Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:19 05.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема за права в бъдеще временови  
Автор Cтepн™ (любопитко)
Публикувано15.12.04 19:28

Компа е с двама потребители. И двамата в група руут.
Всички служ. документи ги метнах на отделен дял, който се монтира при старт в /mnt/Documents (тенкс за Масклин и на мдк_бг за подсказките относто тази операция); изпълних chmod -R 770 Documents и изтеглих линкове на двата десктопа.
Така и двамата работим по служебните документи свободно, а личните ни са си само за съответния юзер.
Обаче, когато някой от нас създаде НОВ документ, той по дефолт е с права rwxr - -r - - и другия не може да го редактира.
Засега се справяме така:
- редкация на стар документ (от онези, които вкупом метнах на дяла, чиито собственик вече е руут и дадох пълни права на руут-групата);
- при създаване на нов документ и след първия му запис на харда създалия го сменя правата и дава пълни на групата;
- копирам документ, създаден от колегата на моя десктоп (влизаме си в собствените акаунти) и той автоматично става мой. После изтривам от /mnt/Documents документа (интересно - не ми дава да го запиша след редакция, щото не е мой, а на колегата, но няма проблем да го изтрия) и премествам копието пак там - то вече е мой документ.

Та въпроса ми е може ли да се накара Линукс по дефолт да дава атрибути rwxrwx- - - за всеки документ, създаден и/или записан в /mnt/Documents? Но само в тази директория, не и в /home/user_name.

ПП: Хм, сега като се зачетох...значи като качих и смених правата всичко стана собственост на руут, предполагам заради точката на монтиране. Обаче като си играех и из поддиректориите, също руутска собственост, изпълнявах "Създай нов (текстов) файл" и собственик му бях аз. Може ли да създавам свой файлове в чужда собственост? И дали след рестарт собствеността ще си остане моя или руут ще го приватизира - /mnt/Documents го има в фстаб като точка за монтиране на дяла?

Тема Re: какво би станало,нови [re: Cтepн™]  
АвторTroll_ (Нерегистриран)
Публикувано15.12.04 21:07

ако имаш 1 папка - OurDocs която да маунтваш за нужните потребители, а отделно всеки от тях да си има свойта си MyDocs - всеки си има личните документи и всеки има права да пише и брише в OurDocs... щото като гледам какви еквилибристики правиш ми се завива свят...

Тема Re: за права в бъдеще временови [re: Cтepн™]  
Авторl (Нерегистриран)
Публикувано15.12.04 22:00

Вземи прочети някъде как се определя в Юникс кой къде и какво може да пише и трие. Правилата са много прости, само трябва да ги знаеш (мързи ме да ги пиша тук).

Иначе за правата по подразбиране за създаване на файлове виж umask.

П.П. не мисля, че е добра идея да сте членове на групата root :)

Тема Re: какво би станало,нови [re: Troll_]  
Автор Cтepн™ (любопитко)
Публикувано16.12.04 19:15

Ми то е точно така.
Проблема е, че когато единия създаде документ в OurDocs, то другия може да го чете, копира и забърсва, но не може да пише в него, т.е. да продължи работа по него.

Просто го описах по-подробно

Тема Re: за права в бъдеще временови [re: l]  
Автор Cтepн™ (любопитко)
Публикувано16.12.04 19:20

Абе аз попрочетох преди да пиша, но щом съм стигнал до тук...
Пак ще ровя, няма как?

Автор mdk_bg (Mandrake user)
Публикувано16.12.04 22:18

Здрасти!

2-3 дни не съм влизал вклуба. Ако все още си с Мандраке мога да ти дам дледния съвет. Значи в Мандрейк Контрол Център има една такава опция. Local Disk Sharing. От там можеш да разрешиш на потребителите да споделят директории. След това можеш да споделиш дадена директория на едния от потребителите и да зададеш права на всички да пишат и четат.

И не е много добре да задаваш атрибути 777. Това за така наречените world writable files. Добре е да се ограничат правата за четене само до потребителя и групата.

Редактирано от mdk_bg на 16.12.04 22:27.

Тема Re: за права в бъдеще временови [re: mdk_bg]  
Автор Cтepн™ (любопитко)
Публикувано17.12.04 10:51

Здравей
Всъщност точно от там тръгнах, когато реших да отделя общите ни служедби документи, но нещо не се получи читаво със шерването затова минах на описания вариант.
Но нищо не пречи пак да пробвам - понякога нещата стават просто от 2-рия път

Да не си бил махмурлия 2-3 дена?
Шегувам се; зададох атрибути 770, не си прочел трезво поста ми
Даже първоначално бях още по-рестриктивен - 470, но после реших да не си усложнявам излишно живота с бъдещи проблеми. Още повече, че бараката не е в мрежа и е във физически добре защитено помещение - решетки, кодова ключалка, цял ред пароли и т.н. и наистина само двамата имаме физически достъп до нея.
Даже сега обмислям нещо допълнително за защита - дали старт през ЮСБ-карта, дали едно палаво ЕПРОМ-че с МБР в него - само да ми остане време да прегледам някои стари книжки, дето съвсем точно се описва реда за запускане на компа и сигналите

Автор avenger (пристрастен)
Публикувано17.12.04 13:29

Първо единия проблем се решава с сетжането на umask сприамо правато с които искасш да ти създава ножите документи 0022 значи rw-r - -r - -
за да е rw-rw-rw- ти трябва маска: 0011 ( можеш да смениш правата с chmod 0766 фаил ) това значи с права rwхr - -r - -
Второ можеш да пишеш навсякъде където имаш права за писане ... и новосъздадените файлове венаги ще са твоя собственост... ако не смениш собственика с командата: chown.

А това да създава документи с други права само в една директория ... забрави.

П.П. Позачети малко за правата юникс базирани ОС... и ще разбереш кое как става и защо ....

По този въпрос съществуват две мнения. Едното е неправилно, а другото е моето.

Автор phpGuruАдминистратор (член)
Публикувано17.12.04 14:25

2. set the process's effective group ID to that of the file upon
execution (called the "setgid bit"). For directories on some
systems, put files created in the directory into the same group as
the directory, no matter what group the user who creates them is
in.

тва с комбинация с umask

Тема Re: за права в бъдеще време [re: avenger]  
Автор Cтepн™ (любопитко)
Публикувано18.12.04 19:20

Абе тази команда umask няма нито хелп, нито ман, нито инфо
Все пак изпълнението й връща текуща ст-ст - 0022, т.е. прав си.
Но това А това да създава документи с други права само в една директория ... забрави. ...кофти.

И все пак ще продължа да търся нещо, относно действието на umask, барем изскочи някаква идея.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.