| 

| 

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)

| 
                   Тема
                    | 
                     рок в минало време 
 | 

|  
| Автор | 
Ljuset (в тунела) |  
| Публикувано | 29.05.06 21:02 |  
             |  
           | 

Мъчи ма една мисла... 

Сигурно ви в направило впечатление как за индианци се говори в минало време. Общо взето се счита за нормално.

Имам конкретен повод за постинга де, но не е това основното. То не е въпрос, нито повод за дискусия, по-скоро да си споделя ей така :)

Индианците, за които още не съм си открила по-удобна дума на български;), не са някакъв изчезнал вид. Някакси е обидно да се говори за тях като за някакви препарирани животни. От четене по тяхни сайтове знам, че те изключително се дразнят да им се говори така, а при тях ситуацията е още по-странна: хората, с които живеят, съгражданите им например, се отнасят към тях като към изчезнал вид и им говорят в минало време. Примерно, децата в училище учат за себе си в минало време. 

Все пак, колкото и да има всякакви и сред тях и повечето да не си знаят езика и традициите и да не искат да си ги знаят, има достатъчно много и от другите. Имат си организации, институции, мероприятия. А говоренето за тях в минало време е толкова разпространено, че си мисля, че това има роля в пренебрегването и липсата на уважение към тяхната култура и свещените им места. Някакси е по-лесно да не се пази и да се разрушава нещо, което се води изчезнало. Измиват си ръцете.
  --------------------------------------
 Forging the future from the timeless stone

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Re: рок в минало време 
[re: Ljuset]
 | 

|  
| Автор | 
cuddly () |  
| Публикувано | 29.05.06 21:35 |  
             |  
           | 

не знам в каква степен е загубена част от тази традиция и култура, но се ужасявам какво може да стане след години...
 Всъщност, каква е тенденцията???

|   |  

| 

|  
           | 

За всеки народ може да се говори и в минало, и в сегашно време. За индианците (чудя се какво и е на думата, та търсиш друг превод?) - също...

Това, че някои от съвременните индианци искат едно, други друго е нормално - ами така е със всички хора. Индианците се дразнят от разни работи. От някои с пълно основание, от някои - не дотам, от трети - без НИКАКВО основание. Но това си е техен проблем... 

Говоренето в минало време си има основание - когато става въпрос за за традиционната им култура, наис8тина нейните измерения са били главно в миналото. Защото тя просто е била унищожена в значителна степен. Дори и т.нар. "традиционалисти" не са това, което са били дедите им.

Всъщност малко ми е странно, че този въпрос те вълнува... Не мисля, че е от особено значение. 
  Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
 | 

|  
| Автор | 
Last roman (PRAEFECTUS URBI) |  
| Публикувано | 29.05.06 21:38 |  
             |  
           | 

Индианците са почти изчезнали, натъпкани в резервати като животни. По-лесно и приемливо за всички в САЩ е да се говори за тях в минало време, защото така се спестяват неудобните въпроси и срама от един геноцид, причинен от по-"цивилизованите" общества спрямо "кръвожадните" диваци...
  Roma locuta, causa finita

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
 | 

|  
| Автор | 
Пyшилиcт (...баш ми е...) |  
| Публикувано | 30.05.06 13:00 |  
             |  
           | 

Техния начин на живот е изчезнал, в голяма степе, та за това, предполага се  
  Не се гаси туй що се пуши!  

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
 | 

|  
| Автор | 
Ckayт () |  
| Публикувано | 30.05.06 18:50 |  
             |  
           | 

Здрасти! 
 Ти , да си призная ме впечатли, малко.. :)))) 
 От къде този интерес, е даже и загриженост към индианците? Питам съвсем сериозно! 
 А за миналото време - ми за лов на бизони със стрели , на коне няма как да се говори в сегашно време, също  няма как да се говори в сегашно време и за битката при Литъл Бигхорн..
 В сегашно време може да се говори за други неща , не по-малко истински..!!И красиви!!!! Пък и част от хората тук , така или иначе изповядват Индианският Път ( най-общо казано) , така че за пренебрежение не може да става дума.. 

|   |  

| 

|  
           | 

Това че са почти изчезнали е просто невярно.  
  Wolf I am,
 Under the stars,
 and under the blue sky I run.
 And my spirits run with me.

|   |  

| 

|  
           | 

... И грозни!!!!   
  Wolf I am,
 Under the stars,
 and under the blue sky I run.
 And my spirits run with me.

|   |  

| 

|  
           | 

И всякакви...
  Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

|   |  

| 

|  
           | 

Тук много отговори станали, ще трябва да се разприказвам, а не трябва, че много глупости мога да ръся :))

@ Cuddly - Според мен тенденцията е всичко да бъде смазвано и заличавано от консуматорското общество. Не вярвам, че нещо може да спре това, може само да се забави или да се консервират някои неща.  

@ Black Wolf - Не ме учудва, че за тебе не е от значение :) То едва ли някой друг освен мен отдава значение на тези неща. 
 Езиковите въпроси обикновено прерастват в различни други теми. Трудно е да се обясни, особено като нямам необходимите знания в момента чисто теоритично, но за мене е важно какви думи и как се използват, това отразява много неща и от своя страна има влияние върху други явления, езикът има силата да причинява неща като капките върху камък;) Така си мисля аз.

(И нямам предвид какво аз или някой от форума казва или какви думи употребява - говоря за общо, как е възприето сред по-големи маси хора. )

Думата индианец не ме кефи изобщо, но с друго не разполагам просто:)

--------------------------------------
 Forging the future from the timeless stoneРедактирано от Ljuset на 31.05.06 15:22. 

|   |  
  |   

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |