Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:27 03.11.25 
Взаимопомощ
   >> Недвижими имоти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Ново двайсенови  
Автор spgufi2 (старо куче)
Публикувано16.06.09 16:36

Първа на Дир | Днес | Лайф | Новини | Каталог | Глог Вземи за начална страница Поща | транZит

Днес галерия | Изпрати новина

Пак могат да се купят изгодно жилища на кредит
Сн.: БГНЕС
Имотът на кредит отново станал изгоден
16 юни 2009 / News.dir.bg
Тенденцията на засилващо се търсене на ипотечни кредити, която започна в средата на април продължи и през целия месец май.
По данни на КредитЦентър запитванията за кредити са нараснали с 20%, което автоматично доведе и до ръст на реалните сделки. Спадът на цените на имотите имотите накара повече хора да проверят отново възможностите си за покупка на жилище и получаване на ипотечен кредит.
През май в компанията е регистриран интересен казус. Неин клиент от месец август 2008 година, харесал имот в София – тристаен апартамент ново строителство – 94 кв.м, тогава на цена от 110 000 евро, искал да изтегли кредит за покупката му в размер на 84 000 евро. Тогава той получил одобрение за кредита при лихва от 7.5% и срок на кредита 20 години, като месечната му вноска била 677 евро. В последствие обаче заради кризата в сектора семейството се отказало от сделката.
През април тази година, клиентът се върнал, като казал, че е харесал подобен апартамент в същия квартал – 96 кв.м и го е договорил на цена 81 000 евро. Сумата, която не му достигала в този случай била в размер на 55 000 евро, тъй като и миналата година и сега той е разполагал с 26 000 евро собствени средства. През май той вече е получил одобрение и изтеглил кредит от 55 000 евро при лихва 9%, което означава месечна вноска от 495 евро.
Така този клиент се сдоби с желания апартамент на цена с 29 000 евро по-ниска от миналогодишната, с по-малък кредит, и въпреки по-високата лихва с по-ниска месечна вноска, обясниха от кредитната компания.
Такива сделки зачестяват, което показва, че покупката на имот днес може да бъде изключително разумно и финансово обосновано решение и не случайно все по-голям процент от потребителите, които се нуждаят от жилище, ще пристъпят към покупка.
Според експертите по-ниските цени на имотите са накарали купувачите да инвестират и в по-големи или малко по-луксозни жилища, което е покачили средния размер на отпуснатите ипотечни кредити, който достигна 39 200 евро за страната, при малко над 35 000 за предходния месец.
По думите на изпълнителния директор на "Кредит център" Тихомир Тошев, цитиран от "Фокус", раздвижването е причинено от спадането на цените на недвижимите имоти. Въпреки че има такова раздвижване, е твърде рано да се каже, че нещо преломно се е случило на пазара и хората масово се връщат към традиционния си интерес към кредит за покупка на жилище, допълни той. Според него това е по-скоро тенденция, продиктувана от това, че има реално движение на цените на имотите.
Трябва да кажем, че активните хора имат достатъчно спестени средства в повечето случаи между 30% и 50% от стойността на жилището и имат стабилни доходи, каза още Тошев.

Тема Re: Ново двайсенови [re: spgufi2]  
Автор Blake (старо куче)
Публикувано16.06.09 17:24

Да, сега е по-изгодно от миналата година, а догодина ще бъде още по изгодно :)
-----
Трябва да кажем, че активните хора имат достатъчно спестени средства в повечето случаи между 30% и 50% от стойността на жилището и имат стабилни доходи, каза още Тошев.
-----
Не ми е особено ясно как се спестяват 20000 евро за 5-7 години, особено като имам предвид средната заплата и цената на живота в БГ. За да имаш такива пари изобщо не става със спестявания, вервайте ми...

Автор CaнитapМодератор (napalmoff )
Публикувано16.06.09 17:32

Пак могат да се купят изгодно жилища на кредит

Кога са били изгодни, че пак да станат

П.П. При положение, че тенденцията е към сериозен спад, и че след година може да купиш жилище 60 кв. м със спестените, защо ти е да се набутваш за кредит

Редактирано от Caнитap на 16.06.09 17:33.

Тема Re: Ново двайсенови [re: Caнитap]  
Автор ИCTИHCKATA yниKaлнa® (Заядливка)
Публикувано16.06.09 17:39

защо ти е да се набутваш за кредит

Ми сигурно защото имаш нужда. Или защото си безумно глупав... във всеки случай - по-глупав от пишещите тук...

