Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:56 07.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Впечатления от VSLive miniнови  
Авторfla (Нерегистриран)
Публикувано25.04.05 23:02

Съвсем наскоро си изтеглих дистрото на Valentin :)
За VSLive съм чел само хубави работи, но едва скоро намерих време да го пробвам.
Почитател съм на Live дистрибуциите, защото стават за демонстративни цели, а също и за практически нужди - да се стартира на всеки комп или пък да се инсталира набързо с готови настройки.

От LiveCD-тата любимото ми е Knoppix (www.knoppix.net). Споменах по-горе причините. Също е отличен избор за начална дистрибуция - има много софтуер, лесно се инсталира и има добре настроено КДЕ. Също така съм тествал и Тиликс (www.tilix.org). И двете ми харесват, понеже са Дебиан базирани. Но не ми харесва, че са малко претрупани и имат в имат доста нестабилни пакети. Но пак да кажа - за демонстративни цели или за начинаещи са добър избор.

VSLive mini свалих оттук:

http://d.linux-bg.org/download/distros/VS_Live/minicd/index.htm

И по-специално версията, която е 210 МБ, тоест без документацията и се събира на малко RW дискче :)

Като цяло съм впечатлен от дистрото :) Аз съм си мързелив дебианец с много място на харда и Слака ми идва малко труден за конфигуриране. Но VSLive, който е Slack или по-скоро Slax базиран ми показа, че може Slack може да върши чудесна работа и на мързеливи дебианци :}
Ето нещата, които съм намерил че ми харесват и не ми харесват в дистрото. А също и някои бъгове:

Положителни страни:
1. Събира се на едно miniCD, което е удобно за пренасяне.
2. Зарежда много бързо! Това е страхотно. Малко повече се бави, когато му дадеш да го качи в паметта, но е разбираемо ;) Не намерих голяма разлика в производителността обаче между двата режима. (Лаптопът ми е с 512 РАМ и 2600+ атлон процесор.)
3. Разпозна ми хардуера без забележки. Поне като десктоп среда не видях да има проблеми.
4. Изцяло е на български - както при самото зареждане, така графичните среди.
5. Настройките му при буут са сведени до минимум и то с графична среда (текстово меню). Също конфигурира кирилицата още при буут, както и клавишната комбинация Ctrl+Shift за превключване.
6. Цялото стартиране и конфигуриране изискваше 6 пъти (май) натискане на клавиша ентер и съвсем малко четене - за суапа. Но и подразбиращите се настройки (ентер) са безпроблемни, ако бъдат предпочетени.
7. Има избор на няколко графични среди, които са и добре конфигурирани.
8. КДЕ-то е много добре конфигурирано! В КМеню-то има много малко неща, изхвърлени са много излишности и са оставени само наистина необходимите.
9. Мога да си слушам музика и гледам филми, да ползвам интернет.

Някои от изборените неща ги има и в другите Live дистрота - добро разпознаване на хардуер, без настройки, лесно стартиране (един ентер), xmms - има го май във всички Live дистрота. Кирилица има в Тиликс по подразбиране за графичната среда.
Но пък някои преимущества на VSLive са: Live дистро, в което за първи път (аз лично поне) виждам да има MPlayer - с красив панел и прекрасно работещ. Това за мен е особено силна страна пред другите LiveCD-та. Също бързото зареждане.

Негативни страни/бъгове:
Реално не намирам нещо, за което да кажа, че не ми харесва във VSLive.
1. Един от бъговете, който намерих е, че не ми тръгна dhcp-то в началото (включих настройката при boot-а). Наложи се да го пускам ръчно като руут от конзола в КДЕ-то с dhcpcd. После видях, че авторът е сложил свой скрипт - vslive-netconfig, който при стартиране подкарва интернета.
2. MPlayer не ми вървеше добре с ALSA. Имаше звук, но беше усилен до край и не можеше да се намали. Превключих го на OSS и всичко си тръгна нормално. (Дъното ми е ALi с вградена звукова карта ALi5451.)
3. В КДЕ като стартирам Mozilla от команден ред ми отваря Konqueror. И в менютата няма Mozilla. Има я в във Fluxbox. Не можах да разбера идеята на автора защо не и в КДЕ.
4. Да може VSLive да се инсталира с програма/скрипт от КМеню-то - това ще е също много голямо предимство пред другите дистрибуции.

