Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:56 05.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Обяснете ми що е то Линукс, и с какво се то яде!?нови  
Автор Щиpлиц (разузнавач)
Публикувано17.02.04 22:05

Трябва ми читав отговор за разликите между Линукс и Windows, и ако има по-разбиращи - да дадат мнение дали Линукс ще тръгне нормално на машината ми.

Предистория:
Потребител на Windows съм. Имам един неуспещен опит да инсталирам Линукс на по-по-по-старата си машина, и се отказах след като не можах да намеря (или инсталирам) драйвъри за видео-картата и sound blaster-а си. Е, машината бе TX pro II / Cyrix 200 / SiS5597 / и звука не си спомням какъв беше. По онова време по-на мода бе RedHat 5, и само с това разполагах.

Сега имам няколко лаптопа, но ме интересува конкретно за два от тях.
IBM ThinkPad 390 - PII / 233 MHz / 64 MB / 3.2 GB / 1.44 MB / CD / SB / PCMCIA LAN / IR / COM / LPT / USB 1.0, видео/аудио - NeoMagic media 256AV.

Втория е Compaq EVO N1020V - P4 / 2.4 GHz / 256 MB / 40 GB / 1.44 MB / CD-RW-DVD / SB / LAN / Modem / USB2.0 / i1394 / IR. Видео - Radeon IGP 340M (мобилния вариант на Radeon 7000).

По-конкретно въпроса е насочен към пример и кратко описание какво и как трябва да направя, за да не се блъскам на сляпо при инсталирането на Линукс. От време на време ползвам Knoppix, че е най-лесен за пускане, но той доста здраво забива на Компак-а. Дали това е признак, че за тази машина ще ми трябва и нещо допълнително за пълна поддръжка, или има свестни дистрибуции, с които няма да имам проблеми. За сравнение - компютъра ми е с легален Windows XP pro - и откакто съм го купил - няма нито една забивка.

Кое е препоръчително - да отделя част от диска като втори дял, и да инсталирам на него, или може да работи редом до ХР-то на същия дял (FAT32)? Също така кратко насочване евентуално за търсене и намиране на драйвъри за хардуера, и как се инсталират.

Ако все още има някой желаещ да драсне няколко реда по темата - да не забрави да спомене и коя дистрибуция е като за мен (на това ниво "линуксаджия"), и ако има линк за сваляне - ще черпя както се полага.

П.П. Всичко това ми трябва засега за обща култура, и развитие на личността.

10х предварително.

Тема Мнооого набързонови [re: Щиpлиц]  
Автор MasklinМодератор (Ном)
Публикувано17.02.04 22:30

Разликите са основно в софтуера, който използваш за ежедневната си работа. Кажи какво правиш и ще ти кажем дали можеш нормално да работиш и под Linux (предполагам си погледнал заглавната тема, ако не си - виж, може и по-натам, ако си инсталираш Linux).

90% съм сигурен, че ще можеш да подкараш съвременна дистрибуция на Compaq-а (за мислещия пад - 99,9%). Конкретно можеш да опиташ с Fedora (но нямам опит, разправят че е добра) и SuSE (можеш да си я намериш на arenabg.com, дистрибуцията е платена, но можеш да пробваш като начало, а след това като се поусъвършенстваш да я замениш с неплатена - или да си платиш)

Отделен дял, задъжително, ако можеш да си го позволиш (предполагам, че не ти се преинсталира Windows-а). Описание на стъпките - чети внимателно какво ти казва инсталационната програма (използвай английски език, предполагам няма да ти е проблем).

Драйвери и изобщо информация - google и тук; има специализирани сайтове за всички проблеми, които вероятно ще срещнеш - примерно, не знам как стоят нещата с огнената ти жица и дали използваш такива устройства; обикновено laptop-те са по-трудни за донатъкмяване.

Та - опитай. Вероятността за успех е доста голяма. Спомням си, освен това, че преди време някой беше споменал тук във форума за сайт специално за поддръжка на laptop-и под Linux, виж в архива (ако работи, май става само нощем)

Тема Re: Мнооого набързонови [re: Masklin]  
Публикувано17.02.04 22:44

Ами, софтуера...

Използвам Visual Basic 6.0, MS Office и писане на VBA, счетоводство с Microinvest, няколко програми за меляне на филми на Divx и VCD и т.н., гледане на филми, няколко игри - Quake II, Descent, StarWars... Браузване в мрежата, чат (NetMeeting), и т.н.

Едно от най-важните неща ми е виртуалната машина. Нужно ми е да имам хубава такава, за да ползвам и чист DOS. Не питайте защо ми е. ;о)

Тема И аз така започнах ;]]нови [re: Щиpлиц]  
Авторfla (Нерегистриран)
Публикувано18.02.04 07:34

Имах РедХат6. Ама не се справих успешно и зарязах за дълго време.
И се започнах повторно с Мандрейк8.0... :)

Най-напред по въпросите ти:

"Трябва ми читав отговор за разликите между Линукс и Windows, и ако има по-разбиращи - да дадат мнение дали Линукс ще тръгне нормално на машината ми."

