Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:09 04.11.25 
Религия и мистика
   >> Кастанеда
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Притча за изборанови  
Автор L.L. (гхрх)
Публикувано08.12.13 01:19

ПРИТЧА

Уроки Соломона. О выборе

Однажды некто пришёл к Соломону и сказал ему:
— Царь, помоги мне! Каждый раз, когда мне приходится делать выбор, я не могу спокойно спать — мечусь и страдаю, и раздумываю, то ли я сделал, что должно. Что мне делать?

И ответил мудрый царь:
— Выбора не существует.
И ещё спросил он:
— Ты бы бросился в реку, увидев тонущего ребенка?

Ответил ему проситель:
— Конечно, царь!
Тогда изрёк Соломон:
— И вчера, и сегодня, и завтра?
— Да, — был ему ответ.

И сказал Соломон:
— Вот видишь — выбора не существует. Из чего выбирать, если всякий раз ты знаешь, как поступил бы, ещё до того, когда приходит черёд действий?

Представив себе в подробностях любое событие, ты сразу знаешь, что делать. Всякий раз ты будешь выбирать наилучшее для тебя, и при одинаковых обстоятельствах ты всегда будешь действовать одинаково — и вчера, и сегодня, и завтра.

И ещё сказал Соломон:
— Единственное, где мы действительно можем делать выбор — это в своём сердце. Измени себя, и то, что ты, не задумываясь, сделал бы вчера, завтра уже не покажется тебе наилучшим. Тогда, и только тогда, сможешь ты поступить по-другому. Так что иди с миром и знай, что всё, что ты ни делал, было для тебя лучшим действием из возможных.

За съжаление е на руски и тъй като ме мързи да превеждам всичко, ще преведа само последното:

- Единственият начин, по който действително можем да правим избор е в сърцето. Промени себе си и това, което без да се замисляш би направил вчера, уте вече няма да ти се струва най-доброто. Тогава и само тогава ще можеш да постъпиш по друг начин. Така че върви си с мир и знай, че каквото и да правиш, всичко за теб е най-доброто възможно действие.

...can u feel the kiss of summer
in the hart of winter's wind?...

Тема Re: Притча за изборанови [re: L.L.]  
Автор Eholincho (12 Chicchan)
Публикувано13.12.13 20:37

Понеже темата е за избора и сега гледам д-р Хаус, и той си говори с една дама на тема вярвания, и казва следното: "Ако вярваш в безсмъртието, значи живота е безсмислен".

Дон Хуан винаги е настоявал смъртта да се взема сериозно и то като край на играта. Само при такива условия човек би придал смисъл и сила на действията си, за да промени нещо евентуално. При игра без край, с безброен брой животи, защо човек да прави нещо?!

Тема Re: Притча за изборанови [re: Eholincho]  
Автор L.L. (гхрх)
Публикувано13.12.13 21:40

При игра без край, с безброен брой животи, защо човек да прави нещо?! Защото това, което се преражда не е личността, а съзнанието. И защото така или иначе губиш всичко със смъртта - освен свойството да осъзнаваш. Но като губиш и паметта си, тази "игра" става едно твърде мъчително лашкане от съществуване в съществуване, като в безкраен лабиринт и което са нарекли "колелото на Самсара" или страданието. А доколкото разбрах има и случаи, когато и съзнанието частично може да бъде разрушено. Затова борбата е за запазване/повишаване на съзнанието и за цялостност. Защото окончателното освобождение е идентично с тоталната свобода при Кастанеда. То слага край на лашкането в безкрайни и безпаметни съществувания и освобождава съзнанието от оковите на обусловеността (т.е., то става независимо от наличието на тяло и престава да си търси ново такова).
И защото единственият ни шанс за действие е сега - в този живот. Не когато сме умрели и не в следващия, защото не знаеш никога как ще се въплътиш и дали ще имаш шанса да се бориш за свободата си.

Публикувано13.12.13 22:54

Иееееее! Доживях да споменат Карлос Кастанеда в добра светлина и то в най-доброто предаване - "Панорама"! Използваха думите на дон Хуан, че пътят трябва непрестанно да се проверява и ако няма сърце, да не се остава на него :-)

Инак по темата, аз не зная какво е съзнание, познавам само личността си и само за нея мога да говоря. И именно личността свършва със смърта. Когато обаче магьосниците казват, че запазват съзнанието си след смъртта, мисля, че това включва и личността им.

Източните учения от друга страна говорят за прераждане на съзнанието, но при тях то не включва личността, а без личността не виждам какво общо има с мен това съзнание. Или с други думи, съзнанието може и да е нещо страшно важно, но ако не го осъзнавам то не съществува за мен.

Автор L.L. (гхрх)
Публикувано13.12.13 23:15

Иееееее! Доживях да споменат Карлос Кастанеда в добра светлина и то в най-доброто предаване - "Панорама"! - За мен е твърде странно, че се учудваш и радваш на това. Аз и преди съм чувала да го споменават тук-там с цитати в положителна светлина в медиите. Ама какво от това - не разбирам.

А по темата... нямам какво да добавя в момента, всъщност.

Публикувано13.12.13 23:22

Оффф, много е сложна тази работа със съзнанието, личността, спомените и т.н.

Магьосниците отделяли жизнения си опит и го предавали на Орела, а запазвали жизнената си сила. Това ми звучи като: разделят се с личността си, а си запазват съзнанието.

Ама така става като се опитвам да говоря за неща, които не са по силите ми ...

Автор _-xXx-_ ()
Публикувано14.12.13 12:34

винаги съм се чудил какво значение има че ще се преродиш като не можеш да си спомниш нищо

Автор jeevess ()
Публикувано14.12.13 17:55

еххх, гуш, гуш...

Тема Re: Притча за избора [re: _-xXx-_]  
Автор ozomatli (master disaster)
Публикувано14.12.13 21:08

А къв е смисъла да получиш чисто новичко, розовичко, свежо и пухкаво тяло, ако ще му диктуваш битието с все същия овехтял, сдухан и скован от схеми и илюзии ум?

Тема Re: Притча за изборанови [re: ozomatli]  
Автор _-xXx-_ ()
Публикувано14.12.13 21:43

чувал съм последното прераждане е в крава

и представяш ли си да съм със същото съзнание и да видя че идва бика

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.