|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
Тема
|
Интересува ме вашето мнение
|
|
| Автор |
arrvv (непозната) |
| Публикувано | 01.03.09 21:44 |
|
|
Става въпрос отностно кредитерането... Когато се купува имот с кредит, банката изплаща сумата една седмица, след като е минала сделката пред нотариус. За вас това нормално ли е, да си продадете имота, а да получите парите доста по-късно... И какви са банковите гаранции, че сумата ще бъде изплатена...И моля колегите и частните лица да споделят имали ли са проблеми например с провалено кредитиране и съответно провал на сделката....
И втори въпрос, за или против изповядването на данъчна оценка на имота и рисковете, които поемат страните, когато изповядването да е по данъчна оценка...
Никога не е късно да станеш за смях... [
| |
|
Тема
|
Re: Интересува ме вашето мнение
[re: arrvv]
|
|
| Автор |
Caнитap (napalmoff ) |
| Публикувано | 01.03.09 22:42 |
|
|
Ами, малко странно ми се вижда, при отпуснат кредит чак толкова да се забави изплащането на сумата. Както и да е когато е с банков кредит банката е страна по сделката и търпи всички негативи при провала и. Мисля, че след като имаш писмено становище, че ще те кредитират... Отмятане няма, щото на продавача и купувача добре ще им дойде дело за вреди, пропуснати ползи и т.н. А без одобрение да ходиш при нотариус си е самоубийство.
Отделно в акта се записва:
- Парите ще бъдат платени с банков кредит и т.н. юрист пълномощник от банката. Оформя се ипотека, подписва се от юрист !
За вас това нормално ли е, да си продадете имота, а да получите парите доста по-късно...
При сегашното положение съм сигурен, че всеки продавач би изчакал седмица две
В отговор на:
И втори въпрос, за или против изповядването на данъчна оценка на имота и рисковете, които поемат страните, когато изповядването да е по данъчна оценка...
Много дълга тема, лично аз нямам време да пиша по нея . Има много за и против и всеки случай си е отделен. Ако искаш да са ти9 напълно защитени интересите като купувач, ти трябва реална сделка. Да ама ако не можеш да докажеш произхода на средствата както е при голямите инвеститори"-> Сводници, търговци на черно каналджии, данъчни държавни служители.
Ако си продавач, и получиш едни пари на ръка за нивите на дядо ти. Примерно 500 000 евро и почнеш да пазаруваш яхти, хотелчета. Пак ще те привикат.
Ако си чист и изряден . Реална стойност и това е
.
Другото е за гореизброените
Редактирано от Caнитap на 02.03.09 01:27.
| |
|
Тема
|
[re: Caнитap]
|
|
| Автор |
yниKaлнa (Заядливка) |
| Публикувано | 02.03.09 00:48 |
|
|
Моля те, ЗА БОГА, И ИЗВЪН ВСЯКАКВИ ЗАЯЖДАНИЯ, преди да напишеш купищата си глупости, спри, огледай се, ослушай се, ако трябва - почети малко наляво-надясно, защото, в края на краищата, си на някакъв пост, който ПОНЕ предполага ЕЛЕМЕНТАРНА компетентност!!!!
Първо - банката НЕ Е НИКАКВА страна в сделката. НИКАКЪВ юрист от банката не се подписва в нотариалния акт. При подписването му в него ЕДИНСТВЕНО се УПОМЕНАВА, че парите ще бъдат изплатени с банков кредит. Самата банка си е страна по договора с бъдещия купувач. Но дори и в качествата си на такава, тя НИЩО НЕ ГАРАНТИРА на продавача. Праща му едно пършиво писмо, в което го уведомява, че ЩЕ отпусне кредит на купувача за покупката на въпросното жилище, и после следва една безумна точка, според която КУПУВАЧЪТ ОТ СВОЯ СТРАНА СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДОБРОСЪВЕСТНО ДА ПРЕВЕДЕ ПАРИТЕ ОТ ТОЗИ КРЕДИТ НА ПРОДАВАЧА, (представи си какво става, ако купувачът пък не е толкоз ДОБРОСЪВЕСТЕН?) след като го получи, естествено. Но преди да го получи, кредита, трябва да излезе НОВО удостоверение за тежести, ВЕЧЕ на името на купувача като нов собственик на дадения имот, за да може от това удостоверение да е видно, че ипотеката, която банката си е сложила върху жилището, е първа и единствена. И ДА, СКЪПИ, ако тази сделка е извършена в момент, когато има стотици сделки дневно и службата по вписване е претрупана, ТОВА УДОСТОВЕРЕНИЕ СЕ БАВИ ПОНЯКОГА И ДЕСЕТИНА ДНИ, респектнивно - И ОТПУСКАНЕТО НА КРЕДИТА!!!
Истина е, че до момента аз поне не съм чула сделка с кредит да се е провалила. Банките следят изкъсо това да не се случи именно за да не попадат в скандални ситуации. Например - в деня на получаване на кредита, в банката отиват и двете страни и операциата по прехвърлянето на парите от банката на купувача и от купувача на продавача се извършва БЕЗКРЪВНО И НА МОМЕНТА.
Но това не пречи ЖЕСТОКАТА ИСТИНА да е, че ПРОДАВАЧЪТ НЕ Е ОСИГУРЕН ДОКУМЕНТАЛНО ПО НИКАКЪВ НАЧИН. Има само устни уверения от банката и надежда купувачът да е "добросъвестен". В противен случай ще се окаже и без имот и без пари, и единственото нещо, което му остава, е да хукне по съдилищата.
