|
Тема
|
За "братята сърби"
|
|
Автор |
Наблюдател () |
Публикувано | 28.03.99 04:55 |
|
Явно голяма част от българското общество има негативно отношение към действията на NATO в бивша Югославия, и изказва подкрепа на "братята сърби". На мен ми е трудно да разбера една такава позиция, като се имат предвид все пак фактите около събитията и българо-сръбските отношения.
Войната в Косово е логично продължение на серията конфликти в Словения, Хърватско и Босна. Югославия очевидно беше една създадена насила федерация, която трябва да се разпадне докрай. Проблемът обаче е, че водещата сила в нея (а именно Сърбия) се бори срещу това разпадане без оглед на средствата, подкрепяна от Русия (спомняте ли си историческата и роля за създаването на този възел от етнически проблеми?). Няма да коментирам особено гадните изпълнения на сърбите в тези конфликти, тъй като те не са чужди и на опонентите им и май се явяват обща балканска черта, колкото и тъжно да звучи.
Безспорен факт се явява и последователната антибългарска политика водена от сръбското управление през последните години. Това включва безотговорни изказвания на политическите лидери, антибългарска пропаганда водена от медиите (какво искате от страна, в която има "Министерство на информацията"), потискане на българското малцинство в Сърбия, както и действията спрямо Македония в рамките на Югославия и след това. Трудно ми е да се сетя и за някакво историческо "славянско братство" уж съществуващо между българи и сърби, единственото от по-новата история което ми идва наум са Сръбско-българската и Междусъюзническата войни.
Сърбите съвсем не са лоши хора (поне тези които познавам), и сръбският народ много прилича на българският, но светът едва ли може да си позволи да толерира повече правителството на Милошевич. Вчера слушах коментар на радио "Гласът на Русия" по повод удара на NATO - ами просто промиването на мозъци, така характерно за тоталитарните режими в бившата Източна европа, често води до твърде трагични резултати.
| |
|
Влагаш лични мотиви по принципни въпроси.
Няма значение какви са били българо-сръбските отношения.Това ,че НАТО бъркат, не значи ,че някой защитава сърбите.Просто това е грешния начин за разрешаването на конфликта.
| |
|
що не духаш бе,дупедавец!
| |
|
Че Милошевич е комунист, комунист е - само че не виждам защо го наричате диктатор (диктатор беше Тито), когато той е избран в демократични избори и още - може ли едно правителство да се сваля с бомби!
| |
|
Голям майтап
За пръв път съм тук и много ми харесва
не съм предполагал че ще прочета толкова глупости.Явно усилията на последните правителства дават резултати по отношение на общата култура на хората Та по темата. Няма такова нещо като полудемокрация.Или си демократ или не си.А не само когато ти оттърва Не може да правиш същото за което си наричал другите комунисти ,а да наричаш себе си демократ.Проблемът с Косово е всъщност един разкопчан цип.Също и една обединена Европа. Опасността от загубата на лидерските икономически позиции на Щатите ще ги кара да създават проблеми в Европа и Русия.
| |
|
Ne mıslia, che politicheskata sistema narechena demokracia dava pravo na nikoi da opredeli koi i kak da jivee! Tova che Mıloshevich e komunist (po skoro posldno pokolenie komunist i parvo pokolenie nov mafiot)e predelno iasno, no v kraina smetka tova e problem na Srabia, a ne na NATO!
Osnovnia vapros e A POSLE KAKVO?, i se strahuvam, che na nego shte triabva da otgovariame mnogo skoro vsıchki balkanski darjavi + EC!
| |
|
Опасявам се че НАБЛЮДАТЕЛЯ не е много наблюдателен.
През вековете Сърбите са ни правили много злини - както и ние на тях. Опасявам се че това няма нищо общо сега - С.Р.Югославия е суверенна република с редовно избрано правителство и парламент и никоя друга държава на този свят няма право да се меси в вътрешните и работи ( освен с специалното разрешение на ООН което в случая ЛИПСВА ). Това в Косово е сериозна но все пак вътрешна работа.
Относно действията на Милишевич аз съм съгласен с него. Подкрепям и бруталността му ( която е доста изопъчена от западните медии).Все пак ти НАБЛЮДАТЕЛЮ как би реагирал ако нашите турци от Кърджалииско поискат да си направят собствена държава? От начало той не беше толкова брутален, но след създаването на абсурдната "АРМИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА КОСОВО" и след бруталните удари на НАТО ( прецедент в човешката история ) и аз на негово място бих предприел такива брутални мерки за запазване цялостта на моята родина.
Аз подържам доста тесни връзки с посолството на С.Р.Ю. в България и имам достоверна информация, че армията за освобождение на косово умишлено подстрекава Сръбската полиция по време на въздушните удари на НАТО.
Не мога да си обясня факта, че хората по цял свят протестират против ударите а само ние "великите" Българи заемаме такава срамна позиция имайки предвид, че това става в съседна държава с която ние пишем с едни и същи букви ( кирилица )и изповядваме една и съща религия ( православното християнство).
| |
|
Nabliudatel,vidia li kolko mnogo tupanari ima - spravka - imenata pod tvoeto.
A spetsialno na r2d2 - da mi go duhash, durvar.I na vsichki idiati v sata.
| |
|
|
|
|