Не съм от най-разбиращите, но уточни какво имаш предвид като разлики.
Що се отнася до термина операционна система, това е базова програма, която се стартира преди всички други програми върху компютъра ти, така че да осигури съвместимост на хардуера със софтуера, както и да бъде среда за стартиране и работа със софтуера.
От гледна точка на производителите: Уиндоуз знаеш от кой се произвежда. Платен е и доста голяма част от приложенията за него - също.
ЛИНУКС се прави от много хора. Тоест самият софтуер - ядро, драйвери, приложни програми се пишат от различни хора и има фирми, които подбират най-подходящия според тях софтуер в една дистрибуция. По-известните дистрибуции са РедХат/Федора (www.redhat.com), Mandrake (www.mandrake.org), Debian (www.debian.org), Suse (www.suse.de; www.suse.com), Слак (www.slackware.org) и т.н.

ЛИНУКС, както и голяма част от софтуера с него е под GPL лиценз, тоест е свободен софтуер. Това означава софтуер с отворен код. Тоест освен компилираната версия на програмата, получаваш и програминият код, който можеш да променяш както ти харесва и дори да разпространяваш по-нататък. Основното изискване на GPL лиценза е, новият продукт, който си създал, ползвайки продукт под GPL лиценз, също да бъде под GPL лиценз.

Софтуер с отворен код не означава задължително безплатен софтуер.
Темата е дълга, по-добре прочети повече из нета или питай по-конкретно (идвай на фестове ;).
В общи линии по-голямата част от софтуера за ЛИНУКС е и безплатна. Което ще рече, че легално можеш да си дръпнеш конретен софтуер по мрежата, да си го инсталираш и ползваш за всякакви цели. (Така де ;)

От гледна точка на операционни системи: ЛИНУКС и Уиндоуз са доста различни като архитектура. Основното е, че ЛИНУКС използва концепциите на Юникс, докато в Уиндоуз няма концепция :) Или по-скоро концепцията е една - 'сглобявай и да върви'.

Тази тема също може да е безкрайна, затова питай точно в каква насока те интересуват разликите между двете системи.

Второ: Дай ясен отговор на въпроса: "защо искаш да ползваш ЛИНУКС". Какъвто и да е той. Отговорът трябва да включва и какъв софтуер ползваш в ежедневието си.
Но тъй като по последното си писал, може да се отговори така:

За ежедневни нужди проблеми едва ли ще имаш някакви. За филми се използва mplayer - един страхотен продукт с невероятни възможности и превъзхождащ няколко пъти всички Уиндоузки плейъри взети накуп ;-P
За музика си имаш WinAmp под формата на xmms.
За офис нужди си има OpenOffice1.1 (www.openoffice.org), който доста прилича на М$ офиса и съхранява съвсем културно .doc, .xls и .ppw формат. Също има и проверка за правописа на български език.
Относно VB скриптове - няма да имаш съвместимост с М$. (То дори при тях си от версия до версия съвместимостта се губи).
За браузване в интернет - Мозила (Нетскейп).
За чат - yahoo messenger, MSN, ICQ, NetMeeting (GnomeMeeting) и т.н. - без проблеми.

Както също ще намериш и доста софтуер за всичко, което може да ти дотрябва в ежедневието ;)

Относно дистрибуциите - споменах ти основните и адресите, откъдето могат да се свалят. Ако си от Пловдив ела в клуба:

open-plovdiv.tk

или се свържи с нас то мейл - ще ти запишем която дистрибуция искаш, а също и каквото можем ще ти кажем/покажем по нея.

"Читави" са всички дистрибуции. Единствени "нечитави" могат да се броят потребители, които не могат да се справят с тях ;)

Има различни дистрибуции, защото има различни изисквания. Тоест различно е подбран и подреден софтуерът при различните дистрота. Освен това се различават по начин на конфигуриране, тулове и т.н. На едни им са удобни едни дистрибуции, на други - други.

Като за начало бих ти препоръчал Мандрейк (9.2), РедХат/Федора, Сузе, Кнопикс (Дебиан базиран).
Първите две със сигурност има инсталация на български език. Дори мисля, че имат и графична система на български език. Инсталацията е лесна, поне колкото при Уиндоуз. Единственото по-сложно нещо е да си наясно с дяловете, за да не си затриеш Уиндоуз-а. Най-добре е, ако поне първият път имаш някой наблизо да ти покаже кое и как.
За всичко друго по инсталацията си има обяснения.

За ЛИНУКС ти трябват 2 дяла - ext3 (примерно) и swap. Ориентировъчно суап дяла по големина трябва да е два пъти големината на оперативната памет. Ако си до 256 МБ. След това и по-малък суап е достатъчен.
Можеш да използваш за делене на диска qptarted, който го има в Кнопикс. Обезателно го стартирай като супер потребител, тоест напиши в конзола:

su

qtparted

(последователно и всяко следвано от ентери, както се разбира).

