|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Мълнии???
|
|
Автор |
l4ko (паднал от звезд) |
Публикувано | 04.06.07 15:57 |
|
Преди 4-5 години беше проето някакво законче или накакъв правилник, който в най-общ случай гласеше че ако по кабелната мрежа премине мълния и ти унищожи техника кабелният оператор заплаща.
Може ли някой да помогне да открия точния текст?
Благодаря много.
| |
Тема
|
Re: Мълнии???
[re: l4ko]
|
|
Автор |
gooogooo (непознат
) |
Публикувано | 05.06.07 08:33 |
|
Ами май теб те е ударила мълния.:) Такова чудо няма. Кой ще ти плаща за това че ти не си взел мерки за защита на техниката която използваш. Като има токов удар да не би ЧЕЗ българиа да ти платят уредите.
| |
Тема
|
[re: gooogooo]
|
|
Автор |
l4ko (паднал от звезд) |
Публикувано | 05.06.07 13:12 |
|
:) ЧЕЗ и ЕОН платиха, че си правят оглушки и всичко върви по-български как да е.
Това че не съм взел мерки е съвсем нормално, тъй като доставчика ми не позволява да включвам допълнителни устройства, било то и пасивни в мрежата.
Ползвам през кабелна телевизия, и да си защитавам лан-порта е безмислено, трябва гръморазрядник на коаксиала, но там не може да се сложи заради обратния трафик на модема! Иначе всичките ми разклонители са със протектори за напрежелние. Мълнията мина от корпуса на сплитъра към нулелевите пластинки на разклонителя (въздушно в стаята). Затова сега съм назад само с кабелен модем, вместо с модем, сет-топ,телевизор и пц. Само че нали се сещаш че като нямам защита преди сплитъра следващия път може и мен да изтресе от корпсуса му.
Това за което ти говоря е свързано с лиценза който се получваа за кабелен оператор. Още повече че лицензиран оператор си позволява да има висяща мрежа тип простир.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
l4ko (паднал от звезд) |
Публикувано | 05.06.07 14:15 |
|
Мдаа
обаче ето какви са изискванията към кабелните опертори.
в МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА, МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО, НАРЕДБА № 17 от 3 юни 2005 г. за правилата за изграждане на кабелни далекосъобщителни мрежи и съоръженията към тях.
Чл. 32. (1) Не се допуска изграждане на въздушна кабелна мрежа в населени места с над 3000 жители, както и в курортни селищни образувания и в курортни зони на населени места.
Чл. 33. (1) Не се допуска при изграждане на въздушна мрежа да се използват стълбовете на въздушните електропроводни линии за напрежение над 400 волта, градския електротранспорт и електрифицираните железопътни линии.
(2) Допуска се изграждане на въздушна мрежа на стълбове, предназначени за улично осветление, в случай, че захранващите проводници са монтирани вътре в стълба.
(3) Допуска се при условията, предвидени в § 6 от Преходните разпоредби на Закона за далекосъобщенията, изграждане на въздушна мрежа за разпространение на радио- и телевизионни сигнали на стълбовете на въздушните електропроводни линии за напрежение до 400 волта при спазване на следните изисквания:
1.мрежата е секционирана при всяко нейно отклонение към кабелната инсталация в сградата чрез галванични изолатори за напрежение 400 волта и разрядници;
2.мрежата има изградена самостоятелна заземителна инсталация със съпротивление на заземяване не по-голямо от 10 ома и са предприети мерки за изравняване на потенциалите със заземителната инсталация на въздушната електропроводна линия.
Чл. 75. (1) За защита срещу опасностите за въздушните мрежи, породени от прехвърляне на опасни напрежения в тях от електропроводи ниско или високо напрежение, от съоръжения, захранвани с мрежово напрежение 380/220 V, както и за защита срещу опасностите, породени от преки попадения на мълнии или от вторични явления, свързани с мълниите, в мрежите се прилагат мерки за мълниезащита, заземяване и изравняване на потенциалите между външния проводник на кабела и странични (чужди) за мрежата токопроводими елементи, освен ако не е указано, че не са занулени.
Чл. 76. (1) Мрежите, изграждани с коаксиални кабели, се проектират и изпълняват така, че да се изключва възможността за възникване на опасно напрежение върху външния проводник на който и да е коаксиален кабел или на достъпна за допир токопроводима част на което и да е устройство, включително пасивните елементи.
Това не казва че ще ми възстановят нещо, но имам право да го търся по съдебен път, след като мрежата не отговаря на изискванията.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
SS7 () |
Публикувано | 05.06.07 15:28 |
|
Да, задължително е при въздушни кабели да се СЛАГАТ гръморазрядници. Досега не съм видял кабеларка да го прави .
Един разрядник струва левче. Теглиш една майна на кабеларката и закачаш разрядника между оплетката на коаксиала (корпуса на сплитера) и земя (нула). Няма да имаш изгорели модеми .
Да имаш право да ги съдиш, ако ти се ходи по мъките.
| |
|
Да имаш право да ги съдиш, ако ти се ходи по мъките.
Защо наивно си мисля, че защитата от мълнии е записана в условието за даване на лицензия?
Една жалба до КРС би прояснила нещата.
| |
|
Що ланкарти продадох тия дни...
Истината е че трябва да си търсиш доставчик който няма кабели вързани със свински опашки и тиксо по дърветата.При мен е изцяло всичко вътрешно и в дъждовете един път не съм дропнал.Някои мои познати нямаха нет с дни понеже доставчика направо спирал мрежата като завали :)
| |
|
Проблема не е във външно положените кабели. Проблема е, че много малко доставчици използват разрядници. Два двоини 2x230V разрядника поставени на ЛАН кабела и заземени решават проблема на 100% .
От години нямам изгорял порт, било клиентски , било наш си.
Иначе дори от дъжда и вятъра се натрупва статично електричество, което гърми карти и дъна.
Скоро изгорях едно дъно от глупост. Вадя един нов принтер от кутията (стиропор и найлон) , и заредил се с достатъчно електричество включвам юсб кабела в компютъра, чува се едно 'прак' и дъното замина в коша .
та разрядници му е майката, даже познавам едни хубавци, дето ги запояват директно на суичовете. Разправят, че нямали никакви проблеми досега. Най много да забиел някой суич като се гърми наблизо.
| |
|
Глупости, няма такова нещо като 100% сигурна мрежа, когато тя е изградена от стълб към дърво, после на фасада и после в клиента. Това е смешно. И после що нещо си горяло. Не ми излизайте с постановки, че хоп слагаме разбираш ли два гръморазрядника и какво се получава - сложили сме от тия дето са за по 12 лв. ама то пук се оказва че те работят само при пенапрежение над 50V и всичко що е по-ниско минава и заминава индуцира се и после карти, дъна проблеми.... Оказва се че ние сме ги сложили уж пазят ама пък сигнала до клиента се влошил...защо ли...И всичко това ако приемем факта, че техниците са си свършили работата и протекторите не са само сложени да висят от дървото ами са и заземени...къде ли?....и масата читава ли е никой не знае.
Единственото спасение е мрежата да е изградена под земята, единствени и само на това мога да кажа, че е 100 % гарантирано....
Ама не 3 кабела са под земята, а всичко останало по дърветата щот така пак нищо не правим.
| |
|
А аз мога да тикажа 1е 100% гаранция няма. Просто подземната мрежа намаля шанса да се случи нещо поне 100 пъти, но винаги може да има проблем и то най-вече от енергото
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|