Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:12 06.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Java
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Java versus .NETнови  
Автор Milo Minderbinder (memory-mapped)
Публикувано22.08.02 20:10

az sym za .NET

Тема Re: Java versus .NETнови [re: Milo Minderbinder]  
Автор Dao Shou (непознат )
Публикувано22.08.02 20:18

Znachi kato biahme detza na po 5-6 godini taka se draznehme. Ediniat kazva "da", drugiat "ne" i na koito pryv mu pisne...
Tazi vyzrast odavna ia nadrastnah, ta ne moga da se vkliucha...

Автор voyager (флюбен)
Публикувано23.08.02 09:46

Ами кво да ти кажа... Ако искаш да кажеш, че Жава ще умре, грешиш. Още по-малко пък това ще стане с НЕТ. Както си съжителстваха досега МС с Жава технологиите, че и опенсорсове като ПХП и Перл за веб специално, така и ще си остане най-вероятно. Аз НЕТ-а не съм го цъкал още, затова не мога да кажа кое е по-добро. Ама принципно тоя спор е безсмислен. Тука сме клуб за Жава, така че се предполага, че можем да пишем на Жава. Е, аз доста плюя понякога по езика и реализацията, но що се отнася до веб, жава и свързаните с него технологии засега са ми по-удобни. Тва е.

There`s a killer on the road...

Тема Re: Java versus .NETнови [re: voyager]  
Автор j2ee (app server)
Публикувано23.08.02 11:23

pi6a i na 2-te

J2EE ima predimstva
.NET Susto

Az predpo4itam J2EE

C++ - waste of time for web development

Тема Re: Java versus .NETнови [re: Dao Shou]  
Публикувано23.08.02 11:41

Predlagam da napravim njakakvo sravnenie na dvete tehnologii. Da se abstrahirame ot nesta kato : "Java e velika, M$ da go .....". Mislja, che e vyzmojno da stane dosta dobra obektiva diskusija ( moje bi ).

Публикувано24.08.02 15:39

E da, taka po-stava. Ama kato ti vidiah pyrvia posting tochno mi zaprilicha na pokana za bezmisleno nadvikvane :)))
Rabotata mi krai .NET e predimno na C# ta nego gore-dolu moga da go sravnia v java-ta (koiato mi e slabost ).
Ama kak da ne se iadosa chovek? Kato otvorish C# Inside na MS Press i oshte na pyrvite niakolko stranici pochvat da ti govoriat kakvi genialni novovyvedenia sa napravili. Naprimer - avtomatichno upravlenie na pammeta! Ami tova "novovyvedenie" vsichki znaem ot koga e v Java-ta, nali (viziram Garbage collector-a)?
Plus tova, kazvaha i neshto ot sorta, che povecheto ezici, koito niamat vgradena poddryjka mejdu ezika i framework-a bili nepriatni za rabota, zashtoto ako iskash da inc-nesh edna stoinost na obekt triabva da pishesh neshto ot roda na: object.setValue(object.getValue() + 1)
Dokato vij, tuka pri tiah se pravelo samo object.Value++
E, bravo! Super! Vyrhyt napravo! Ostana niakoi da im izchete i edin kratyk kurs po OOP i moje i da napraviat neshto sviastno.
Abe vyobshte, cialoto C# si e jiva krajba 1 kym na 1 na Java-ta. To oshte kato im vidish prikazkite za MSIL i ti stava iasno.
E, ne che si niama i predimstva - niama da si krivia dushata. Primerno dosta vreme spestiava boxing/unboxing konzepciata. Drug vapros e, dali tova e pravilno ot gledna tochka na semantikata na OOP. No shtom vodi do po-efektivna rabota, predpolagam ne e losho.
Moje bi sym malko pristrasten spriamo Java, no tia si mi e liubimka. Ama v kraina smetka, kakvo znachenie ima koe e po-dobroto? Za kakvoto ni plashtat, na tova shte pishem

Haide sys zdrave!

