Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:59 13.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
Тема За Санчо, кирилицата и заключването на теминови  
Автор gogolino (начинаещ)
Публикувано13.04.05 02:06

Първо искам да кажа че нямам нищо против никой в този клуб. Много готино място е това, където много хора са ми помагали с добри съвети и насоки. Нямам нищо и против теб, Масклине. Много благодаря на всички които помагат в този клуб:)

НО!!! Има ли смисъл в клуб в който под заглавието е Свободата, Санчо... Да се заключват теми, да се отправят подобни на заплахи не чета латинца и дори ще взема и аз да започна да трия латинеца, че даже и наистина съм виждал да се трият теми. Ще кажете че само гнусни теми са били трити. Окей ама кой определя какви са темите? Лоши? Добри? Къде му е свободата на това един модератор да казва кое да се трие и кое не? Кое да се заключва и кое не?

Така ще стигнем до момент когато някой ще пита Ne moga da pisha na kirilicata и мнението му ще бъде трите всеки път. Ще кажете че това е невъзможно? Аз бих казал че е само началото на клуб в който ще могат да влизат само регистрирани и одобрени само от борда на модераторите със на 10 000 поста и вече стари форумски кучета.

Заключването на теми е може би едно от най безмислените неща които са възможни. Защо темата с най много мнения трябва да бъде трита защото на модератора не му харесва? Да не би да пести ценно място в хардовете на дира? Тогава ок, но се съмнявам че няколо десетки КБ ще имат някакво реално значение. Пък най посещаваните теми са тези които се залклюват.

Нарочно не се обръщам към теб Масклин, защото не обвинявам теб за нищо. Просто 'нещото' модератор противоречи на изказването "Свободата Санчо..." Не е свобода да можем да говорим докато някой не реши че ни стига.

Предлагам да спре абсолютно всякаква цензура! Оценявам това което правиш Масклин, тези готините теми дето ги беше пуснал с документацийките и софтуера бяха много готини. А може и една за разл дистрота и нещо за начинаещи. Това мисля че би било много по добре от заключване/триене/атаки срещу латинецата... и тн

Спрете цензурата!!!

Тема Re: За Санчо, кирилицата и заключването на теминови [re: gogolino]  
Авторl (Нерегистриран)
Публикувано13.04.05 03:29

gogolino,

Ако искаш пълна свобода, намери си един необитаем остров. Там никой няма да те ограничава за нищо. Когато хората трябва да споделят даден ресурс, не може да има пълна свобода. Трябва да се намери правилния баланс между свободата на индивидите и добруването на общността.

Според мен в клуб Линукс този баланс засега съществува. Значителен принос за това има модератора.

Авторpooт (Нерегистриран)
Публикувано13.04.05 06:40

Още един малоумен жалък нагъл ревящ мързелив пубертетски безнадежден Санчо.

Автор martyr (fallen)
Публикувано13.04.05 10:02

Гоголино, Масклин е избран с мнозинство за модератор ... напълно демократично и свободно.

Хора, които се извиняват, че нямат възможност да пишат на кирилица (например с Links под VGA конзола) в момента едва ли ще бъдат изтрити.

Смисъла на свободата и демокрацията във форумите: Демос - народ, кратос - управление.

Общото мнение, е че кирилицата се чете по-лесно, не е трудно да се подкара (дори от абсолютен дилетант, който ползва само мишката) и е естествен начин на изразяване между Български посетители на форума ... Масклин просто налага волята на "народа" ... в това число е и моята воля.

Изясних ли ти горе-долу причините?

Не е страшно, че грешим. Страшното е, че повтаряме грешките си.

