъв си. Ама не го знаят точно какъв, та засега е трудно да му търся по-нов биос. Та - ще видим, по-напред ще опитам така, както е, а после ще търся пак помощ, ако не стане.

Относно SUS-то. Че какво му е, та да не го ползвам? Това имам подръка засега, а туй приятелче, дето иска Линукс, се е малко нещо уплашил за лицензите на софтуера, и иска всичко да му мине на free И, естествено, ме излови мен... Колкото и да му казвам, че не разбирам

Пък за LiveCD-тата... Имам, и Knoppix, и Ubuntu, и VSLive. Ама той иска инсталиран Linux, да се учи да работи с него и да преминава плавно от винбоз към линух. И мен ще ме накара да се науча, щото за всяко нещо все мен ще пита А и с LiveCD работи баааавно...

А за Ubuntu - пробвах го при мен - не ми хареса Gnome KDE ми изглежда по-добре...

Тема Re: Какъв ти е компа?нови [re: walkman™]  
Авторoooopz (Нерегистриран)
Публикувано07.08.05 13:20

Сусе не е free. и наистина е по-добре например Убунту...А ако искаш КДЕ става много лесно--стига да ти е бърз нета..Дърпаш някъде към 100мб и от Убунту става на Кубунту

Тема Re: Какъв ти е компа?нови [re: oooopz]  
Публикувано07.08.05 13:51

Хм... тоз момент с free-то ми е убягнал... Е, поне ще се поогледам с него, понеже ще ми е първо пипане на линукс. Пък - после ще видим...

А за 100-те МБ - не са проблем. Проблема е, че тепърва трябва да се уча кое как (и защо!) става...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.