Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:13 07.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Какъв Linux да сложанови  
Автор sularome (lamer)
Публикувано22.01.05 15:23

Значи реших да си сложа Linux ама не знам какъв, един приятел ми каза да си сложа Кнопикс че се буутвал от диск, аз нямам нищо против да си сложа и някакъв нормален ама са чудя дали ще трябва да форматирам ако трбява да му отделя част от някои паришан. Щот аз не искам да форматирам та дали има някакъв по безболезнен начин, и после да ми кажете колко място ще ми заема на харда как са прескача между Различните ОС-та и какъв Linux по принцип е най подходящо да си сложа като супер начинаещ

'In this life we cannot do great things. We can only do small things with great love'

Тема Re: Какъв Linux да сложанови [re: sularome]  
Автор ethernall (mastermind)
Публикувано22.01.05 16:37

Линукаса ще иска отделен дял така че приготви си го преди това. колко ще заеме зависи от това какво система ще сложиш и какво от нея ще инсталираш да речем между 500МБ и 3Г като ти най-верочтно ще сложиш графичен интерфейс така че по-ското към второто. Линукс има вграден буут мениджър. Не е зле обаче преди да почнеш инсталацията да попрочетеш в нета за бутване на две системи при линукс и каквато е там твойта ОС. Аз лично съм фен на SuSe, последната версия е 9.1 и 9.2. Бих ти я препоръчал защото немците са си свършили добре работата и е лесна за използаване и от начинаещи потербители.

Тема Re: Какъв Linux да сложанови [re: ethernall]  
Автор sularome (lamer)
Публикувано22.01.05 16:45

да де аз ще отделя партишан ама дали като го заделям щте трябва да форматирам след това тоя партишан от който съм отделил за Линукса

'In this life we cannot do great things. We can only do small things with great love'

АвторDLCl (Нерегистриран)
Публикувано22.01.05 16:48

Както казва Ники Кънчев по-добре се откажи СЕГА. Само ще си съсипеш компютъра.

Тема Re: Какъв Linux да сложанови [re: DLCl]  
Автор sularome (lamer)
Публикувано22.01.05 16:57

Бате той са прецака оше като дойде при мен лека му пръст, ама кво толкоз може да му стане освен формат и пак наново докат сануча

Автор Valentin ()
Публикувано22.01.05 17:20

За да ползваш Линукс не се налага да го инсталираш. Например дистрибуцията, която аз разработвам трябва само да се запише на CD-ROM, да се постави в CD-RОМ устройството и компютъра да се рестартира (разбира се трябва да се настрои BIOS-а да зарежда от CD-ROM).

Предвидена е възможност за копиране на твърдия диск - това значи, че не трябва да правиш дялове. Има възможност и за класическа инсталация - тогава трябва да се правят дялове. Инсталирането разбира се си има предимства (работи по-бързо, само си запазва настройките без да пита).

Адреса на дистрибуцията е:

Там има списък с често задавани въпроси и техните отговори.

Ако искаш да имаш Windows и Linux на един хард диск, най-добре e Линукса да го инсталираш след Windows-а.

Единствената сложна част от инсталацията е създаването на дялове. Трябва да знаеш имената на дяловете в Линукс. При Линукс няма C:, D:, E:, F:. Там устройствата се наричат:

hda - твърд диск (или CD-ROM) на първи IDE канал, Master
hdb - твърд диск (или CD-ROM) на първи IDE канал, Slave
hdc - твърд диск (или CD-ROM) на втори IDE канал, Master
hdd - твърд диск (или CD-ROM) на втори IDE канал, Slave

hdаn - дял номер n на hda

Пример:
дял C: = hda1
дял D: = hda5
В този пример номера на втория дял е 5, защото номерата на дяловете 1, 2, 3, 4 са запазени за "Pimary" дялове. hda5 е "Logical".

За да инсталираш VS Live най-напред трябва да се освободи част от твърдия диск от дялове - т.е. трябва да имаш празно място, където няма нищо - даже и дялове. Това може да направиш с програмата Partiton Magic като промениш размера на съществуващите дялове или направо изтриеш някой дял. Най-добре е да създадеш новите дялове с инсталационната програма на дистрибуцията, но може и да го направиш с Partition Magic (ще трябва да създадеш поне два дяла - единия с тип "Linux"; другия с тип "Linux swap"; обърни внимание, че типът на дяловете е нещо различно от файловата им система; форматирането на дяловете ще се извърши от инсталационната програма).