Тема И аз да кажанови [re: gogolino]  
Автор Heaндepтaлeцa Джo (?!?)
Публикувано13.04.05 10:30

макар, че хората много добре го казаха:

>"Предлагам да спре абсолютно всякаква цензура! "

Извинявай, клубът е е едно миниобщество и като всяко общество трябва да има някаква норма на отношенията между хората. Предполагам, че някои дейности, макар да са напълно естествени физиологични функции, не ги вършиш насред площада, или на масата в ресторанта. Защо? Защото трябва да се съобразиш със себеподобните. Така е и тук. На някого може много да му се иска да се лигави, да пише простотии, или пък да обсъжда циците на Анджелина Дж. примерно. Но за всичко си има определените места. Има клуб за псувни даже, ако не си забелязал. Който има голямо и непреодолимо желание да псува - да ходи там. Има и клубове, в които няма модератор - определено не са приятни места.
Както вече казаха, модераторът е избран по желание на по-голямата част от участниците в клуба и той много успешно работи за да направи клуба ако не приятно (зависи от гледната точка - на мене ми е приятно) то поне достатъчно поносимо място.
Колкото за кирилицата - пак може да се направи гласуване, както беше направено в други клубове. Ако се окаже, че повечето хора шльокавицата не ги дразни - останалите ще трябва да се примирим. Естествено, никой няма да изтрие мнение, писано на шльокавица, щом човекът се е обосновал, че наистина няма възможност да пише на друго.

Когато боговете говорят, ония с фактите никакви ги няма.

АвторFire_lce (Нерегистриран)
Публикувано13.04.05 11:28

Ето и моето мнение:
Първо да кажа, че то не е конкретно насочено към някой от изказалите се по темата.
Хора, дайте да не бъркаме свободата със свободията, това са две различни неща. Няма да се впускам в обяснения за едното и другото, нека всеки се замисли и ще намери истината.
Във форуми (по принцип, не само за този) има някакви правила, етични норми и някой съвсем коректни човешки взаимоотношения. Тези неща трябва да се спазват- те са границата между свободата и свободията.

Рангел Вълчанов (в книгата на Слави): "Пазете вашите окови- те са вашата свобода"
Вижте колко простичко е казано. Правилата са оковите.

Сега обаче, въпроса е какви са тези правила, кой ги е измислил, кой ги е одобрил и т.н. Ако има много различия по темата, нека да направим един референдум за съставяне на правила, ако има несъгласни с настоящите.
За модерирането- от четене на форуми съм си направил един извод- има много модератори, но добрите са малко. Защо- ами модерирането е работа, отнемаща много време. Добрия модератор прочита ВСЕКИ един постинг, сравнява го с правилата и взема решение дали той (постинга) е корактен, дали да не го обедини с друг постинг, да го премести в друга секция, да го изтрие, заключи и т.н. Форум системите дават голяма свобода на действие, модератора трябва да я познава и да я прилага, но коректно, а не защото някой не му харесва. Ето и още един плюс на правилата- те ограничават лошия модератор.
Друг е въпроса за начина на постване- много ме дразни тема със заглавие: "Проблемче"
То се усмихвам, ама положението направо е трагично. Има и преведени писания на темата "Как интелигентно да задаваме въпроси", ама кой да чете. Какво трябва да направи добрия модератор- ами за начало да промени темата и да предупреди участника, при втора грешка на същия човек- warn, и така докато човека не се научи какво значат правила. Ако и тогова не се научи и събере достатъчно warn-a, този човек сам се е изключил от тази общност на форума. Той не иска да бъде част от нея, след като не спазва съвсем умишлено правилата.

И накрая- стига с оправдания за кирилицата. Linux се кирилизира по добре от една друга OS. Тва не е никакво оправдание. Ако не е кирилизирана все още дистрибуцията, инсталирана на HDD, ами просто да си зареди едно Live CD и да пише на кирилица.

Тема Re: За Санчо, кирилицата и заключването на теминови [re: martyr]  
Автор refract (~)
Публикувано13.04.05 11:37

нямат възможност да пишат на кирилица (например с Links под VGA конзола)

то и това не е проблем.

проблемите с писането на кирилица в 99% от случаите са два:
1) много пъпки по лицето, съчетано с безсънни нощи прекарани в ирц
2) малко мозъчни клетки в главата, без каквито и да е усилия от страна на индивида за тяхното увеличаване

IO error

Тема Сега като се замислих,нови [re: Heaндepтaлeцa Джo]  
Автор Mackлин (ном)
Публикувано13.04.05 11:47

... и се сетих. Евала! Така де, Еврика, Евридика и всички останали красавици

Технологично е напълно възможно да се направи следното: (псевдо)интелигентен филтър, превеждащ от латиница на кирилица. Разбира се, избирателен - цъкаш някъде и дзверо ти изяжда формата.

