Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:36 05.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема off topic: Software патентинови  
Автор gogolino (непознат )
Публикувано11.03.05 01:16

Предварително се извинявам че темата е леко оф топик, но мисля че е важна.

Като си ровех в интернет попаднах на страницата на mplayer :
http://www.mplayerhq.hu/homepage/index.html

Ако не ви мързи влезте и кажете какво мислите за това? Питам за мнението ви щото като не съм запознат с въпроса ми е интересно. Доколкото разбирам европейската комисия иска да прокара закони които защитават американските монополисти, а европейския парламент се опитва да оправи нещатата. Ама така ли е? И нали парламента няма власт реална, то тогава всичко ли е загубено? На мен ми е ясно кой ще подкрепи бг парламент и правителсво ако ги питат де, хаха.

та кажете?:

Тема колкото повече се занимавам с технологии,нови [re: gogolino]  
Автор Яceн (дърво)
Публикувано13.03.05 10:35

толкова повече ставам анархист.

А патентната институция си е недомислица от бая време, т.е. отпреди вседостъпните пощенски услуги. Оттогава не само не помага на прогреса, ами и здраво го спъва. Защото въвежда монопол по поискване, който много лесно се иска. Софтуерните патенти просто са най-лошата част.

А за това как работи едно правителство по принцип - европейското си е точно толкова корумпирано колкото всички останали. Нещо се оформя май края на поредния исторически цикъл.

there is no spoo^H^H^H^Hfork()

Тема Re: колкото повече се занимавам с технологии,нови [re: Яceн]  
Публикувано13.03.05 12:09

Надявам се да не си прав за последния исторически цикъл.

А това с патентите наистина е много глувапо. На места хората са изкукуригали до там че патентоват невероятни идеотщини като закачалка в обществена тоалетна. В щатите постоянно измислят нови и нови видове които да патентоват и да продават за по ниска цена. Накрая ще се стигне хората да използват на ирационалното само защото да му платиш правата струва най малко.
Рекламата на скъпарските хотелите може да стане "легло на четри крака, прозерец със стъкло и врата с дръжка". А всички други да правят нещатата по толкова извънземен начин че да се изпикаеш да ти трябва да натиснеш десет бутона.
Макар че до извесна степен съм съгласен че който направи откритие трябва да вземе някви пари ( но не неограничени ). Верижката на казанчето в кенефа, както и да го погледнеж обаче не е откритие просто.
Не е съвсем по темата това което го говоря.

То сигурно не може съвсем без никакви патенти, ама те прекаляват наистина. Пишеше че MPLayer-а били ползвали чужд код, ама то съм сигурен всеки копира един от друг. Нали това е едеята, да се гради напред със това което вече имаш. Ако всички почват винаги от начало то тогава са обречени да стигат вечно до едно и също ниво. Няма да има развитие.

Исках да кажа че съм съгласен с тебе Ясене.

Тема Re: колкото повече се занимавам с технологии,нови [re: gogolino]  
Автор Potencialen emigrant (computer)
Публикувано13.03.05 13:45

Neka te popravya, che originalnata (otdavna veche izvratena) ideya na patentite e da se davat za fizicheski izobreteniya (t.e. mashini, no napr. mashinata na Turing ne stava), a ne otkritiya.

Otkriyte greshkite:

Тема Re: колкото повече се занимавам с технологии,нови [re: Potencialen emigrant]  
Публикувано13.03.05 16:04

да бе знам, така го казах просто. Прав си, ама това е още по зле така.
Идеята ми беше че като патентоват всички възможни форми на рационално казанче в тоалетна (физически изобретения) ще се стигне до момент че за да не струва кенефа 3 заплати, ще трябва да си пускаш водата след натискането на 10тина ръчки, копчета и подобни простотий, щото този който държи правата на този патент ще иска по малко пари за тях.

А пък идеята за темата ми беше по скоро нещо като:
1. смятате ли за извратена/ненормална работата с тия лицензи и тн
2. какво е бъдещето на свободния софтуер
3. горното като се визира случая към който пратих линк
4. какво трябва/може да се направи

Тема Re: колкото повече се занимавам с технологии,нови [re: gogolino]  
Автор SoulDeaD (no comment)
Публикувано13.03.05 17:14

не бъркай патент с лиценз.