Като желания/препоръки:
1. Струва ми се добра идея dhcp-то да е включено по подразбиране. (И да се фиксне бъг-а.)
DHCP-то понякога малко бави. Може след включването му да се background-не, както е в Кнопикс.
2. Мисля, че суап дяла трябва да се използва без да се задава въпрос. Тоест добре е, че се открива суап-а. И при положение, че го има - направо да се използва, без да се форматира.
3. Бих искал да има skype - 4 MB разархивирана е версия 0.93 (и работи перфектно с OSS. Поне в Дебиан).
4. Бих искал да има ndiswrapper - за wireless lan - 100К е wireless-tools, 100К е сорса на ndiswrapper.
5. Първият избор от графичните среди да е КДЕ. Важно е за начинаещите. (А за напредналите няма значение.) Иначе като стартират Fluxbox може да решат да не стартират останалите :)

Като заключение:
Една наистина бърза и с желание правена дистрибуция. Определено ще си я ползвам и демонстрирам.
В събота я занесох в клуба (openclub-plovdiv.info) и я показах на останалите. Дадох възможност на един от новаците, който не се е занимавал с ЛИНУКС досега да се пробва да я стартира. Както се очакваше проблем нямаше никакъв. От голямо значение беше и българския език де ;)

Тема Re: Впечатления от VSLive miniнови [re: fla]  
Авторgog (Нерегистриран)
Публикувано26.04.05 20:45

много готино си го написал всичко. ще я дръпна и аз да я разгледам тази дистрибуция:) Звучи много добра... само това с нета... ама мисля че няма да ми е проблем:)

Тема Re: Впечатления от VSLive miniнови [re: gog]  
Авторkiki (Нерегистриран)
Публикувано26.04.05 22:32

Zdrasti-ti ne razbra li che mojesh da si polzvash staria nick---ot dosta vreme veche..
A inache za mini-slack-a sha zema da go probvam i az.

Тема Re: Впечатления от VSLive miniнови [re: kiki]  
Авторgog (Нерегистриран)
Публикувано26.04.05 23:35

Ами току що разбрах:) ама ми е все едно, така по ми харесва като не съм регистриран, а и без това сесия почва нямам време много за линукси и форуми

Тема Към gog (Van?) и нет-а :)нови [re: fla]  
Авторfla (Нерегистриран)
Публикувано27.04.05 12:44

Абе, то сега като си прочетох впечатленията, трябваше си кръстя постина "VSLive mini - ревю" :)

Значи, виж пак какво съм написал за подкарването на dhcp мрежата - имаш два варианта, и двата са супер лесни - с по една команда :)
Първата - има я още преди логването. Тоест ти се логваш в текстов режим - имаш си ВСИЧКО написано - име, парола, как се пускат графичните среди и т.н. Тоест единствено ти трябва да прочетеш, да напишеш думичката и да натиснеш ентер :)
А думичките са две - едната я има написана - пробвай направо с нея:

vslive-netconfig

Натискаш 'ентер' и трябва да ти тръгне мрежата. Но трябва да си се логнал като root. Ако си в графичната среда вече - отваряш си конзолката и пишеш:

su

иска ти парола, която е 'toor' - също ти е дадена в началния екран на логването.