Тема Re: Java versus .NETнови [re: Dao Shou]  
Публикувано24.08.02 17:33

Hi,
Na men slabost mi e C++. No da vidim osnovnoto razlichie mejdu .NET i Java :
.NET - mnogo ezici, edna platforma.
Java - edin ezik, mnogo platformi.
Kato se ima predvid predishnija "opit" za komponentnost i ezikova nezavisimost, taka narechenija COM, to .NET e dosta goljamo razvitie. Kolkoto do platformenata nezavisimost na .NET, na men mi zvuchi kato kijorfishek. MS njamat izgoda ot mejduplatformennosta na .NET, vse pak te pecheljat ot Windows .
I az bjah chel v edna kniga, che C# prevyzhozda Java zastoto ima boxing\unboxing, koeto e smeshno. Prosto knigite na MS Press sa edna ideja propagandni, no ima i mnogo cenni nesta ot avtori kato Jeffry Richter.
Che C# dosta si prilicha s Java ( ima daje i J# ) sym syglasen, no kazi kakvo trjabvashe da napravjat za da ne si prilichat? Da ostavjat destruktorite, koito se smjatat za ostarjalo nesto? Ili da izmisljat nesto radikalno novo za da ne gi obvinjat, che kradat. Ima i drugo vse pak v C# ima malko poveche nesta ostanali ot C++ otkolkoto Java, koeto pravi C# malko po-udoben ot sintaktichna gledna tochka. A ako tova pravi koda mi po-chetim mnogo dobre.
Rezultata e, che po-dobro njama. Imat razlichija i priliki, vseki ima predpochitanija. Na men mi e lybopitno zasto?

Публикувано24.08.02 17:55

Zdravei,
Na ritorichnia ti vapros kakvo bi triabvalo da napraviat MS moiat otgovor e : Da si biaha spazili sporazumenieto sys Sun, vmesto da se sydiat
Sega - seriozno.
Niamam nishto protiv .NET kato ideia. Eto naprimer predi 6-7 meseca triabvashe da napisha export kym MS Word ot edno Java prilojenie. Az se opitah da obiasnia na proektantite da postypiat s tazi ideia kakto s Diavolskata kreditna karta ot "Donesete mi glavata na princa" (ako ne si go chel - tia triabvashe da byde zavriana na tymno, vlajno i mrysno miato, che da raboti ), ama nali klienta si e klient... E, ne che ne go napisahme, ama prez cialoto vreme si mechtaeh za VBA, kydeto shteshe da stane s 5 reda.
Eto ti obache i edin kontraprimer. Skoro se zaformi s kolegite edin spor za byrzoto sravniavane na obekti v Java (detailite ne sa vajni). V kraina smetka se zabihme v source-ovete na JDK-to i vidiahme kak go praviat samite razrabotchici na Javata. E, ne e chudno, che obojavam open source konzepziata, nali?
Vtoroto, koeto iskam da kaja e che gore-dolu i J2EE i .NET pokrivat shirok perimetyr ot zadachi za reshavane, obache kakvo mi triabva za da pisha na Java? Edin Linux, koito moga da si svalia free ot net-a, NetBeans ili neshto drugo podobno za sreda (koeto syshto e free), JDK + pylni dokumentazii (pak free) i gotovo!
A ako resha da razrabotvam pod .NET samo razhodite za edin legalen Windows prevyzhojdat mnogokratno tova, koeto mi e nujno za da razrabotvam na Java.
Za support - da ne govorim! Nikoga, ama nikoga ne e imalo neshto, koeto da ne moga da vidia v API-ta, tutorial-i ili forumi na java.sun.com. Predpolagam znaesh kakyv e syotvetnia support na MS, nali? Edinstvenia po-gnusen ot nego, koito sym vijdal beshe na IBM za SanFrancisco, ama i to ne ocelia dostatychno dylgo (zashto li?)
A za knigite ot MS Press - no comment. No to ne sa vinovni avtorite (v goliama chast ot sluchaite). Imam poznati po izdatelstvata i znam kakvi hora gi prevejdat na BG - prosto otvrat! Razni nevzrachni filolojki, koito ako neshto ne razbirat rejat celia absatz. Edinstvenata kniga ot MS Press, koiato beshe prevedena s konsultant e Building and administering... (seshtash se t MCSE track-a).
Drugiat moment e, che kato cheta kniga na MS sled 100-200 stranici pochvam da zashtitavam MS tehnologiite i mi triabvat posle 2-3 dni da mi mine
. Shte kaje chovek, che osven pisateli i shtatni psiholozi pomagat! Ama naistina byka ot hvalbi i izhvyrlianizi. E, ne vsichki est. - na Kruglinski za MFC-to beshe mnogo iaka.
Ia da spiram da pisha, che mai mnogo se otplesnah