Тема Re: off topic: Software патентинови [re: gogolino]  
Автор Heaндepтaлeцa Джo (?!?)
Публикувано13.03.05 19:39

един цитат, по въпроса за идиотията, да се патентоват идеи

Време е за пример от живота. Преди няколко години работех в компания, която пишеше и поддържаше система за online резервации на самолетни билети, хотели и коли под наем. Системата която ползваха клиентите беше уеб базирана. Имаше малък проблем, че когато се изпратеше заявка за търсене на билет за дадена дестинация, търсенето отнемаше 20-30 секунди. Представете си 20-30 секунди да не се случва нищо във вашият браузер - тъпо нали?

Та аз като уеб програмистче (какъвто бачках тогава) трябваше да измисля нещо "да се случва". Помислих малко (10-15 мин) и решението бързо дойде. Още час и нещо и го бях имплементирал - дървено но работеше. Бях решил проблема елементарно - при натискане на бутона "Търси", изкачаше прозорец, в който имаше анимация с надпис "търся, моля почакайте" и въртяща се цветна лента. Когато след двайсетина секунди се отвореше страницата с резултатите, тя, тъй като знаеше името на прозореца с анимацията го затваряше. Ефективно, нещо като прогрес индикатор, който да отвлича вниманието на потребителя и подобрява неговият experience при ползването на сайта. С тази добавка хората бяха доволни, дори им се струваше, че системата работи по-бързо, защото не гледаха едни празен екран, а нещо шаваше, демек трудим се за вас в момента.

И тук започва да става интересно, седмица след като този "прогрес индикатор" беше на сайта, маркетинговият ни отдел получи писмо от някакъв американец, в което твърдеше, че той е собственик на патент, който ние нарушаваме. Писмото го препратиха на мен и веднага ме попитаха, какво съм правил? Потърсих аз патента, който "нарушаваме" и се оказа, че той покрива "метод за показване на информация между зареждане на две интернет страници". Горе-долу това, което аз бях направил. В случая тъй като мениджърите на компанията, не обърнаха внимание на писмото (по мой съвет), а досадника явно реши, че сме малки риби, не се стигна до съд за да ни накара да платим.

Ето такива неща се патентоват. Десет минутни идеи с половин часова имплементация. Сигурен съм, че патентоването му е отнело много повече време от "измислянето".

оригиналът - тук:

Когато боговете говорят, ония с фактите никакви ги няма.

Тема Re: off topic: Software патентинови [re: gogolino]  
Авторl (Нерегистриран)
Публикувано14.03.05 17:54

Мнението ми по отношение на въвеждането на патенти за софтуера е смесено.

От една страна, софтуера вече е защитен от законите за авторско право. Няма друга област, при която даден продукт да е защитен едновременно от законите за авторско и патентно право. Ако законодателите (и фирмите работещи в областта) сметнат, че патентния закон е по-подходящ, правилния начин е, да се премахне защитата на закона за авторското право.

Целта на патентите е да даде възможност за възвращаемост на инвестициите направени за разработката на изобретение. Ясно е, че (почти, за изключението ще говоря по-долу) никой няма да изхарчи пари за разработка на нещо ако няма гаранция, че ще спечели нещо от това. В такъв смисъл патентите са много полезни, включително и при разработката на софтуер. В патентния закон има много параметри, които могат (макар и да не са в момента) да са различни за различните индустрии, и да се използват за постигане на целта на закона -- поощряване на разработката на нови идеи. Аз например смятам, че времето на валидност на софтуерните патенти трябва драстично да се намали (на 2 години например).

Противниците на софтуерните патенти редовно дават примери за абсурдни патенти, опитващи се да докажат, че приложението на патентите при софтуера е абсурдно. Според мен тези примери не доказват нищо друго, освен че критериите за даване на софтуерни патенти са грешни.

