|
Тема
|
Срещи между прабългари и кръстоносци
|
|
Автор |
Пyшилиcт (На бай Брадър..) |
Публикувано | 10.05.05 12:40 |
|
Реших и за тва да питам, въпреки че по предното питане още не е станало нищо Знам за цар Калоян, но ми липсва друга инф. Пропуснал ли съм нещо?!?  
Smoker and proud of it!
| |
Тема
|
Re: Срещи между прабългари и кръстоносци
[re: Пyшилиcт]
|
|
Автор | Любитeл (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.05.05 15:55 |
|
Пропускаш един куп неща - че срещите са между б ъ л г а р и и кръстоносци, както и че има кръстоносци, кръстосващи Балканите и съответно срещащи се с туземци в т. ч. б ъ л г а р и , далеч преди славното време на цар Калоян.
| |
Тема
|
[re: Любитeл]
|
|
Автор |
Публикувано | 10.05.05 21:45 |
|
Да бе, ясно че пропускам много неща, аз за тва питам!!!
За определението "туземци", прощавай, ама това е доста широко понятие. За да съм по-точен, интересувам се от "срещи" с прабългари и/или българи. По средновековие никъв ме няма (то само по тва да беше ) та в момента не мога да се сетя и кога беше първият кръстоносен поход. Сори!
Дали са били българи или прабългари... зависи как са наричали човека начело на държават, дали е бил признат от някаква (чужда) институция и ред други... обстоятелства.
Понеже се интересувам главно от първите срещи затова така подходих. Извинясвам се за секвите грешки! 
Smoker and proud of it!
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 11.05.05 16:01 |
|
Значи - първият кръстоносен поход е към края на 11 век -1096 -1097г.(примерно), а вторият - след около петдесет години -1147г. За срещи между българи (така ги наричат самите хронисти) и кръстоносци става дума в средновековни хроники, писани от съвременници на походите, или живели малко след това. Можеш да ги търсиш по сайтове, които съдържат средновековни извори, или в христоматии по средновековна история. Автори на подобни хроники са Робер Монах, Албер Аквенски, Одон от Дьой и др. Не ги знам сайтовете, нито дали на "Славейков" има нещо по въпроса, но дано информацията ти свърши работа. Успех!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 11.05.05 19:07 |
|
А, мерси! На Славейков има стари (ценни) книги само при един човек... май... ама да видим. Има и една, горе долу антикварна книжарница в подлеза на Софийския университет. Пък да видим Мерси още еднажди!
Smoker and proud of it!
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 12.05.05 16:26 |
|
Христоматии с извори има и в библиотеките, в които често има и ксерокси - така че и това е вариант. Още веднъж -успех!
| |
Тема
|
България и Къстоносните походи
|
|
Автор |
SANTlAGO (chevalier) |
Публикувано | 12.05.05 17:01 |
|
КРАСИМИРА ГАГОВА - "КРЪСТОНОСНИТЕ ПОХОДИ И СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ"
Университетско издателство "Св. Климент Охридски", София 2004
Твърда корица, 299 страници
"Кръстоносните походи и средновековна България" е едно обзорно и задълбочено изследване, направено от Доц. Красимира Гагова, преподавател в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и специалист в областта на кръстоносното движение в Средните векове. Книгата представя една страна от миналото на средновековна България, обвързана непосредствено с историята на Западна Европа. Кръстоносните походи, преминали през българските земи, осъществяват директния контакт между двете християнски цивилизации, дори и когато водят до конфликти и неразбирателства. Изследвани са не само политическите събития и преминаването на армиите на кръстоносците, но и отношенията между местното население и рицарите. Специално внимание е отделено на географските познания за България и преките й съседи, информация, която предлага западноевропейската средновековна литература, описваща кръстоносните походи.
СЪДЪРЖАНИЕ
Въведение 7-8; Първият поход 9-53; Вторият поход 54-72; Третият поход 73 - 117; Четвъртият поход 118-166; Неосъществените походи 167-194; Походът на граф Амедей VI 195-217; Походът от 1396 г. 218-244; Походът от 1443/1444 г. 245-277; Послеслов 278-286; Извори 287-292; Литература 293-298
Освен това вж.: , в секция "Библиотека"/ "Изследвания" - Калин Йорданов - "Представата за българите и българските земи в хрониките от Първия, Втория и Третия кръстоносни походи"
| |
|
|
|
|