Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:09 16.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Тема може ли и как - "netbios routing" (грубо казано)нови  
Автор AcidMemory ()
Публикувано23.05.04 23:03

Интересува ме може ли и как да се направи рутиране на нетбиос пакети, т.е.:
Ако имам линуксче, което прави нат за мрежа с вътрешни адреси, а то самото е със статично ip (но е пак в обща нетбиос мрежа), може ли от вътрешната мрежа да се виждат локалните машини от външната нетбиос мрежа
(нещо като ривърс прокси, но на по-високо ниво от IP-то)

Тема Re: може ли и как - "netbios routing" (грубо казано)нови [re: AcidMemory]  
Автор Linux.Lab (дърт и изкуфял)
Публикувано24.05.04 00:19

На мен не ми се е налагало да правя такива изпълнения, но може да погледнеш на

за някой идеи.

I feel like I should have a great idea right now. But I don't.

Тема Re: може ли и как - "netbios routing" (грубо казано)нови [re: Linux.Lab]  
Автор vmlinuz (непознат)
Публикувано24.05.04 08:33

mi az dokolkoto znam NetBIOS ili po-to4no NetBEUI e protokol koito ne moje da bude rutiran nito ot standartni routers nito ot layer3/4 switchs , sorry

Тема Re: може ли и как - "netbios routing" (грубо казано)нови [re: vmlinuz]  
АвторAcidMemory (Нерегистриран)
Публикувано24.05.04 09:25

разбира се, че става въпрос за application router/firewall? - netbios-a e over IP

въпросът ми беше дали има нещо такова и къде мога да погледна/прочета за това

Тема Re: може ли и как - "netbios routing" (грубо казано)нови [re: AcidMemory]  
Авторdevane (Нерегистриран)
Публикувано24.05.04 11:56

ami mojesh bridging da pusnesh ili niakakyv tunel prez koito da minavat netbeui prostotiite primerno ip-ip ili gre tunnel

Тема Re: може ли и как - "netbios routing" (грубо казано)нови [re: devane]  
Публикувано24.05.04 13:42

значи bridging-a работи на по-ниското ниво и не върши работа, netbeui не ползвам (то отдавна е измряло като технология), a netbios-a е over tcp/ip

t.e. обикновен рутинг не върши работа, трябва да е на по-високо ниво, за да разбира от неговите (netbios) пакети и да променя ip-тата

Тема Може!нови [re: AcidMemory]  
Автор Яceн (дърво)
Публикувано25.05.04 03:12

всъщност обикновено рутиране и натване е безпроблемно за този протокол, но, след като няма broadcast пакети след рутера или нат-а, ще трябва или да си пуснеш някъде wins или да ползваш ip адреси:

smbmount //212.212.32.23/share /mnt

remember, there is no fork()

Тема Re: Може!нови [re: Яceн]  
Автор AcidMemory ()
Публикувано25.05.04 09:48

да, прав си, наистина по ип-то всичко минава безпроблемно
най-накрая накой да ме разбере ...

въпросът е, че клиентите са 2 хр-та във вътрешна локална мрежа, а линукс-чето (една щайга за 25 лв. на терасата ), което рутира към нея, е и във двете. Ако трябва да се пусне задължително WINS, няма как да стане (под линукс, доколкото знам, няма вариант), затова идеята беше дали има начин това да стане транспарентно (хр-тата правят броадкаста, но няма кой да им върне резултата)

Тема Как да не може бе! [re: AcidMemory]  
Автор Яceн (дърво)
Публикувано25.05.04 11:00

Самбата за какво е? Тя може да го играе нелош wins сървър. А иначе, ти и на XP-тата трябва да можеш да им кажеш \\212.123.32.45\share и те ще те разберат. Е, няма да има браузване на сървърите.

remember, there is no fork()

Тема Re: Как да не може бе!нови [re: Яceн]  
Публикувано25.05.04 11:17

не знаех за самбата, ползвам линукса само за сървър и firewall (без нетбиос неща и не съм се занимавал хич със самба)

то тва ми е идеята, да подкарам браузване на сървърите

ще пробвам, 10х

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.