Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:56 26.06.25 
Компютри и Интернет
   >> Linux
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Install Linux on the 80386нови  
Автор ist (I love C++)
Публикувано19.09.03 20:38

Имам много стара машина 386 със 20 MB RAM, sound, video и LAN. Мога ли да инсталирам Linux на него и ако е възможно коя версия ще ми препоръчате.
Искам да го направя Linux сървър.Възможно ли е това?
Другият ми въпрос е: Коя весия на Linux е най добра?Има ли инсталационен пакет за да може да се инсталира лесно на съвременна машина Palomino 2000?

Тема Re: Install Linux on the 80386нови [re: ist]  
Автор TeraHz (непознат )
Публикувано19.09.03 20:41

za purviq vupros: moje da se install linux. Preporuchvam ti vuzmojno nai-chist linux (neshto kato slack) shte trqbva da go urejesh dosta obache. I neznam do kakva stepen shte mojesh da go polzvash kato server. Drugiq variant e da probvash sus nqkoq CD ili Floppy distribuciq. Neznam Knoppix kak shte se spravi sus takuv hardware no inache samo za server mojesh da slojish neshto ot roda na freesco (1 disketa)

za durgiq vupros: ako shte go polzvash za desktop i si nachinaesht nqkuv Mandrake, Ako iskash da se nauchish : slackware, debian. Ako iskash neshto posredata Suse, Redhat etc...

tva e :)

Автор TV!OOO ()
Публикувано20.09.03 09:22

Колко ти е голям харда на 386-цата?
Мисля, че нямаш никакъв проблем да сложиш на нея Debian или Slackware. Като Slackware може да избереш до 9.0 версия. От версия 9.1 /или current / вече е спряна поддръжката на 386-ци и минималното изискване вече е 486. Понеже имам една 386-ца която от няколко години работи със Slackware и 500 MB място на един съдран от лоши сектори диск, установих и много интересно явление. При 2.2.X серията ядра, работи по-зле отколкото на 2.4.X, а да не говорим за 2.0.X.
Ако избереш Mandrake или RH, трябва да ползваш по-стара версия - може би до около 6-тите версии на RH.
Също така на 386-цата ще и е зор да работи в графична среда, макар и да е възможно. Freesco е също добро решение, особено ако го метнеш на HDD.
Може да опиташ и

. или евентуално Damn small правен на базата Knoppix и Debian който след това надграждаш с apt-get
ЗА Паломиното не мога да дам предложения, но някоя по-нова дистрибуция предполагам ще се справи.

Редактирано от TV!OOO на 20.09.03 14:17.

Тема Re: Install Linux on the 80386нови [re: TV!OOO]  
Автор ist (I love C++)
Публикувано20.09.03 12:12

Харда е голям 1GB.
Понеже съм абсолютен новак по темата ми трябва нещо от рода:
1.Отиваш едикъдеси www.........
2.Изтегляш едикакво си ......1, 2, 3......и т.н.
3.Инсталираш ги едикакси.......

Може би е много дълго за описание но само така един новак в тази широкообхватна област може да се оправи.

Предварително благодаря.

Тема Re: Install Linux on the 80386 [re: ist]  
Автор TV!OOO ()
Публикувано20.09.03 14:17

Диска е достатъчен, още повече че за 386-цата няма смислъл да се качват GNOME и KDE.
Не знам дали ще успееш да се справиш. Доста трябва да се пише по-въпроса.
АКо си добре с английския ето книжката на Slackware

, а също може да разгледаш и линковете към българските сайтове
Или да си потърсиш някоя книжка - имаше преди няколко за RedHat със CD (версии около 6 ).
Последен вариант е Install седмицата от други ден - вторник в София на Шипка 6 да им занесеш PC-to (или ако им драснеш мейл дали може само диска да си занесеш) да ти сложат някоя дистрибуция. Виж за подробности

Редактирано от TV!OOO на 20.09.03 14:29.

Тема Re: Kernel panic: .... Recompile it for a 386!нови [re: TV!OOO]  
Авторi386 (Нерегистриран)
Публикувано20.09.03 23:31

Инсталирах си Slackware 9 на един хард диск 200MB (двеста мегабайта!)
Проблема обаче е, че след като го свързах към една машина с 386 процесор, при зареждане ми вади следното съобщение за грешка:

. . .
Checking if this processor honours the WP bit even in supevisor mode.... No.
Kernel panic: This kernel doesn't support CPU's with broken WP. Recompile it for a 386!
In idle task - not syncing

Пробвах да инсталирам друк kernel - lowmem.i но е възможно да не съм успял да го направя (опитах се със setup - без да инсталирам всички пакети наново). Резултата е пак същото съобщение за грешка.

На една друга машина със Celeron 333 процесор си работи идеално.

Какво да правя? Как ръчно да си инсталирам друг kernel? (без да ползвам setup)

Тема Re: Kernel panic: .... Recompile it for a 386!нови [re: i386]  
Автор bozho (?!?)
Публикувано21.09.03 20:12

не да инсталираш друг кернел, а да прекомпилираш тоя, като му кажеш, че процесорът е 386. И да сложиш друг готов, ако е компилиран за пентиум - няма файда

Автор TV!OOO ()
Публикувано21.09.03 21:50

Може би е инсталирано някое друго ядро, а не стандартното bare.i
Пробвай да заредиш от инстлационото CD или в RAM (все едно за нова инсталация т.е. ENTER след boot)) или виж има кратко описание когато ти излезе boot: как да заредиш системата от CD-to
Просто като излезе промта boot: пишеш bare.i root=/dev/hdaX
Пиши дали зарежда със стандартното ядро, ако не ще мислим.

АвторM (Нерегистриран)
Публикувано22.09.03 17:01

To за моженето - може, ама що не вземеш някой от по новите телефони, струва ми са че ще са по добри за сървър
Такава машина освен за терминал за труго не знам за кво може да я ползваш... отказвай се от мъките докато е време !

Автор Mopт (минаващ)
Публикувано22.09.03 18:47

В твоя случай е най-добре да си компилираш кернела за процесора на който мислиш да го ползваш, просто защото дистибуциите идват с твърде неподходящи за този процесор кернели ! Ако се постараеш може да го докараш около 200К ! Махни поддръжката за модули и компилирай всичко вътре, така ще намалее още ...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.