Кнопиксът се инсталира лесно - пак в конзола пишеш:

knx-hdinstall

и си тръгва един магесник, в който само кликаш "Next" ;))
Но другите дистрота също са лесни за инсталация.

Относно игрите въпросът е малко спорен. За десктоп система - стават. За лаптоп - може би също, но вероятно с магия и някое заклинание в повече ;-P

Аре стига толкова, че роман написах пак :|

Успех

P.S.
Едно от най-важните неща - четене на документация!! Без това просто няма да успееш да овладееш системата.
Ето ти линкове на български учебници:
http://debian-book.photo-forum.net/
http://linux-book.hit.bg/linux-book.html
http://www.linux-bulgaria.org/public/guide.html

P.S.2
За ДОС си има емулатор. Както и за Уиндоуз. Вършат идеална работа.

Тема Re: Мнооого набързонови [re: Щиpлиц]  
АвторSlacker (Нерегистриран)
Публикувано18.02.04 09:18

Сайта за лаптопи е http://linux-laptop.net/. Провери там за твоя модел какво пише.

Тема Re: И аз така започнах ;]]нови [re: fla]  
Публикувано18.02.04 09:49

Ооооооокееей. ;о) Това беше готино.

Само да поясня. Занимавам се с тез машинки от 1984-та година, и съм доста наясно по отношение на DOS, дискове, дялове, и т.н. Питах тук, за да не вървя по стъпките на Мария Кюри... (Тя също не е била глупава, но като не знае човек с какво си има работа...). Техническото ми развитие мина през "Jolly DOS", "MS-DOS", "PC-DOS 6.30", "Windows 3.1", "Windows 95/98", "Windows XP". По отношение на програмиране - "Basic A", "Turbo Basic 1.0", "QBasic", "Visual Basic for DOS", "Visual Basic 6.0".

За ОС и приложни програми - честно казано мразя БГ интерфейса. Почти никога не мога да схвана за какво аджиба става дума. Друго си е английския. С RedHat5 когато пробвах имах и една книга с диска (т.е. обратното, към книгата имаше диск) в която бе обяснено, но както и да е. Та по спомени там пишеше, че е препоръчително командите да не ги изписвам на промпта директно, а да си ги запиша на текстови файлове, за по-бързо стартиране. В съвременните дистрибуции има ли нужда от такова изписване на дву-редови команди на промпта, и има ли нещо, което да не може да се направи през графичния интерфейс?

Не мога да кажа точно какво имам в предвид "разликите между двете ОС". Познавам единствено Windows. В повечето случаи на срив мога да си го разглобя на парчета, и да събера пак, и да тръгне, но няма голям смисъл. В повечето случаи мога на ръка да напиша партитишън таблица, но и от това няма голям смисъл. Линукс май вече има повече дистрибуции отколкото потребители. Но това отново няма смисъл да се коментира. Интересуваше ме конкретно организацията на системата, но това май ще го изясняваме по-късно.

10х за подсещането за втори дял за суапа. Това май го бях чел някъде по-рано. 10х и за инфото за Кнопикса. SuperUser паролата не я знаех преди.

Сега се заемам малко с четене, и ще пиша по-късно.

П.П. "Мандрейк" ми звучи хубаво. Ще пробвам с нея.

Тема Re: И аз така започнах ;]]нови [re: Щиpлиц]  
Публикувано18.02.04 09:59

Кратък въпрос!?

На Data.bg намерих Mandrake 9.2 - на 3 сидита. Толкова ли си е по принцип, или нещо не мога да доразбера?

Автор c2h5oh (Heavy fuel)
Публикувано18.02.04 10:07

За Mandrake казват че е най лесна за инсталиране и най трудно се докарва до стабилно работещо състояние Моето мнение е същото SuSe ще те шашне с набора от софтуер (цели 5 диска е) Консервативен избор за стабилно работеща система Препоръчвам ти Fedora отворен проект на RedHat Доста е бърникано в кернела и NTPL от 2.6 е пренаписан за него Стабилност, бързина и вградена поддръжка на UTF-8

Автор Gwydion ()
Публикувано18.02.04 11:37

Добре, и аз се включвам в поучителната дискусия.

Макар да не съм ползвал лично Xandros, по мнение на повечето потребители той най-много мяза на Windows - интерфейсът му е досущ като на Windows 98. Лошото е, че е платен, но най-вероятно може да се изтегли отнякъде. Иначе аз си бутам Slackware 8.1 и съм много доволен.

---
Brain like a computer - keeps making fantastic mistakes.

Автор Pau (Li)
Публикувано18.02.04 11:49

Да, 3 диска е и е подходящ, според мен, за лаптоп инсталации, работи успешно на лаптоп Cоmpaq Evo N620c вече няколко месеца

Да допълня само, че може би по-малки дистрибуции като слак са неподходящи понякога за лаптоп, конкретно имахме проблем със слак 9.1 и кърнъл модул (драйвер) за някаква ЛАН изчанчена карта, вградена в компака, Гигабит или подобно, в source-oвете на мдк се намираше в 3dparty dir, а в слак го нямаше, което не позволи инсталацията да премине ок автоматично :(

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.