Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:04 16.07.25 
Я! Архивите са живи
   >> Косово-1
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Как един патриот стана кандидат-емигрантнови  
Автор Любо ()
Публикувано18.04.00 06:15

Здравейте! Отдавна не съм участвал във форума поради отсъствие от страната!През този почти двумесечен период се разходих почти до другия край на света - до Русия и Китай и от повече от седмица съм вече тук.От това бизнес пътуване нищо кой знае какво не излезе.Далавера особена не се получи обаче ми стана ясно едно нещо - в България за мен МЯСТО ВЕЧЕ НЯМА!Всичките ми приказки че ще остана тук до край,че ще успея да се задържа въпреки всички трудности,че макар и нелек живота в България е по-добър от емигрантския се стопиха след двумесечните ми скитания из две държави в които преди не смятах че живеят нормални хора! Преди да ме обявите за побъркан(бат Пешо - поспри се:))),трябва да ви кажа че аз и сега не смятам че в Русия и Китай живеят нормални хора.Трагичното за нас българите е друго обаче - тези които смятаме за по-долу от нас живеят по-добре от нас.Разбира се не е в пъти каквато е разликата между нас и европейците и американците!Но все пак по-добре! Това ми беше много трудно да го приема за вярно!Още първия сблъсък с бедността в Москва може да изкара всеки нормален човек от равновесие.Въргалящи се просяци по улиците,пияни и дрогирани,това са гледки които и в България сме виждали но не в такива мащаби.И все пак на фона на потресаващата бедност в хората не се забелязва да са загубили вярата си.Особено след като си избраха нов президент.Безработицата въобще не е на такова ниво като у нас.Не са рядкост обяви за работа за по триста-четиристотин долара месечно(все пак става дума за Москва).Макар и трудно руската икономика се събужда след тежкия спомен от Соросовите номера.Строи се в огромни мащаби(абе руския слон все пак си е доста голям :)). За руснаците толкоз!Ако някой някога се е мислил за по-голям западняк от тях да позабрави да се надува толкова.Тази държава рано или късно ще се оправи за ужас на Динко. Какво мога да кажа за Китай!На първо място че нямам думи!А ако се напъна малко мога да напиша и цял роман.В момента съм в такъв потрес от видяното че от това нищо няма да излезе освен объркани несвестни епизоди така че няма да стане :)). На първо място ще изненадам всички с впечатленията си от самите китайци!Честно казано изключая албанците,които не смятам за хора по-тъп и безропотен народ не съм виждал.Учудвам се как никъде,в никой пътепис,никой не е казал нищо по този въпрос.А то направо си бие на очи!!!Абе тези хора направо си заслужават комунизма ви казвам!Ако някой не може да си представи един град от десетина милиона души които правят едно и също нещо всеки ден и смятат това за щастие нека се разходи до Китай.Какво правят ли?Ами предимно ходят на работа за мизерни заплати и след това се прибират в къщи и гледат телевизор.Това последното нямаше да е толкова страшно ако по телевизиите им не ги облъчваха нон-стоп с информация за пълната победа на комунизма.С ръка на сърцето мога да кажа че предпочитам да гледам по CNN разплакани албанци отколкото китайска държавна телевизия(а там те са цели пет :(( ).За кръгозора на съвременния китаец можеш да съдиш по маршрута му от работа до в къщи.Мнозина противно на създаденото мнение не знаят че има държава Русия!!!!!!!!(какво ли остава за България)Не не говоря глупости!Ако не вярвате поразпитайте други хора които са ходили! Естествено всяко правило си има изключения!Вън от тази маса безропотни полуличности има и огромен брой(все пак това е Китай :))интелигентни и умни хора.Тези последните явно са поели и управлението на държавата за разлика от нас,защото огромния и затъпял Китай уверено върви напред в развитието си.Първото което стряска е невероятното строителство.Като гледам в моя безкрайно обеднял напоследък град Русе колко сгради останаха недовършени и не мога да не направя съпоставка.В Китай се строи на всяка крачка,всяко свободно парче земя се превръща в строителен парцел.Въобще някои китайци на шега предположиха че скоро ще почнат да си внасят строители.Аз пък не на шега им казах че мога да им намеря 1-2 милиона кандидати.И без това са доста народ - няма да ни усетят :))). Една от скритите ми идеи беше да се опитам да осигуря някакъв износ за този невероятен пазар.Сори!Това за българския производител е почти невъзможно.Как да се конкурираш с производители които плащат по 40-50 долара месечно(и са доволни от това)?Макар че в Шанхай и Кантон тук-таме се споменаваше и за заплати по 150-200 долара.Единствения изход е създаване на смесено предприятие - нещо което за момента е пряко силите на повечето български индустриалци. С две думи - и китайците няма за какво да ги мислим!Гладни няма да умрат завалиите макар вече да прехвърлят 1,2 милиарда. Какво да кажем сега за нашата татковина?Ами ужас - това е най-точната дума!В събота и неделя се разходих из района на старите ни столици - Плиска,Преслав.Ходих и на Мадара и в Шумен!Навсякъде едно и също - разруха и мизерия.Ройтерс е прав дето ни плюе ама не е изчерпателен.В прекрасното съботно и неделно време по полето не можеш да видиш ни орач,ни копач,ни сеяч,нито някой задрямал овчар дори!Навсякъде изтърбушени обори,зейнали прозорци,окрадени мотели(дори този край старините на Плиска),раграбени предприятия... Ако все още имах някакви съмнения те се изпариха напълно!В БЪЛГАРИЯ ЗА МЕН ЖИВОТ НЯМА!И кой може да ме разубеди?Разбира се и тук няма да умра от глад ако остана.Но след време рискувам да си задам въпроса - направих ли достатъчно добър избор?Преди всичко за да живее пълноценно един човек то той трябва да се развива,да има някаква цел и възможности за да изпълни тази цел.А как да я изпълни в една държава със все по-оредяващо население?Държава с млади хора вперили безумен поглед във всяка възможност за бягство от Родината.За двата ми месеца отсъствие поне петима приятели и клиенти са поели по трудния път на емиграцията.С това темпо до две години ще остана да си говоря сам с барманите(ако намеря кого да наема)... Исках да завърша с нещо по-свежо,но как?Не съм решил още накъде ще бягам!Във всеки случай няма да е в Русия или Китай,макар че и там има доста българи.Ние май вече сме по целия свят...Жалко за хубавата държава...Жалко за хубавия народ...Жалко за славната ни история...Тази вечер гледах филма "Аспарух"Направиха ми впечатление последните му думи - "Земя завинаги"!Дали ще се сбъднат?И как ще се сбъднат?Дано да съм лош пророк!

