Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:34 13.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Тема Savetнови  
АвторNa4inaesht (Нерегистриран)
Публикувано26.07.05 19:33

Zdraveite, imam instaliran linux Suse 9.1 na koiato iskam da si instaliram FireFox isteglih go i daje go instalirah kakto pri Windous prosto kliknah na firefox-installer no tova moga da go napravia samo s root prava.Ta parviat mi vapros e kade se instalirat programite ili ima li neshto podobno na program file kato pri Windows zashtoto az hubavo ia instalirah ama sega ne moga da si go pusna.I vtoriat mi vapros kak da si go pusna kogato ne sam s root prava sled kato ne moga da go instaliram i ne moga da vliaza v root direktoriata.Malko obarkano stana ama nadiavam se da ste me razbra li.
P.S: Ne moga da pisha na kirilica.

Тема Re: Savetнови [re: Na4inaesht]  
Автор Valentin ()
Публикувано26.07.05 20:54

Ако си го инсталирал в директорията на root няма да може да го ползваш като обикновен потребител.

Възможно е след инсталация програмата да отиде:
* в директорията /root (не може да я ползваш като обикновен потребител)
* в потребителската директория /home/именапотребител/именапрограма
* в поне една от поддиректориите на директорията /usr/ или /bin или /sbin

Пакетите с правилно пакетираните програми съдържат файл, който описва как се казва програмата, описние на програмата, къде се намира програмата и друга важна инфромация. Този файл се записва в директорията /usr/share/applications и/или в някоя поддиректория от //opt/kde/share/applnk/ (или в съсвсем друга директория). Програмите, които се грижат за менютата на КДЕ и ГНОМЕ, проверяват какво има в тези директории и когато намерят файла, записан от дадена програма, добавят съответната програма в менюто. В някои случаи КДЕ и ГНОМЕ успяват да намерят инсталирани програми, които са грешно пакетирани.

Накратко: след инсталация трябва да търсиш програмата в менюто на КДЕ (ако ползваш КДЕ) или в менюто на ГНОМЕ (ако ползваш ГНОМЕ).

Понякога обаче програмите не се пакетират правилно и не се появяват в менютата. Тогава трябва да знаеш името на изпълнимия файл на програмата. Например ако програмата се казва Firefox, името на изпълнимия файл е firefox. Ако програмата е MPlayer - името е gmplayer (mplayer е версия на програмата БЕЗ графичен интерфейс).

На въпроса "Къде е програмата, която инсталирах току що?" може и да намериш отговор, ако прочетеш това:

Както ще прочетеш от тази статия директориите в Линукс се различават доста от тези на Windows. Файловете на програмите на пръв поглед са "пръснати" в много директории, но в същност не са "пръснати", а са подредени . Изпълнимините файлове - при изпълнимите файлове, библиотеките - при библиотеките, документацията - при документацията и т.н.

Препоръчвам ти да прегледаш какво пише в раздел на
и колекцията ми с четива за ГНУ/Линукс:

От там ти препоръчвам първите няколко книги и това:

Тема Re: Savetнови [re: Valentin]  
АвторXитмaн (Нерегистриран)
Публикувано26.07.05 21:08

Е ти ме разби, мерси много.Много професионално и точно ми отговори на въпроса рядко се намират такива отговори по форумите ще почета това което си ми дал и ако имам въпроси си запазвам правото да те питам пак.Благодаря.

Тема Re: Savet [re: Xитмaн]  
АвторDrFrancky (Нерегистриран)
Публикувано27.07.05 01:35

man locate

DrFrancky

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.