|
|
|
Тема
|
Кажете като съседи по клуб...
|
|
| Автор |
KATЛA (голяма ламя) |
| Публикувано | 12.07.06 23:42 |
|
|
Какво ви е мнението за следният абзац:
Отивайки на война индианския войн отделял много време за подготовка на бойния си кон. Правел му магии за по-добро зрение, за бързина. Слагал му знаци за военния си статус и на местата, където е бил раняван. Завързаната на възел опашка означавала, че на коня седи войн, обявил война и готов да убива. Юздата често била украсявана с товар от скалпове, опашката с орлови пера. Повечето млади войни яздели направо на гърба на коня, макар че индианците произвеждали най-различни видове седла. Ласото, което било основно оръжие на индианския конник се правело от кожен ремък или сплетена конска опашка.
Ето и линка:
Uti ,non abuti
| |
|
Тема
|
Re: Кажете като съседи по клуб...
[re: KATЛA]
|
|
| Автор |
Пyшилиcт (...баш ми е...) |
| Публикувано | 13.07.06 00:12 |
|
|
Ми може да се поредактира малко, иначе май е ОК
Не се гаси туй що се пуши!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Ckayт () |
| Публикувано | 13.07.06 10:10 |
|
|
Да, като цяло е достоверно. Само това за ласото... не е вярно , че е основно оръжие на воина....
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
BlackWolf (ловец) |
| Публикувано | 13.07.06 10:20 |
|
|
Ами този текст горе-долу става... Преводът очевидно не е баш както трябва, ама чак толкова няма да му придиряме...
Има някои нещица, които ме развеселиха - "товар от скалпове" (какъв товар - 10 кг., 20 кг.?) Това за седлата също не е вярно - ползвали са седла и се радвали, ако гепят някое от някъде...
Интересно, ако ласото беше "основно оръжие на индианския конник", дали щяха да издържат срещу US кавалерията 1 седмица или цели две?
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
whitewolf (free) |
| Публикувано | 13.07.06 16:22 |
|
|
Интересно, как си представяш воин, който е "обявил война", пък не е готов да убива?!
А виж товара от скалпове е впечатляваща декорация за индианеца и за коня. Е имало е и доста прочути воини ама чак цял "товар" скалпове да са взели?! Де да знам. Сигурно по време на поход такива са си водили по още един кон - да товарят скалповете на него.
Това за седлата не е вярно - има си чисто практически причини - ръби ти се задника. И за ласото не е вярно. Гарантирам, че с ласо срещу "Уинчестър" немаш много шансове.
А и ласо от сплетена конска опашка?! А съм виждал и пипал въже от конски косми и не ми се вижда читаво за ласо.
Wolf I am,
Under the stars,
and under the blue sky I run.
And my spirits run with me.
Редактирано от whitewolf на 13.07.06 16:24.
| |
|
Тема
|
[re: whitewolf]
|
|
| Автор |
KATЛA (голяма ламя) |
| Публикувано | 13.07.06 19:55 |
|
|
Благодаря на всички за мненията!Ако не беше това прословуто ласо,нямаше да го пусна тук текста-точно ласото ме втрещи и се усъмних за другите неща заради това.Иначе превода не съм го правила аз.
whitewolf,много ме развесели идеята за втория кон за скалповете
Uti ,non abuti
| |
|
|
|
|