Тема Как един патриот стана кандидат-емигрантнови [re: Любо]  
Автор Владо ()
Публикувано18.04.00 09:08

Здрасти Любо, Направо ме покърти,честно ти казвам.Аз живея вече 16 години в страната на рая и чудесата и всяка нощ сънувам родната си къща и дворната врата с табелата"образцов двор".Чакам още 2-3 години сина ми да навърши пълнолетие и да се върна в бащината къща.Толкова ми е твърдо решението,че никой не е в състояние да ме разколебае.Искам да умра в страната си и да живея като всички останали българи.Когато поживееш на вън ще разбереш колко красива страна е България.Никога не си изпитвал носталгията,какво страшно нещо е.Особено като си роден българин и си възпитан българин.И това,че българинът без корените си трудно живее.Не си заминавай,че кой ще остане там.Просто на България й трябва сега един нов Левски и Стамболов и двете съчетания едновременно.Трябва да се намерят,трябва да се създадат.Остани и бъди в редиците на създателите,аз ще дойда да ти помагам.Така ще се чувстваш човек и ще оползотвориш живота си.А другото там е само миражи , самозалъгване и страдание. Със здраве. Владо

Автор Бял Равнец ()
Публикувано18.04.00 09:52

Любо, добре дошъл! Много интересни неща си ни предоставил да четем, но аз съм доста изненадан от тази неочаквана промяна в чувствата и намеренията ти. Щом си решил, върви където си избереш и поживей там, виж света, но те уверявам, че някога когато се завърнеш може и да съжаляваш, че си загубил няколко години от живота си извън Родината, че поради някакви обтоятелства си бил принуден да се откажеш от така прекрасните моменти, на които можеш да се наслаждаваш в Родината със семейството си и за които моменти все пак имаш възможност да превърнеш в реалност плановете си, свързани с тях. Това ти го казвам, защото човешкия живот не е 500, 800 или 1000 години, че човек да може спокойно да си позволи дългогодишно пребиваване извън страната, в която се е родил, израстнал и създал семейство. Знай, че в крайна сметка след като човек поживее 60-70 години, то от него не остава нищо, освен голите му бели кости, ако не е направил нещо за Родината и семейството си в нея. Човек бива забравен след смъртта си дори от собствените му наследници, ако той докато е живял не е бил в състояние, не е имал желание или просто не е успял да ги научи да ценят Родината си, живота в нея и изобщо каквото е останало от техните предшественици. Ако искаш да бъдеш запомнен като българин, то тогава отгледай децата си в България и създай нещо там. Не се продавай по чужбина, ако наистина не ти се налага да се спасяваш по неизбежни материални причини. И научи децата си какви са, кои са и на какво са способни! Повлияй им така, че сами доброволно да осъзнаят какво има смисъл да ценят и тачат. Любо, уверявам те, че след време когато си дойдеш ще възкликнеш, " По-хубаво от България няма! " Това е било първото нещо, което са казвали всички пациенти и познати на баба ми при завръщането им от чужбина. Тя не е пропускала да попита никого за впечатленията им от чужбина и от чувството им към България. Всички са казвали, че в чужбина е доста хубаво, интересно, приятно, желателно за живеене, вълнуващо и изобщо красиво и подходящо за българи, но всичките са започвали и завършвали разказа за преживяванията си със " По-хубаво от България НЯМА " Помни какво съм ти казал! Сам ще се увериш в истинността на това когато му дойде времето. Така че ако не ти е толкова насъщно и