"""Винаги има поне още една гледна точка... """

Тема Re: Ново двайсенови [re: Caнитap]  
Автор spgufi2 (старо куче)
Публикувано16.06.09 17:57

Всъщност исках да покажа, че всеки ден излизат най - различни мнения и прогнози. Ето тук вече има три мнения, все различни. Не мога да разбера как някой си въобразява, че може да даде прогноза ?! Като са толкова добри в прогнозите, защо не предвидиха кризата тези американци, дето ги цитира абетора, знаем какво стана в собствената им страна, те тръгнали да обясняват ситуацията у нас ! Както правилно отбеляза колегата Прасунсен - всеки има глава на раменете и ще си преценява дали и кога му е изгодно, или наложително да си купи имот. Останалото са врели - некипели.

Редактирано от spgufi2 на 16.06.09 17:59.

Тема С гаранциянови [re: ИCTИHCKATA yниKaлнa®]  
Автор jamie (градинар)
Публикувано16.06.09 23:33

е по-глупав - от примера по-горе става ясно с колко са се набутали подобни клиенти само за 1 година

"По данни на КредитЦентър запитванията за кредити са нараснали с 20%, което автоматично доведе и до ръст на реалните сделки."

А ето това е автоматична глупост. Запитване не означава разрешен кредит - особено в тия времена. Отделно няма статистика на реалните сделки - не и в КредитЦентър. Така че твърдението по-горе е изключително смешно и невярно поне по 2 пункта.

ПП: Смешно ми е как лансират по-изгодния кредит при 9% лихви. По тази логика утре ще четем как е много гот да ти вдигнат лихвата на 11%, а защо не и на 19% ...

Автор f(x)dx ()
Публикувано17.06.09 07:48

Като са толкова добри в прогнозите, защо не предвидиха кризата тези американци, дето ги цитира абетора

предвиждаха я. Всъщност такива кризи са описани във всеки един учебник по икономикс, който се изучава още в първи курс в УНСС например.
само че пуста алчност - всеки ламти за още и още и си мисли, че ще му се размине. едни дават кредити, други теглят и купуват каквото им трябва и каквото не им трябва и накрая - шат на патката главата.

Тема Re: Ново двайсенови [re: Blake]  
Автор f(x)dx ()
Публикувано17.06.09 07:51

Не ми е особено ясно как се спестяват 20000 евро за 5-7 години, особено като имам предвид средната заплата и цената на живота в БГ. За да имаш такива пари изобщо не става със спестявания, вервайте ми...

баце, най-малкото от теб очаквах такова изказване в стил "пенсионер на митинг на Атака".
активни хора, не означава някой дет по цял ден си клати макарите и се чуди колко мастики да изтряска довечера.

Тема Re: Ново двайсенови [re: f(x)dx]  
Автор Blake (старо куче)
Публикувано17.06.09 10:31

даааа, вчера започнах да пиша кратка "расфасофка" на цените в съвременния живот на активния човек, и се отказах. Явно не е трябвало.

А ти баце, вземи ми покажи къде съм писал за екземпляри дето по цял де си клатят макарите и лющят мастики?

Та понеже аз за себе си съм наясно, би ли ми дал пример как за 5 години се спестяват 20000 евро, при положение че вземаш заплата от 1500-2000 лева и живееш под наем. Става въпрос за активен човек, който се нуждае от качествена храна (минимум 500 лева/месец), дрехи (200+), автомобил (200+), съвременна техника и комуникации(200+), почивки (поне една, да не кажа две, да кажем по 100 лева на месец, което е доста скромно) и развлечения (300-500)? Поне приблизително, става ли? По моите сметки, като включим и поне 300 лева наем и 150 режийни, сметката става:
500+200+200+200+100+400+300+150=2050 лв разходи на месец. От друга страна, за да спестиш 20000 евро за 5 години (или 60 месеца), това са едни 333 евра на месец, да ги сложим 300 (заради лихвите), т.е. 600 лева. Сметката стана 2650 при минималните заложени стойности. А при максималните?

Автор Blake (старо куче)
Публикувано17.06.09 10:36

Ако забелязваш, едните дават "песимистичните" прогнози (цените ще спадат още и още), и не са заинтересовани по никакъв начин от движението на тези цени нито нагоре, нито надолу. Другите дават "оптимистичните" прогнози (че пазара се оправя, съживява, купувайте, сега е момента, и т.н.), и са пряко заинтересовани това, което пишат, да стане.
Е, пита се в задачата, на кои е по-вероятно да повярва средноинтелигентния човек?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.