Някои програми за създаване на дялове не питат за тип на дяла, а само за файлова система. При задаване на файлова система, те сами преценяват какъв да бъде типът на дяла.

Ако няма да променяш размера на дялове а направо ще ги триеш няма смисъл да ползваш програмата Partition Magic. За целта можеш да ползваш cfdisk (има я в дистрибуцията). Тази програма се стартира като се избере "2. Създаване на дялове" от менюто на инсталационната програма (setup).

Препоръчвам ти книгите:
Първи стъпки с Linux
Линукс за българи
Въведение в GNU/Linux OS
(има ги на диска с VS Live)

Едно примерно разделяне на диска:

hda1 - c: (първият дял на Windows; файлова система: FAT32 или NTFS)
hda5 - d: (вторият дял на Windows; файлова система: FAT32)
hda6 - тип: Linux swap
hda7 - дялът, където се инсталира дистрибуцията (тип: Linux; файлова система: ext3)

Добра идея е да направиш и още един дял hda8, където ще бъдат настройките и данните на потребителите. Той ще се монтира в точка /home. В инсталационната програма не е предвидено това да се прави, но може да го направиш чрез редакция на файла /etc/fstab. Не те съветвам да го правиш преди да си прочел достатъчно.
Предимството да имаш дял, монтиран в точка /home е че можеш лесно да инсталираш нова версия на дистрибуцията без да губиш данни (дистрибуцията се инсталира на hda7 без да се пипа hda8).

Автор Valentin ()
Публикувано22.01.05 17:33

Този дял ("партишан", както го наричаш) най-добре го изтрий. После рестартирай компютъра и създай (поне) два дяла.

Ако ще ползваш Partiton Magic за целта:
* Първия дял го направи "Linux swap"
* Втория дял го направи ext3 (не съм пускал тази програма отдавна, но мисля, че тя сама ще прецени, че трябва типът на този дял да е тип "Linux")

Ако ползваш cfdisk:
* Първия дял го направи тип "Linux swap" (82)
* Втория дял го направи тип "Linux" (83)

Форматирането ще се направи с инсталационната програма.

Препоръчителен размер на "Linux swap" дяла: 300-500МБ
Препоръчителе размер на "Linux" дяла: поне 3GB-5GB

Може да се направят още мнооого дялове, но по добре на този етап не го прави. После като попрочетеш това-онова може (с учебна цел) да си преинсталираш операционните системи колкото искаш

След създаване на някой дял компютъра трябва да се рестартира (независимо дали го правиш с Windows или Linux) преди да се форматират дяловете.

Авторbored (Нерегистриран)
Публикувано22.01.05 17:35

аман вече от въпроси от сорта на "какъв линукс да си сложа", "коя дистрибуция е най-добра", дигнал съм ръце просто.

Тема Re: Какъв Linux да сложанови [re: Valentin]  
Автор sularome (lamer)
Публикувано22.01.05 17:54

ако съм разбрал правилно добре е първо малко да почета и после да го сложа, или да намеря някои които разбира да ми го направи и аз да си човъркам върху него с натрупаните от прочетени книги знания

Редактирано от sularome на 22.01.05 17:54.

Тема Re: не точно [re: sularome]  
Автор Valentin ()
Публикувано22.01.05 18:15

Когато казах "Не те съветвам да го правиш преди да си прочел достатъчно." имах предвид САМО онези магии за hda8. Те се правят с тази примерна команда:

echo "/dev/hda8 /home ext3 defaults 1 2" >> /etc/fstab

Това ще раобити само ако дялът е с файлова система ext3. Ако е с някоя друга, трябва да се замени ext3 с името на файловата система.

Внимание: всичко от директорията /home ще стане невидимо, тъй като там се монтира дялът hda8! След демонтиране на този дял информацията там отново ще се вижда.

Вече знаеш почти всичко за монтирането на отделен дял в точка /home. Някой ден ще направя инсталационната програма на VS Live да прави това сама. Ако ползваш друга дистрибуция, нейната инсталационна програма вероятно го може.

Редактирано от Valentin на 22.01.05 18:26.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.