непредотвратимо или непреодолимо заселването в чужбина, не дей да си жертваш тези толкова ценни и незаменими години, които можеш и трябва да прекараш със семейството и приятелите си в България, не дей продава един от най-важните и щастливи моменти от живота си когато децата ти израстват и се оформят с подобаващ характер като индивиди с определени ценности само за да бъдеш експлоатиран някъде в чужбина. Знай, че е за тяхно добро да израстат с баща, а не просто с парите му, които им изпраща от чужбина. Защото за в бъдеще ти ще искаш да те уважават не заради парите ти, които си им изпращал, а заради това, че си им помогнал да си изградят собствени индивидуалностни характери и морални качества и ценностни идеали. За това че си се постарал да израстнат с баща и да станат и те като тебе и да си запазят и усвоят като собствено неговото отношение към Родината. Ти си им нужен в България, за да ги научиш на това, на което твоите родители и родителите на твоите родители са те научили. Не ги заблуждавай по отношение на това, което България може да им предостави. Не им го отнемай предварително без самите те да са имали възможността да преценят къде и как да живеят и какво и кого да обичат. И дано те да имат прекрасната възможност и време да обикнат България и да си запазят българсокото самосъзнание веднъж щом са си го изградили с тови усилия. Сигурно ти звуча много наивно, неуместно, абстрактно,нереално,отвлечено и високопарно, но пак ти казвам върви и разбери как се просъществува и оцелява духовно извън Родината и се върни осъзнал се, с напълно ясно съзнание и кристално чист разсъдак. Не се поддавай на промиването на мозък и пропагандните помии докато си там. Като се завърнеш ще ми кажеш дали чувстваш, че си постъпил възможно най-правилно и дали си е заслужавало по принуда да се отчуждиш от самият себе си до преди да заминеш за Китай и Русия.Като се завърнеш си спомни за онзи Любо, който участваше в дискусиите на клуб Косово до месец февруари 2000-ната година и прецени дали отново си си възстановил и възвърнал или запазил неговата психика и отношение към Родината, дали си започнал отново да наподобяваш Любо патриота отпреди да замине за чужбина.. Надявам се, че разлика няма да откриеш. И дано в този момент да си спомниш думите на Аспарух " ЗЕМЯ ЗАВИНАГИ " и те да станат твои думи. Да осъзнаеш, че тези думи не ги е изрекъл безцелно, безпричинно. От мен искам да запомниш само едно- човек не живее 1000 години, че да може да се изхвърли Родината си от съзнанието си и да си въобразява, че тя не значи нищо за него, понеже тя единствено го е създала, но за сметка на това му е причинила безброй мъки и страдания. Човек не може да го бъде като такъв без корените му.

Тема Как един патриот стана кандидат-емигрантнови [re: Владо]  
Автор Бял Равнец ()
Публикувано18.04.00 09:56

Колко странно, за щастие обаче, Владо, че в този момент тъкмо аз публикувах моето писание и се оказва, че доста от моите мисли се съдържат в твоето послание до Любо.

Автор Бял Равнец ()
Публикувано18.04.00 10:16

Само още нещо. Любо, върви до реката, успокой се, надишай се със студен въздух, затвори си очите и си сложи ръка на сърцето. Почувствай туптежа, отвори си очите, огледай се наоколо и се запитай дали наистина е необходимо разумът ти да надделее над стремежа на сърцето ти. Понякога трябва да се вслушаш в сърцето си, а не винаги да следваш разума. Защото трябва да му имаш вяра-то няма да те излъже.