И след това пишеш горното за конфигуриране на мрежата, или също:

dhcpcd

И се бави няколко секунди и ти дава нов ред без никакви грешки. Значи мрежата ти е 'up and running' и можеш да си отвориш Konqueror (Mozilla) и да си браузиш нета :)

Забравих да споделя още една хубава черта - има инсталирано и настроено Licq :) Не ми е любимия клиент, предпочитам gaim. Но пред Kopete опредеделно Licq е супер :)

Пожелавам ви весело тестване :)

P.S.
Между другото - видях, че в Slax също в последната версия е включен MPlayer. Това е хубава тенденция, дано да се възприеме и от другите дистрота :)

Тема Re: новата версиянови [re: fla]  
Автор Valentin ()
Публикувано21.05.05 18:58

Негативни страни/бъгове:
Реално не намирам нещо, за което да кажа, че не ми харесва във VSLive.
1. Един от бъговете, който намерих е, че не ми тръгна dhcp-то в началото (включих настройката при boot-а). Наложи се да го пускам ръчно като руут от конзола в КДЕ-то с dhcpcd. После видях, че авторът е сложил свой скрипт - vslive-netconfig, който при стартиране подкарва интернета.

2. MPlayer не ми вървеше добре с ALSA. Имаше звук, но беше усилен до край и не можеше да се намали. Превключих го на OSS и всичко си тръгна нормално. (Дъното ми е ALi с вградена звукова карта ALi5451.)

Надявам се, че с новото ядро/alsa ще е наред.

3. В КДЕ като стартирам Mozilla от команден ред ми отваря Konqueror. И в менютата няма Mozilla. Има я в във Fluxbox. Не можах да разбера идеята на автора защо не и в КДЕ.

В новата версия вече има "истинска" Mozilla :-) В предишните това беше линк към Konqueror.

4. Да може VSLive да се инсталира с програма/скрипт от КМеню-то - това ще е също много голямо предимство пред другите дистрибуции.

Има такава възможност (в новата версия) - третата икона от ляво на дясно (в дясно от менюто "К").

Като желания/препоръки:
1. Струва ми се добра идея dhcp-то да е включено по подразбиране. (И да се фиксне бъг-а.)
DHCP-то понякога малко бави. Може след включването му да се background-не, както е в Кнопикс.

Не мога да тествам - нямам dhcp. Предложете кръпка.

2. Мисля, че суап дяла трябва да се използва без да се задава въпрос. Тоест добре е, че се открива суап-а. И при положение, че го има - направо да се използва, без да се форматира.

Ако някой стартира дистрибуцията на машина с инсталиран Соларис може да стане беля.

3. Бих искал да има skype - 4 MB разархивирана е версия 0.93 (и работи перфектно с OSS. Поне в Дебиан).

Това не е свободен софтуер. Предложете някой свободен и малък (да се събере).

4. Бих искал да има ndiswrapper - за wireless lan - 100К е wireless-tools, 100К е сорса на ndiswrapper.

Програмата на КДЕ за безжична мрежа става ли? (в най-новата версия я има)

5. Първият избор от графичните среди да е КДЕ. Важно е за начинаещите. (А за напредналите няма значение.) Иначе като стартират Fluxbox може да решат да не стартират останалите :)

В новата версия има само КДЕ (цел: пестене на място).

Текущата версия е 18-05-2005-0

Снимка на екрана:

Тема Re: новата версиянови [re: Valentin]  
АвторZEN (Нерегистриран)
Публикувано21.05.05 19:41

Малко странично от темата: компилирано за i686 предвижда ли се?

Тема Re: новата версиянови [re: ZEN]  
Автор Valentin ()
Публикувано21.05.05 21:33

Процесорът ми е Celeron 333, оперативната памет е 64MB. Компилирането е ужасно бавно и на практика компютъра не може да се ползва за друго докато се компилира. Затова ползвам наготово пакети от Slackware (повечето са такива).

