|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
Тема
|
Голяма глупост направих
|
|
| Автор | 15OOS (Нерегистриран) |
| Публикувано | 01.03.06 13:31 |
|
|
Здравейте колеги по автомобили:)
Вчера направих много голяма глупост. Ще започна с това че съм от Русе. Вчера валя някаква ужасна лапавица и улиците станаха почти непроходими и ужасно заледени. Та като се прибирах от работа вечерта и на един баир забуксувах. С много мъки, яко форсиране на първа и леки спускания и изкачвания успях да си разчистя коловози до чист асфалт и да го изкача. Обаче от продължителното форсиране и въпреки навременното включване на перката двигателя загря до 92 градуса (едно деление на стрелката след делението за 90).
Сега за двигателя. На около 11 000 от първи основен ремонт е. Смених абсолютно всичко.
Въпроса ми е какво може да съм прецакал от тази груба интервенция? Тази сутрин усетих само малко по-силно тракане на клапание. Ще съм благодарен на всякакви мнения и съвети - наистина съм много притеснен да не съм изгорил клапан примерно или пък да се е сдухал някой маслен или компресионен сегмент 
| |
|
Тема
|
Re: Голяма глупост направих
[re: 15OOS]
|
|
| Автор |
Xoлдън (уморен) |
| Публикувано | 01.03.06 14:50 |
|
|
Нищо не би трябвало да и стане от температура 92 градуса.Това е нормална температура за двигателя.Ако се е сдухал маслен сегмент ще пуши,а от компресионен ще губи мощност.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат
| |
|
Тема
|
[re: Xoлдън]
|
|
| Автор |
LADA15OOS (непознат
) |
| Публикувано | 01.03.06 15:01 |
|
|
А форсирането на първа с 4500 - 5000 оборота при така загрял двигател?
Сори ама в бързината не се логнах като поствах темата
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Mapтo (машината) |
| Публикувано | 01.03.06 15:15 |
|
|
Ами иди да регулираш клапаните - при форсиране проявяват склонност към разрегулиране ......
| |
|
Тема
|
[re: Mapтo]
|
|
| Автор |
LADA15OOS (непознат
) |
| Публикувано | 01.03.06 15:53 |
|
|
В петък съм при майстора - няма проблем. Други потенциални повреди ме притесняват. Какъв е риска да съм прецакал нещо?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
3ъл_Дyx (вестоносец) |
| Публикувано | 01.03.06 16:27 |
|
|
На 92 градуса нищо не можеш да прцакаш.И на 109 също.Това все пак е лада.Охладителната и иситема не е херметизирана и има доста аванс да понася високи температури.
| |
|
Тема
|
[re: 3ъл_Дyx]
|
|
| Автор | Tarbox (Нерегистриран) |
| Публикувано | 02.03.06 07:44 |
|
|
Няма страшно щом е сработил термодатчика, управляващ релето за включване на перката. Личи си, че и термостата ти е в ред. Просто е дошло време след тия километри за проверка притягане глава и реглаж клапани.
| |
|
Тема
|
[re: Tarbox]
|
|
| Автор |
LADA15OOS (непознат
) |
| Публикувано | 02.03.06 08:41 |
|
|
За притягането на главата - майстора още като го сглобяваше я е притягал не с 12, а с 14кг и каза, че няма да се налага повторно да го прави след еди-колко си километра. Имам му доверие, човека е работил 20 години в сервиза на ЛАДА в Русе. А и досега каквото е оправял по колата повече не се е повреждало. Че и не ми взема скъпо.
Та въпроса е това с притягането с динамометричен ключ при събиране на двигател с повече от 12 кг правилно ли е или ... ?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | Tarbox (Нерегистриран) |
| Публикувано | 02.03.06 10:11 |
|
|
Явно и майсторът ти е с опит, би трябвало при проверката да няма мегдан за дозатягане, но нека провери! Винаги има улягане и премачкване на гарнитурата. За да поддържаш по-умерен температурен режим, накарай човека си да ти монтира на планката за смукача "ЦК" ключе, като свърже черен кабел към масата на релето на перката, намира се горе на преден десен подкалник, за принудително включване, другият край някъде на маса в купето. Тогава няма да чакаш да стигне 90-94 гр. при боксуване, горещо време или големи изкачвания, а предварително включваш да върти. Не се доверявай на термодатчика на радиатора, нагаря им пъпката на биметалната пластина.
| |
|
Тема
|
[re: Tarbox]
|
|
| Автор |
LADA15OOS (непознат
) |
| Публикувано | 02.03.06 10:33 |
|
|
Благодаря за съвета. Мислех да направя нещо такова преди ремонта когато датчика не включвше винаги, но сега съм с един немски, който наистина включва винаги и то на 2 деления на стрелката преди 90 градуса; предполагам че това отговаря на 82 може би.
Не мисля повече да правя такива изпълнения - форсиране с 4500 - 5000 оборота на първа с паузи в продължение на около час може би. Днес следобед съм при майстора. Стискам палци да се размине само с регулиране на клапани, центровка и мерене на компресията.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|