S nai-dobri pojelania,
Dao Shou

Тема Една малко по-дълга лекция.нови [re: Milo Minderbinder]  
АвторNeverMind (Нерегистриран)
Публикувано25.08.02 19:35

Нека да разгледаме нещата различно. Защото някой хора бъркат технология с език за програмиране и обратно.

Значи Java vs. C#
Нито Sun, нито MS откриват топлата вода. Garbage collectora го има доста отдавна и не е нова идея. Да вземем VB или Делфи или Perl. Там кой освобождава паметта. Не съм забелявал програмистите да го правят. Така, че там си има gc. И това не е нова идея. :-)

Идеята за Виртуална Машина. Да кажем, че в сегашния си вариант е на Sun. Но да кажем езика Perl е интерпретатор и той работи на много платформи. Значи има пак нещо, което осъществява анализ на кода и друго дето е системно зависимо и осъществява интерпретацията. Само, че нещата са омесени в едно. Понеже Perl е продукт с отворен код, там няма проблеми да се разпространява кода. Идеята за Виртуална Машина съществува също във VB (Visual Basic). Някой дето се е занимавал с него знае, че там може да се компилира до P код. И после това exe за да се изпълни трябва един "vb.dll". Sun отиват един ход напред дори пред VB на MS и правят виртуалната машина да работи на различни платформи.

Както виждате до тука нищо ново, никой не е измислип.

Как работи една ВМ (Виртуална Машина). В общия случай ВМ на Java мина през всички етапи. В първата си версия си беше чист интерпретатор. Интерпретираше байт кода (на .class файла). После дойде JIT (Just In Time) компилатор. Т.е. байт кода се компилира до машинно зависим код и после се изпълнява. В този случай се достига бързина на изпълнение почти като на native приложенията. Само, дето има един проблем. Доста време се губи докато се компилира байт кода до машинен код. И пак става бавно. Дори по-бързо става ако кода се интерпретира а не да се компилира и после да се изпълнява. След това от Sun измислиха HotSpot ВМ. Това вече може да се смята за тяхно нововъведение. Значи идеята на HotSpot е да се локализират местата, които се изпълняват най-често и на тези места да се прилага JIT а на местата, където се изпълняват най-малко да се прилага интерпретиране. Т.е. HotSpot е смесица между JIT и интерпретатор и се пуска едно като се прави опит да се предвиди, кое ще е по-бързо. Сега java-та има опция -server която пуска ВМ като JIT и се препоръчва за сървъри. Иначе по подразбиране си тръгва като HotSpot ВМ.

Май MS я докараха до JIT само, тях ги домърза да правят HotSpot. :-)

Друга разлика между ВМ, тази по скоро е на ниво компилатор.
MS вкарват още един слой в компилатора и това е анализатор на езика. Т.е. можеш да не ползваш С# а примерно синтаксис на Basic, Perl, Pascal и разни други такива. Също не е нова идея. MS го имат това във IE-то където можеш да пишеш скриптове на VB или JavaScript. Ама не можаха да наложат VB-то и всички ползват JavaScript. :-))

Друга разлика на ниво ВМ е сигурността. В Java има един файл където описваш правата на ВМ. Това го няма в С#. Сега пък MS и security. Аз май много искам. :-) Това до сега не съм видял някой да го ползва под Win, но под Unix (Linux) има смисъл.

Като API-та Java-та е доста напред. Тепърва C# има да догонва.

Сега да видим и технологиите .NET или J2EE.