Друг аргумент на противниците е, че програмите са математически формули, и като такива не би трябвало да могат да се патентова. Но по тази логика лекарствата са химически формули, и също не би трябвало да се патентоват. Нали никой не си въобразява, че фармацевтичните компании ще харчат стотици милиони долари (а разработката на лекарство заедно с тестването му наистина струва толкова) ако нямат гаранция, че Acme Pharmaceuticals от с. Горно Нанадолнище няма да започне да произвежда лекарството 3 дни след като е пуснато на пазара?

Следващ аргумент -- патентния закон облагодетелства големите фирми притежаващи стотици хиляди патенти. Вярно, но пък и използването на пари, също ги облагодетелства :). Ако няма патенти, ако малката фирма АБВ създаде добър продукт, някоя от големите, имаща много повече ресурси може да го копира много бързо и да измести малката фирма от пазара.

Малко по-горе споменах, че никой няма да изхарчи пари за изследвания ако няма гаранция за възвращаемостта им. Изключенията са две -- университетите, и любимите на всички поддръжници на свободния софтуер монополисти :). Много хора забравят, че голяма част от важните открития при софтуера са направени от монополисти, които поради монополното си положение имат пари в излишък за изследвания. Юникс е създаден от AT&T, по времето когато са пълен монополист на пазара за телекомуникация, голяма част от идеите за потребителския интерфейс са измислени от работници на Зиръкс когато са били монополист в тяхната област, няма да споменавам колко открития са направени от правителствени лаборатории (на монополиста в държавния бизнес), IBM, DEC и т.н...

Извън университетите, разработчиците на свободен софтуер не са направили _никакви_ значителни открития. С малки изключения, успешните свободни проекти имитират или имплементират решения, вече създадени от комерсиални обекти.

Та значи, поддръжниците на свободния софтуер:

1. Са против патентите.
2. Са против монополистите.
3. Не могат сами да правят фундаментални открития.

Кой ще прави тези открития тогава?

Тема Re: off topic: Software патентинови [re: l]  
Автор Heaндepтaлeцa Джo (?!?)
Публикувано14.03.05 18:22

>"Друг аргумент на противниците е, че програмите са математически формули, и като такива не би трябвало да могат да се патентова. Но по тази логика лекарствата са химически формули, и също не би трябвало да се патентоват. Нали никой не си въобразява, че фармацевтичните компании ще харчат стотици милиони долари (а разработката на лекарство заедно с тестването му наистина струва толкова) ако нямат гаранция, че Acme Pharmaceuticals от с. Горно Нанадолнище няма да започне да произвежда лекарството 3 дни след като е пуснато на пазара? "

Проблемът е, че се патентоват методи, открити още 19 век а и по-рано. Бях срещал подобен пример, но не мога да го намеря сега.

>"Следващ аргумент -- патентния закон облагодетелства големите фирми притежаващи стотици хиляди патенти. Вярно, но пък и използването на пари, също ги облагодетелства :). Ако няма патенти, ако малката фирма АБВ създаде добър продукт, някоя от големите, имаща много повече ресурси може да го копира много бързо и да измести малката фирма от пазара. "

АБВ няма шанс и ако има патент - щото тогава IBM примерно и казва - добре, ама вие нарушавате 10 (20 , 100 и т.н.) наши патента. И АБВ така или иначе, не може да си продаде изобретението. И това не е само в областта на софтуера.

Когато боговете говорят, ония с фактите никакви ги няма.

Тема Re: off topic: Software патентинови [re: Heaндepтaлeцa Джo]  
Авторl (Нерегистриран)
Публикувано14.03.05 18:42

> Проблемът е, че се патентоват методи, открити още 19 век а и по-рано. Бях
> срещал подобен пример, но не мога да го намеря сега.

Това е проблем в системата за даване на патенти, а не в патентната система като цяло. Следователно това не е аргумент против софтуерните патенти. Нека разглеждаме нещата поотделно, защото иначе става голяма каша.

> АБВ няма шанс и ако има патент - щото тогава IBM примерно и казва - добре,
> ама вие нарушавате 10 (20 , 100 и т.н.) наши патента. И АБВ така или иначе,
> не може да си продаде изобретението. И това не е само в областта на
> софтуера.

Защо да няма шанс? Плащат си и ги използват. Работи достатъчно добре във всички области където има патенти.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.