|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Замъци - информация
|
|
Автор |
Пaлмиpa (понякога добра) |
Публикувано | 31.03.03 18:14 |
|
Та значи трябва ми информация , автори и книги, относно:
1. водоснабдяването на замъците, свързано с фортификациите и достъпа и до кладенците.
2. изграждането им постепенно като цитадели, а от там прерастването им в средновековни градове, и съответно манастирските комплекси, които ги поддържат.
Много ще съм благодарна на всеки ако ми каже от къде да чета.

Ако пред теб има много врати – избирай тапицираната
| |
|
Уви не бих казал че има кой знае колко информация по въпроса на български...
Нещо специализирано за водоснабдяването не се сещам...Но пък и аз не съм се интересувал толкова конкретно от темата...
Колкото генерално по въпроса за замъците препоръчвам ти "Крепостно строителство по Българските земи" на Балабанов, Бояджиев, Тулешков...Имаше и едно по старо издание но в момента не се сещам заглавие и автор...Също и "Medieval siege warfare" na Osprey, "Castles of Britain and Europe" na Dobroslav Libal...може би има някъв шанс да я намериш в книжарниците на Книгомания...но аз съм я купувал преди 3 години...Като цяло ако се поровиш в нет-а определено ще намериш информация...Виж тук http://orb.rhodes.edu/
Успех
~Qvalis Avis Talis Cantvs~Редактирано от Bronzenbeard на 31.03.03 18:59.
| |
|
Blagodarq ti!
Аз се опитах да намеря нещо и от Мария Йосифова, тя ми преподаваше средновековие в Университета, ама май не съм внимавала много в час, щото нищо не открих .
| |
|
Най-накрая и аз да се разпиша
Относно водоснабдяването има всякакви начини .
Така например при едни руини в хасковско (крепостта е от времето на Иван Асен II ) има тунел дълъг няколко километра до Марица. Изхода разбира се е таен и на забутано място. Отделно е имало и резервоари за дъждовна вода.
Най трудоемко но и гениално е решението което съм виждал по Дискавъри за една гръцка крепост, не помня точно коя , за съжаление. Крепостта е антична а не средновековна, но все пак решението им е просто блестящо. Проблема там е че крепостта е на много високо надморко равнище а наблизо няма никакви водоизточници.Там водата се добива от 20-тина километра, от съседен връх, където има извор на голяма река по подземен тръбопровод на принципа на скачените съдове. За съжаление библиография не мога да ти дам.
| |
|
Zdravei Palmira,
predlagam ti edna nasoka v tvoeto tarsene na informaciq po vaprosa:
Ima edno ejemesechno italiansko spisanie za srednovekovna istoriq i kultura,koeto se kazva "Medioevo".Ako ne se laja noemvriiskiat broi ot 2002 godina,e posveten na VODATA I VODOSNABDIAVANETO v Srednovekovieto[tema na meseca]
Ako ne mojesh da go otkriesh,mojem da izmislim kak da ti dam xerox-kopie na tozi obshiren material.
El caballero de Santa Maria
| |
Тема
|
Re: L'AQUA DEL MEDIOEVO
[re: SANTlAGO]
|
|
Автор |
Пaлмиpa (понякога добра) |
Публикувано | 02.04.03 21:35 |
|
Gracias caballero!
Estoy segura que no voy a tener problemas con entender todo sobre este material!
Pero yo vivo en Holanda, y tu?
| |
|
Давай САНТИАГО!   
From now on, I want you all to call me "Loretta"!
| |
|
Ето с какво ми хрумна, че мога да съм ви полезна.
По-горните книги (тези дето са на английски) вероятно не всичките ги има в България. Може част от тях да има в библиотеката на Осло Уни.
А аз, знаете, си идвам след 2 седмици ;)
И така, братя българи, мисля, че не ни пречи особено да се отдадем на пиратстка дейност!
Тук ксерокопия не мога да ви правя, защото са по 25ст. на страница, което е безумие.
Но мога да донеса книги, ако дават да се изнасят от библиотеката. И да ги изпиратстваме на българска територия :)
За който се интересува от предложението:
идете на този линк: в полето Forfatter: попълнете името на автора (или редактора) - първо фамилията, запетая, собственото.
Tittel е заглавие.
Emneord е ключова дума.
Можете да търсите и по тях.
Излиза ви списък с книги, и трябва да кликнете на номерчето пред интересуващата ви, за да видите всички екземпляри.
Намерете си какво ви е интересно и ако го има в библиотеката и не е отбелязано като UTLÅNT (заето) или [Manuell] (за ползване само в библиотеката), мога да пробвам да я взема.
Срокът да ми изпратите желанията си е понеделник, 7 април, за да имам време да ги поръчам и да дойдат. Изпращайте ги на е-mail: loretta@abv.bg
Като си дойда, ще ги получите на първата следваща среща, която се организира. Ще имате време да се разполагате с тях до 5 май, когато имате ангажимента да ми ги донесете обратно, с или без обща среща, чисти и неопетнени.