Тема Re: новата версиянови [re: Valentin]  
АвторZEN (Нерегистриран)
Публикувано21.05.05 22:28

Ако искаш, мога да помагам с компилиране....
idimitrov@dalaconsult.com
за да не флудим тук
Поздрави

Тема Не съм тествал новото още, но някои коментаринови [re: fla]  
Авторfla (Нерегистриран)
Публикувано23.05.05 09:35

---------------------------------------
Като желания/препоръки:

Не мога да тествам - нямам dhcp. Предложете кръпка.
--------------------------------------

- Програмирането не ми е силна страна, за съжаление :)
Установих още неща обаче за dhcp-то на VSLive - скриптът vslive-netconfig скриптът не работи коректно. А се стартира като руут в конзола - тръгва нет-а, но после в графична потребителска среда пак няма интернет.
Единственият сигурен начин, който намерих за подкарване на нета с dhcp е стартирането на:

dhcpcd

Тоест в скриптовете при зареждането бих те посъветвал да сложиш само това и ще е достатъчно, за да тръгне dhcp нет-а. И по подразбиране в менюто за настройки още в началото да е чекнато dhcp, а не потребителят да избира. Голяма част от потребителите не знаят дали им е с кабел интернета, да не говорим за протокол. Така че по-добре да е стартиран и background-нат - ако има dhcp - тръгва. Ако ли не - ще трябва ръчно да се настройва.

----------------------------

Ако някой стартира дистрибуцията на машина с инсталиран Соларис може да стане беля.
----------------------------

- Не ми е ясно много, но няма ли начин да се провери, дали системата е Соларис?? Ако е Соларис - нека има питане (с подразбиране отговор 'не'). В противен случай директно да се използва суап.
Все пак колцина от домашните потребители в България ползват СоларисОС :}

---------------------

Това не е свободен софтуер. Предложете някой свободен и малък (да се събере).
--------------------

- Съгласен съм, че не е свободен софтуер. Но е безплатен и се ползва от много потребители и за момента е май най-доброто средство за VOIP.
В такъв случай трябва да прецениш компромиса - колко дистрото да е полезно и лесно за потребителя и колко да е свободен софтуер.
Дистрота със свободен софтуер има колкото искаш. Според мен заложи на максимална функционалност/леснота.
(Основен проблем на разработчиците на свободния софтуер е, че те НЯМАТ мисленето на обикновения потребител. Може нещо да е много лесно да се направи с три команди, но обикновеният потребител иска нещото ПРОСТО ДА РАБОТИ! Него не го интересува колко лесни са трите команди, нито има някакво желание да знае нещо повече. Той просто иска да го пусне и да работи!
И това смятам, че са постигнали в Убунту - напълно самостоятелна инсталация, ама просто с минимален вход от потребителя. Рапознава всичко, намира си, сваля си от нет-а, инсталира си. Пускаш - всичко разпознато, настроено и работещо.
Аз нямам нищо против да си поиграя, почета и науча повече. Но обикновеният потребител НЕ_ЖЕЛАЕ това!)

----------------------

Програмата на КДЕ за безжична мрежа става ли? (в най-новата версия я има)
-----------------------

- В КДЕ мисля има точно ndiswrapper. Не съм тествал последното КДЕ, но ще тествам VSLive като си го сваля и ще дам feedback :)

------------------

В новата версия има само КДЕ (цел: пестене на място).
-----------------

- Струва ми се добро решение. КДЕ е добра и пълна среда за всякакви потребители - начинаещи и напреднали. А и това е LiveCD. Всеки който иска друго може да си инсталира по-нататък.

И още нещо, което май не отбелязах преди като бъг:
Като ми се стартира в началото VSLive клавиатурата е наред. Но след като се логна вече не е. На лаптоп-а ми вместо някои от буквите пише цифри и трябва да задържам клавиша Function, за да мога да пиша нормални букви. Също и с десктоп компютър прави някакъв проблем с клавиатурата, но не помня точно какво показваше.
Особено кофти е, че се логвам нормално, а като напиша:

gui

вместо него пише

g45

:)
В графичната среда мисля нямаше проблем.

Еми това е. Ще го тествам пак като го сваля и може пак едно ревю да напиша :)

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.