Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:18 12.11.25 
Автомобили
   >> Лада
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Масло,налягане...нови  
АвторHиkи (Нерегистриран)
Публикувано07.06.02 10:43

Стрелката на уреда за налягане на маслото (Лада 1500) се отклонява
само на 10-15% от цялата скала при около 3500-4000 оборота.
(Контролната червена лампа не свети все още)

Нормално ли е такова показание?
Имам смътни спомени , че стрелката се отклоняваше почти наполовина на скалата (цифрата 4) при тия обороти....като беше по-нова.
Сега съм на 130 хил., без основен ремонт, АГУ.
Смяна на масло преди 5 хил; Castrol; съмнения за менте.
За 5 хил. съм допълнил около 2 л. Втория литър българско M10D.

Тема Сменяйнови [re: Hиkи]  
Автор TK3C ()
Публикувано07.06.02 11:02

Сменяй го маслото, какво чакаш?!? Да ти се окажат подозренията за менте правилни ли?
Случва се понякога, всички сме попадали на ментета. Но маслото е много важно.
В момента маслото ти е много рядко, и не може да направи налягане, защото изтича лесно.
Пробвай от щеката си нацапай пръстите малко потъркай и виж как се усеща
като вода, или като олио. Не чак като олио, но не трябва да усещаш триене между пръстите ти.
Още повече с тоз бг боклук дето си долял, може да си развалил работата. Ако са с несъвместими добавки в двете масла. То кастрол по принцип може да се смесва с други масла, ама м10д дали може ?!?
Като си се спрял на Castrol, имат много добри минерални GTX, дори и XLR става, имат серия 15W-50, което е по-гъсто. Не се препоръчва такова масло за нови двигатели, но за стари, където луфтовете вече са по-големи, върши работа. Ще ти гори и по-малко масло така, ако имаш тракания някъде, по коляновия вал или разпределителния, ще намалеят леко. Така и налягането на маслото ще ти е по-високо, да си спокоен.

То по принцип налягането на маслото не означава много. Защото можеш да имаш голямо налягане, защото имаш запушване някъде. Или пък от много гъсто масло, да има голямо налягане, а малка циркулация. което пак е зле.
Докато има циркулация на маслото по всички нужни детайли, страшно няма. И под 1 да ти е налягането.
Но ниското налягане е знак, че от някъде се губи налягане, изтича от там, а до другите места не достига достатъчно. Така че може и двигателят ти да е вече за ремонт.
Но пробвай с по-гъсто масло, но да е марково все пак. И ще отложиш ремонта.

Тема Re: Сменяйнови [re: TK3C]  
АвторSamara (Нерегистриран)
Публикувано07.06.02 11:36

Kakwo maslo slagate na Ladite?
Na Jigulite, na 2104-2107, i na Samarite?
Shte mi byde interesno da razbera kakwo shte mi preporychate za sledwashtata smiana?

Тема Re: Сменяйнови [re: Samara]  
Автор TK3C ()
Публикувано07.06.02 11:47

To aз съм с Москвич де, но все е руско.
То руските коли са с по-големи допуски на детайлите. И са правени отдавна, за минерално масло.
Та смятам, че синтетично не става. Аз пробвах, 2 пъти (след основен ремонт) наливах BP Visco 5000 5W-40. Синтетично. Но май наистина не е за такава кола. Съпротивявах се на майстора ми, той как ли не ме убеждава да слагам минерално, но аз каквото съм чел и знам, и слагах синтетика.
Но налягането на маслото все беше ниско, и по едно време почна да ме притеснява. А и нямах пари за синтетика, та купих минерално. Castrol GTX 15W-50. За това знам, че е най-доброто минерално масло. За поизхабени двигатели. 2 смени карам с него, налягането е по-високо. Не мога да кажа, че двигателя върви по-добре. Нито пък по-зле. Може би вижда все пак зор от по-гъстото масло. Но пък аз съм спокоен като гледам стрелката.
Последният път сложих XLR, пак 15W-50. По-евтино е, сигурно е по-зле. Но пък грам разлика не виждам между него и GTX.

