Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:14 04.07.25 
Технически науки
   >> Информатика
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Помощнови  
Автор Lorien (златната)
Публикувано20.02.04 22:53

Здравейте :)
Бих искала да ви помоля да ми погнете за едно нещо
Уча за 1-ва година информатика и за домашно имам да направя "Блок схема за намиране на квадратите от 1 до 100"

Предполагам , че на вас ще ви се стори елементарно, но аз много-много не ги разбирам

Ще ви бъда много благодарна, ако ми помогнете с домашното

I'm your dream....sad but true

Редактирано от Lorien на 20.02.04 23:21.

Тема Re: Помощнови [re: Lorien]  
Автор gali (забързана)
Публикувано21.02.04 22:43

начало
I:=1
Докато I<=100
.. повтарай
.. изведи i*i
.. I:=I+1
край

Преди да направиш нещо, преброй до 20. усмихвай се по-често от другите

Тема Re: Помощ [re: Lorien]  
Автор gali (забързана)
Публикувано21.02.04 22:45

впрочем, защо не седнеш да си научиш урока? айде, блок-схема и да не можеш да чертаеш, може да ти се размине, ама алгоритми...... то това е в основата на информатиката. 4 години все ще преписваш ли?

Преди да направиш нещо, преброй до 20. усмихвай се по-често от другите

Тема Re: Помощнови [re: Lorien]  
Автор Viper X (just a snake...)
Публикувано21.02.04 22:56

много ми е интересно къде учиш Информатика, та ви карат да правите блок схеми........... или ти за средно училище говориш? ама то и там не е много нормалрно това

Тема Re: Помощнови [re: Viper X]  
Автор Lorien (златната)
Публикувано22.02.04 03:11

Уча в СМГ (софийска математическа гимназия).8-ми клас.

Към gali - аз не съм от хората,които преписват, ама просто не го разбирам.Моята представа за разбиране, не е зубрене. Аз мога и да си науча урока, но ще е само на теория.Мерси все пак, че ми отговори.

I'm your dream....sad but true

Редактирано от Lorien на 22.02.04 03:14.

Автор Koнycoвидeн Жyжи (270.18 per Acre)
Публикувано22.02.04 10:09

блок схемите , невър дай бе :)

Мейджъра е психопат с Волво!

Тема Re: Помощнови [re: Koнycoвидeн Жyжи]  
Публикувано22.02.04 23:26

мноо ясно бате, аре ми начертай блок схема например на алгоритъм за..... примерно поток в граф..... или задача за раницата...... или квото и да е, дето не се решава с 3 цикъла и две присвоявания
ше стане нещо като карта на мините в Перник, толко чертички ше се пресичат

Авторqwerty (Нерегистриран)
Публикувано04.03.04 00:48

Много пренебрежително се изказвате за блок-cxемите, демек за графичното представяне на алгоритми и софтуерни системи. За прости работи не е нужно, ... но за по-сложни задачи графичното представяне е добре дошло.

Заради това не е глупаво, цхе в това училище карат децата да учат блок-cxеми. Винаги се тръгва от по-простото ... и се върви към по-сложното.

Ако някой не вярва, че графичния език за изобразяване на софруерни системи не е полезен, по-добре да разгледа UML (Unified Modeling Language). Ето официалната страница на организацията OMG, отговорна за този графичен стандарт:

Освен в програмирането, има графични езици полезни и в чистата математика.

Да е чувал някой за теория на категориите? Тази теория е тръгнала от диференциалната геометрия, .. развила се е, и сега има голямо приложение в математическата логика, под специалното име Топоси (Topos, или Topoi, което е специален вид категория -- декартово затворенa, с експоненти). Топосити, като част от математическата логика имат пряко приложение в компютърните науки.

За бегла представа, вижте следното електронно списаниe по въпроса на категориите:

Само да не му се уплаши окото на някой от тези сложнотии. Наистина е сложно, но не е толкова тр5удно да се научи. Постижимо е. Все пак е измислено от хора, а не от извънземни :)

/b33

Тема Re: Помощнови [re: qwerty]  
Публикувано05.03.04 22:38

мисля, че блок-схемите отдавна не се изучават в този им вид (робчета, квадратчета и стрелкички) в повечето (да не кажа нито едно) сериозно училище, занимаващо се с Computer Science.... може и да бъркам, но не ми се вярва...

UML-а е съвсем друга работа.....

това другото честно казано не съм го чувал, сега ше го разгледам :)

Авторqwerty (Нерегистриран)
Публикувано08.03.04 00:00

Да, Viper X, съгласен съм с теб. По-скоро се обадих така - за да става лафа :)

Онези ромбчета-квадратчета наистина са много стара и допотопна работа, поне както са се употребявали на време, за обяснение на най-простите алгоритми. Защото един днешен програмист (както знаеш) с голяма скорост бълва подобни алгоритъмчета, без да се замисля (и с Copy/Paste по някога).

Както казваш, UML наистина е по-друго от простите ромбчета-квадратчета. То е по-скоро да обясни цялостната архитектура на голям софтуер - модули, класове, обекти интерфейси ... (казвам го не за да го обясня на теб /понеже си го знаеш/ ами за аудиторията, и да върви разговора).

Иначе и старите робчета-квадратчета не са за изхвърляне, като език за изложение.

Например от няколко дена чета документацията на един чип - памет (Flash) от SST. За да се пре-програмира този Flash, е необходимо да му се праща някаква комбинация (последователност от битове) на адресната шина и на шината данни. Ами в документацията (едно PDF-че от фирмата) цялия аклгоритъм беше даден като най-обикновенна тъпа блок-схема, с ромбчета-квадратчета. Има ли нещо лошо? Според мен няма - беше ми удобно и ясно, та разбрах как да програмирам този чип.

А за другата работа (пак графичен език), Теория на Категориите, мога да ти кажа, че е в областта на чистата математика. Измислено е във връзка обяснение на сложни конструкции в диференциалната геометрия и алгебричната топология.
Обаче всяко хубаво нещо, придобива популярност някой ден. Tака и с категориите. Един специален вид категории (декартово затворени, с експоненти) имат специалното название Топос (Topos или Topoi). Много е подходящo за математическата логика - значи е важнo и за нас - програмистите.

Даже има "маняци" на тема Топоси които смятат, че Топосите трябва да станат основа на математиката. В смисъл, че ако вземем за първоначална конструкция Топосите, чрез тях (на тяхния език) може да се развие теория на множествата, а от там да се развие цялата математика -- демек, Топосите да са в основата на математиката :)

Аз похарчих доста време за да прочета една книга по Топоси. Бях си я взел от библиотеката на ТУ. И не съжалявам - отвориха ми се очите по доста неща от математиката :)

Поздрави,
/b33

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.