Разликата с Кредор ще е в това, че не сменяш регистри за кирилица/латиница, а софтуерът познава кое трябва да бъде на кирилица и кое - на латиница. И друга разлика, че може да бъде направен филтър, през който минават всички мнения.

Представям си подобно нещо по следният начин - хващаме думите на латиница една по една и проверяваме в речник дали при преобразуването им на кирилица получаваме валидна дума на български. Разбира се, внимаваме да не преведем нещо, което не трябва да се превежда (но и да объркаме много важно), примерно очаквайки поне две или три последователни думи, които имат значение на български и използвайки регулярни изрази, които казват, че следващото нещо не бива да се превежда (http://proba.zadnik.org, примерно).

Постепенно подобен филтър би могъл да се усъвършенства с анализиране на ситуациите, в които бърка. Даже, ако се получи достатъчно добър, може би би могъл да се използва и в нормалните desktop машини заедно с щракалата за подмяна на клавиатурната подредба ...

Понякога седя и си мисля, а понякога само си седя ...

Тема Re: За Санчо, кирилицата и заключването на теминови [re: Fire_lce]  
Автор фoтoн 1.618 (крава-шампион)
Публикувано13.04.05 12:19

извинявайте, че се намесвам, но не мога да се сдържа
само ще ви попитам: вие хора фанатици ли сте?? малоумни ли сте? кви сте?
защо се взимате толкова насериозно с тая латиница?
особено тоя с програмите за превеждане...батенце, ти направо избиваш рибата.
защо не впрегнеш потенциала си в още по-съвършени цензурски програми, може от майкрософт да почнат да ти дават заплата няква...
какво значи "уважение към другите"? и защо непременно ако пиша на латиница значи че не ви уважавам?? вие да не сте джордж буш бе? той е на принципа "или си с мен, или против мен"..айде малко по-спокойно
като сте такива родолюбиви българи първо си изчистете чуждиците в езика, и после почвайте да пищите за латиницата. тия скандали с латиницата може и да изглеждат като някакво псевдо-родолюбие, но накрая съм абсолютно сигурна, че ше избият в модераторски диктат и произвол..
и онзи дето беше изброил "тежкото модераторско бреме", братче, искам да ти кажа, че тва са абсолютни глупости и безмислици дето тряя да ги прави модератора. хич не ми ги хвалете модераторите колко тежка им била работата и колко трябва да сме им благодарни. тва са някви абсолютно ненужни и безмислени задължения. всъщност цензурата им е най-голямото оръжие на модераторите. много се радвам, че в клуба в който пиша няма модератори..ние в нашия клуб сме абсолютно свободни да изразяваме всякакво мнение, дори и извън темата много сме говорили, и не трепериме от страх как некой малоумним може да я заключи.
тва за оковите също беше тъпо. "докато птиците в клетка пеят в свободата си, дивите летят" пък казвам аз.
аз нямам шеф и началник и съм свободна да говоря каквото искам с хората от клуба. вие тука си измисляйте правила и си мислете колко сте свободни, понеже сте организирани в правила
робски клуб е тва, напълно съм съгласна с гоголино за несъотвествието с подзаглавието на клуба и реалността
ай със здраве

:: салатено чудовище ::

Тема Re: За Санчо, кирилицата и заключването на теминови [re: фoтoн 1.618]  
Автор Г.Л.Bълk (blah blah)
Публикувано13.04.05 12:57

че и аз не треперя да не ми изтрият темата баси
кво като има модератор
мразя да гледам недобре форматирани мнения дето треа да скролирам хоризонтално та да ги чета
мразя да гледам спам (това беше проблем преди известно време)
мразя да гледам неинформиращи пълни със заяждания теми освен ако не са пуснати от мен :)
бе какъв е тоя проблем със модераторите деа
вие малоумни ли сте, фанатици ли сте? кви сте <- тва е цитат малко неточен ма ме мързи да го копи/пастевам както треа
по-добре да не се беше намесвала

Life is a bitch. And then you die!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.