Но ако не ви е много изхабен двигателя, по-добре слагайте вискозитет 40.

Тема Препоръканови [re: Samara]  
Автор TK3C ()
Публикувано07.06.02 11:51

Ето ти конкретна препоръка:
В момента върви промоция на Мобил, 5 литра за цената на 4, 27 лева, 15W-40 минерално. То по 5 лева са и българските. Които, не знам защо, не препоръчвам. Може би заради 2те основни ремонта, които съм правил
Налях на фиестата такова (щото нямаше пари за друго) и тя не се оплаква. 1.3 е

Тема Re: Сменяй [re: TK3C]  
АвторHиkи (Нерегистриран)
Публикувано07.06.02 12:56

С последната смяна сложих и някаква добавка - "Дуралюб",
казаха ми че има магически ефект след 10-ина хиляди.

Сума пари дадох и ще съм на голяма далавера ако сега
го източа :(

Ама ако маслото е било менте... Пак кофти

Тема Re: Сменяйнови [re: Hиkи]  
Автор mladejaМодератор ()
Публикувано07.06.02 20:27

Маслата са доста обсъждана тема.Мойта жигула бащами до 90 000 и е наливал само ДИОНА супер.Като я подхванах аз до сега 140 000 съм наливал кво ли не.Червен Шел ,Бял Шел,Диона,М10Д за 700 км. да промия двигателя.Жерина и т.н. не се сещам вече.Напоследък един приятел таксиджия ме светна за Мотор крафт американско пише че е.Малко по гъстичко май 20W 50 но не съм сигурен но ще проверя.Две смени карам с него -какво да кажа нещо по особенно не забелязвам.Слагал съм добавки писах вече.Та маслото е 5 литрова туба за 25 лв.
Това че си сложил добавка е хубаво но за какво е тази добавка.Обикновенно добавките чистят страшно двигателя и при мен така се получи като я сложих капака на разпределителния вал лъсна така че преди това с корселин съм го мил не се изчисти.Та мисълта ми е че добавката ако е изчистила налепите по зъбите на маслената помпа може така да и падне налягането.Може и друг да е проблема.Аз нямам мерене на атмосферите които дава помпата само с лампа съм та не знам точно колко е.Иначе съм съгласен с ТКЗС.Провери какво е сега маслото и ако нещо не ти хареса сменяй.Ако го събереш в чист съд и с новото е пак така може пак да го ползваш щом толкоз много пари си дал за добавката.

Тема Re: Масло,налягане...нови [re: Hиkи]  
АвторБюpoтo (Нерегистриран)
Публикувано07.06.02 21:50

Не се притеснявай.
Може да е от маслената помпа, нещо, което се сменя лесно.
Има и маслени помпи и ремонтни комплекти-осите и зъбните колела.
Наблюдавай си днигателя, само гледай, да не светне изведнаж....

Тема Re: Сменяйнови [re: Samara]  
Автор PRESSURE (не точно новак.)
Публикувано08.06.02 00:19

Ами моята е карана предимно с булгарски. До около 95 хил км. бащата е слагал само български, след това като я взех почнах да слагам червен Шел, но това беше за 20-тина хил. км. Оттогава слагам само Prista Super. Сменям го на 5 хил. Двигателя си е на 6, върви добре и харчи нормално.
Смятах след 50-тина хиляди да отварям двигателя за осн. ремонт, но като гледам как се държи май няма да има смисъл скоро време.
При това стила на каране на баща ми не включва оборотите под 2000. Аз карам между 800,900-2200 след последното гласене на газовата, но преди това често стигах 5000 и отгоре, а и такава беше центровката на АГУ-то. Веднъж се отпъснах на втора и стигна 6400, но това беше веднъж. Колата е Lada 1200S.

Тема Re: Масло,налягане...нови [re: Hиkи]  
АвторИвaн (Нерегистриран)
Публикувано26.06.02 12:29

И Аз имам същия проблем. Но от известно време започна на десен завой стрелката съвсем да пада и даже светва лампата. Като свърши завоя лампата угасва. Какво може да е?

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.