Ако има желаещи, няма да е зле някой да намери евтин ксерокс, за да поспестим пари.
Ограничение: имайте предвид, че не мога да нося прекалено много книги, защото тежко. Затова, дайте като за начало по-скромно. Ако системата проработи, ще можем да я експлоатираме и друг път.
From now on, I want you all to call me "Loretta"!
| |
Тема
|
Re: L'AQUA DEL MEDIOEVO
[re: Пaлмиpa]
|
|
Автор |
SANTlAGO (chevalier) |
Публикувано | 03.04.03 18:53 |
|
Hola, Palmira!
Lamentablemente , yo vivo en Bulgaria...,no vse pak ,struva mi se mojem da reshim niakak tvoiat problem.Spisanieto "Medioevo"se prodava i izvan Italia-vijdal sam go v Ispania,Francia i Polsha,a ot skoro go prodavat i tuk.No tai kato tozi broi e ot predi niakolko meseca,ne sam siguren dali shte go ima v Holandia.Moga obache da ti pratia xerox-kopie,ili da skaniram materiala i da ti go pratia na e-mail.A ako ne e tolkova speshno,ako ti ili niakoi tvoi poznat idva skoro v BG,moje da stane i po-lesno.Ne che nastoiatelno si predlagam uslugite,no statiite pomesteni tam otnosno vodata i vodosnabdiavaneto v Nashite vremena sa izkliuchitelno izcherpatelni i struva mi se polezni za interesuvashtite se.
Santiago e Castilla!
| |
Тема
|
Re: мога да помогна
[re: Loretta]
|
|
Автор | bibliographical (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.04.03 19:15 |
|
Вдясно на погледа има английски байрак, който сменя управлението на езика на сайта
Като изпише човек Medieval, ей това излиза
Close readers : humanism and sodomy in / Stewart, Alan, 1967 1997
2 Italian women writers : a bio-bibliographical sourcebook 1994
3 Saints and their authors : studies in medieval Hispanic hagiograp 1990
4 Quotations from classical authors in me / Mountford, James Freder 1925
5 Petrarch : the first modern scholar and / Petrarca, Francesco 1969
6 Her immaculate hand : selected works by and about the women human 1983
7 Humanism and the rhetoric of toleration / Remer, Gary 1996
8 Rudolf Borchardt and the Middle Ages : / Wagner, Fred 1981
9 Centuriae Magdeburgenses sive historia eccles. novi Testamente 1757
10 Epistola a Cangrande / Dante Alighieri 1995
11 Erasmus : his life, works, and influenc / Augustijn, Cornelis 1991
12 Medieval Irish lyrics : selected and translated, with The Irish b 1985
13 Erasmus and the Age of Reformation / Huizinga, Johan, 1872-1 1984
14 Die Staatsbriefe Coluccio Salutatis : U / Salutati, Coluccio, 133 1981
15 Clerical discourse and lay audience in l / Somerset, Fiona 1998
16 Bede: his life, times, and writings; es / Thompson, A. Hamilton, 1969
17 Erasmus and the age of Reformation / Huizinga, Johan 1957
18 Laura Cereta, quattrocento humanist / Rabil, Albert 1981
19 Poets and emperors : Frankish politics / Godman, Peter 1987
20 La Correspondance d'Erasme et l'épistolographie humaniste : collo 1985
Medieval castles on the Danube / Deroko, A. 1964
2 Castle and society in medieval Hungary / Fügedi, Erik 1986
3 The medieval castle in England and Wale / Pounds, Norman J.G. 1990
4 Byzantine and medieval Greece : churche / Hetherington, Paul 1991
5 The architecture of castles : a visual / Brown, R. Allen 1984
6 The castle in medieval England and Wale / Platt, Colin 1982
7 Beiträge zur archäologischen Burgenforschung und zur Keramik des 1979
8 The medieval hall : the basis of secula / Thompson, M.W. 1995
9 Uhyrer / Macdonald, Fiona 2001
10 Crusader castles / Kennedy, Hugh 1994
11 Medieval castles and cities / Schuerl, Wolfgang F 1978
12 The medieval castle : life in a fortres / Warner, Philip 1971
13 British medieval castles / Fry, Plantagenet Somers 1974
14 Château Gaillard : études de castellolo / Chateau Gaillard Gillel 1998
15 Medieval castles / Cairns, Conrad 1987
16 English medieval castles / Brown, R. Allen 1954
17 Medieval castles of Ireland / Sweetman, P. David 2000
18 Castles in medieval society : fortresses / Coulson, Charles 2003
19 Castles and landscapes
OCR софтуер говори ли нещо ? С това се сканира.. и пуска на приятели; ама всъщност ще се изненадам, ако в Холандия не работи по същия начин 
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|