Тема Как един патриот стана кандидат-емигрантнови [re: Бял Равнец]  
Автор Mihailowski ()
Публикувано18.04.00 10:53

Бял Равнец всеки българин обича красивата природа и добрите хора в родината си...но вече няма балами , всеки иска децата да са му облечени ,нахранени и да получат добро образование. Бизнес атмосферата тук няма никакви прогнози за подобрение.Преживяхме дебелите вратове и бухалките а сега и данъчните инспектоти , лицензийте и какви ли не данъци ... Изобщо тъжна картина , аз също си правя планове за бъдеще извън страната. Владо е прав на България и трябва нейния нов Левски и Стамболов , да но тук съм уверен ,че братовчедския картел ще иска да ги ликвидира .(доста убийства и нещастни случай стават на последък нали?) Представа си нямаш колко сериозна мотивация са парите. Поздрави

Автор KRASSY ()
Публикувано18.04.00 11:09

Интересни неща си написал Любо. И най вече истински .Аз не съм имал възможност да посетя Китай , но казаното от теб се покрива с това което съм чувал . Всъщност няма какво да се чудим . Една милиардна държава може да се управлява само с тоталитарен строй . Лично аз не мога да си представя какво ще стане в Китай ако се демократизира . Колко политически партии трябва да има ? Колко коалиции? Колко скандали за корупция? Или пък една синдикална стачка от 2 000 000 милиона работници например хе-хе-хе. Може би и затова няма и намек от т.н Демократична световна общност за промяна на държавния строй в Китай . Що се отнася до България..... За жалост си много прав . Моите родители живеят в Северна България и скоро ходих по този край. Мизерията е невероятна . Всъщност прочетох че си ходил в Мадара. Това е моето родно село и разбирам за какво говориш . В България поне още 10 г. няма да може да се живее нормално . Мисля че всеки трябва да се спасява поеденично . Кой както намери за добре . Лично аз засега се реализирам успешно и тук . Както се казва "Америка е и в България" , стига да можеш да я намериш хе-хе-хе.

Тема Как един патриот стана кандидат-емигрантнови [re: KRASSY]  
Автор Иво ()
Публикувано18.04.00 14:39

"В България поне още 10 г. няма да може да се живее нормално. Мисля че всеки трябва да се спасява поеденично ." Ами ако всички духнем по света,кой ще остане в тази държава?И как ще се живее нормално в тази държава след 10 години,когато няма да има хора в нея? Ти в кой бранш работиш в Америка,че се"реализираш успешно",ако не е тайна!!! Дай малко акъл,сподели опит! С поздрави: Иво

Тема За Ивонови [re: Иво]  
Автор KRASSY ()
Публикувано18.04.00 19:21

Акъл искаш? Не мога да ти дам . А що се отнася до живота в България.... Мисля че и след 100 г. тук ще има роби и неудачници . Нашия народ е издържал 500г. на кланета и тирания благодарение точно на овчия си нрав , така че може поне още толкова .

Тема po temata :))нови [re: KRASSY]  
Автор Redbul ()
Публикувано18.04.00 21:11

mnogo hubavi komentari ste napisali po vaprosa na Lubo..malko sa horata koito gi osaznavat. Dosta sa opianiavashti mneniata na Vlado i na Belia Ravnec. Oshte malko i shtiah da varja i az, zashtoto naistina zvuchat ubeditelno, no za sajalenie realnostta e druga :(( Tuka sam gotov da se saglasia napalno sas Mihailowski i Krassi. Oshte poveche che skoro v Rusia ne sam hodil, no v Kitai sam bil 2 pati (2ria za 6 meseca) i moga sashto da razkaja mnogo neshta za taia strana. Samo moga da kaja che tam se dokazva maksimata che horata ne gi interesuva koi gi upravliava a dali mogat da jiveiat niakaksi po-dobre ot horata v drugi darjavi :)). Ako se zamislite malko she se setite che ne bi vi pukalo dali jiveete v demokracia ili diktatura..stiga da moje da jiveete po-dobre. Istinata e che BG se upravliava ot nekadarnici i prodajnici (sindjir marka) i otdelnia chovek kolkoto i da mu se iska da se bori s prostotiata i gadostite koito go zaobikaliat v rodinata :)) Az sashto kato Krassy bih kazal che za momenta se spraviam (poedinichno), no ne moga da otreka che pomiata i mizeriata e navsiakade (osobeno lichi v provinciata)..i ne moga da tarsia smetka na nikoi koito e reshil da si tarsi kasmeta niakade drugade, vapreki che adski me e iad che tazi prekrasna strana shte bade naskledena ot turcite i cignite koito ostavat tuka vapreki mizeriata i se mnojat kato skakalci. Taka che..jivota ne 200-300 godini i vseki ima pravo da go jivee kadeto nameri za dobe...dano vse pak povecheto sme tuka de :))

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.