Идеята е да се направи Distributet Computing. Тази идея е толкова стара и през толкова реализации мина, че не знам дали ще мога да ги изброя. :-)

Първо беше RPC (Remote Procedure Call) да викаш една процедура от друг компютър. Да и пращаш данните и тя да ти връща отговора. Това вървеше разбира се на *nix платформи. :-)

После големите играчи направиха CORBA, MS бяха в групата разработваща CORBA ама се отцепиха и направиха COM, DCOM и COM+. Идеята е да имаш обек и да му викаш методите от друг компютър. CORBA е независима от ОС-а и езика. Има някъв протокол, който върви по TCP и така. Не знам по какви проблеми но не се наложи. Тъкмо в това време Java-та набираше скорост и Sun изкараха RMI (Remote Method Invocation). Същата идея, само дето е фиксирано до един език. Пак след това Sun изкараха EJB същата идея в общия случай. Само дето вкарваше малко стандартни и лесни методи за писане на обекта на сървъра и клиента на другия компютър. Отново същата идея но фискирана пак само до Java.

MS някъде преди това са измислили SOAP (Simple Object Access Protocol) но го заразвят. IBM го доразвива и сега този протокол е фрее. И цялата .NET технология се крепи на SOAP.

Основните разлики са следните:
1. Работи по HTTP(S) протокола. Т.е. минава през всички proxy-та и така нататък. Аз в момента съм зад едно яко proxy и само HTTP връзки мога да правя. EJB-то минава по TCP.
2. Използва XML за описание на структурата си. EJB-то е в двоичен формат.
3. EJB то може да поддържа сесия. Т.е. имаш един обект инциализираш го и си му викаш методи и той си пази сесията. Докато SOAP няма сесия. Той е като RPC. Засилваш данните, сървъра ги обработва и после ти връща резултат, и край връзката се разпада.
4. EJB-то е работи само с Java. SOAP-а не зависи от езика. Сървъра може да бъде на един език. Клиента на друг. Те изпозлват XML over HTTP. Естествено никой не пише или не парсва XML на ръка. Има си разни инструменти и библиотеки дето вършат това за програмиста, както при EJB-тата.

Те това е за Distributet Computing

После има така наречените WWW технологии.

ASP vs JSP, Servleti
ASP + COM vs JSP + Java Beans.

За тях ме мързи да пиша. :-)

В общия случай и двете технологии са доста близки. Има основни разлики в EJB-то и SOAP-а.

Пък, който иска да ползва Java + SOAP да си дръпне има един фрее модул от Apache и е готов. Освен това на IBM WebSpehere Development Studio ги има и повечето технологии на куп EJB, SOAP, JSP, Servleti, CORBA ... и много други. Само дето не можеш да ползваш С#. :-)

Аз мисля да оставам на Java и ако трябва да ползвам SOAP със Java да ползвам нещо фрее. Както правя до сега за JSP и Servlet-и. Щото както някой каза трябва да дадеш майка си и баща си за да купиш софтуер за MS платформа пък и MS IIS като сървър постоянно спада. Според последното прочуване на неткрафт за сървърите MS IIS са на 25% от машините. На по-предното прочуване са били 32%. Добър спад от 7%, който е зает от Апаче-то. :-) Ако така продължават с тези тъпи лицензионни политики никой няма да купува MS бозите след някоя и друга година. Някой компании взеха вече да заместват даже и десктопите си с Линукс.

Ако някой пише, да ползва кирилица, иначе изобщо не чета. Боли ме главата като трябва да прочета нещо дълго на латиница.

Тема Re: Една малко по-дълга лекция.нови [re: NeverMind]  
Публикувано26.08.02 16:19

Мммм. Много яка лекцийка дръпна. С удоволствие я изчетох.
Иначе си прав, че GC-то е стара идея. Специално в Perl мисля че беше комбинация от refernce count и GC, но може и насилствено да си освобождаваш променливите... Както и да е, това не е важно. Значи по начало, ако не ме лъже паммета GC-то е идея на МакКарти и му е хрумнала някъде към 1958-59-а година, като е измислял LISP-a (то там май за първи път е и въведена тази система).
И едно уточнение само. EJB-то не работи само с Java. Може да си го ползваш и през Delphi (AppServer etc.) чрез Simple IDL... Абе мързи ме да пиша повече и от теб, само това исках да кажа

Поздрави,
Dao Shou

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.