"Винаги има поне още една гледна точка..."
| |
|
Тема
|
[re: yниKaлнa]
|
|
| Автор |
Caнитap (napalmoff ) |
| Публикувано | 02.03.09 01:00 |
|
|
1. Kъде видя да пиша, че юриста се подписва в нотариалния акт.
2.Подписва се в договора за ипотека, дали че е законова или договорена.
И при това положение става страна по сделката .Купувача може да съди банката за загубено капаро, или 10 % предварителен договор Продавача също може да съди, зависи от ситуацията.
3.Когато кредита е целеви, парите се превеждат директно за това за което са отпуснати т.е. за НИ. И щом е ипотечен няма да ги преведе на сульо срещу голото обещание на сульо да ги преведе на Пульо (Язък, че си брокер)
4.Писъмцето не е пършиво а е с изходящ номер и с подпис на представляващия банката.
5.След писъмцето се подписва се договор между кредитопулучател и банка, и чак тогава се отива в нотариата. И да банката е страна по сделката но не по нотариалната.
6.Когато брокера ти е униКална удостоверението може да се забави и една година
-униКална няма канали в службата по вписвания.
-Не и се дават 30 лв за експресно удостоверение, вместо да даде 5 за стандартно
7.Няма устно, има договор за кредит .
Ай ся пийни лексотанче и изключи caps-lock(a)
Редактирано от Caнитap на 02.03.09 01:06.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
yниKaлнa (Заядливка) |
| Публикувано | 02.03.09 01:01 |
|
|
Първият ти въпрос винаги ме е занимавал много, включително и част от моите клиенти. Имала съм параноици, които, научавайки какво ще се случи с получаването на парите (имам предвид - срока), отърчаваха в банката и не си тръгваха от там, без да я принудат да сключи ТРИСТРАНЕН договор, в който да присъства и тя самата. Нещо напълно нормално според мен, и не виждам защо банките не го правят без скандали. Но, както сигурно знаеш, те НЯМАТ ТАЗИ ПРАКТИКА. Не им се ще някак.... В моите случаи се съгласяваха след куп скандали и разправии, за да не изпуснат клиента, но това не им отвори очите да поправят политиката си в тази посока.
Аз лично препоръчвам на подозрителните си клиенти (не в случаите с кредити, а в другите случаи, когато пък удостоверението за тежести излиза пак след няколко дни и купувачът се страхува през това време да не се окаже десетият купувач на този имот...) да правят ескроу-сметка и така въпросите често се уреждат. Но и това не е панацея, щото пък понякога продавачите не се навиват да чакат няколко дни с блокирани пари, и така все единият от двамата притреперва...
По отношение на изповядването на данъчна оценка ще се въздържа. Винаги обяснявам на клиентите, че законното и сигурното е в НА да се пише реална цена, но те си решават!
"Винаги има поне още една гледна точка..."
| |
|
Тема
|
[re: Caнитap]
|
|
| Автор |
yниKaлнa (Заядливка) |
| Публикувано | 02.03.09 01:06 |
|
|
Видях, че ЮРИСТЪТ подписвал акта ПРЕДИ ДА ГО ИЗТРИЕШ от постинга си!! Просто се засрами!!! Видно е от часа на редактиране! Моят пост е писан в 1.01, а ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА, в 1.06, ти си редактирал твоя, който иначе е написан около 22 часа и нямаш никакви причини да го редактираш посред нощ, освен за да поправиш вътре това, което те е ИЗЛОЖИЛО ЗА СЕТЕН ПЪТ!!
Понякога, дори и да си модератор, следите трудно се прикриват...
Продължавам да твърдя, че банката НЕ Е СТРАНА ПО СДЕЛКАТА, а ти си дрънкай каквото си искаш. ЗАЩОТО ЩЕ КОПИРАМ КАКВО СИ НАПИСАЛ, ПРЕДИ ДА ИЗТРИЕШ И НЕГО: "Както и да е когато е с банков кредит банката е страна по сделката " А не да ми клинчиш сега и да го увърташ !
За договора между кредитополучателя и банката НАПИСАХ САМАТА АЗ, няма защо да дращеш излишни неща. А този договор, скъпи, СЕ ПОДПИСВА ПРЕДИ БАНКАТА ДА ИЗПРАТИ ПЪРШИВОТО УВЕДОМИТЕЛНО ПИСМО, което няма никакъв номер често, а само дата, а не СЛЕД ТОВА както ти си нацвъкал отново поредната си глупост. Бързай, затрий и това сега от постинга си....
И нали препоръчваш хората ДА НЕ ПОЛЗВАТ АГЕНЦИИ?? От къде обикновеният човек ще има канали в службата по вписване, многознаецо?
А, СЕТИХ СЕ. ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ТЕБ...
ПП - вече ще копирам постингите ти ПРЕДИ да триеш вътре уличаващите те глупости!
Крайно време е да свикнеш с мисълта, че СЪС СИГУРНОСТ си много компетентен в някои области, но не ВЪВ ВСИЧКИ. Не боли, когато го разбереш, повЕрвай ми.
Редактирано от yниKaлнa на 02.03.09 01:33.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
seymour_stz (любопитен) |
| Публикувано | 02.03.09 19:34 |
|
|
По първия ти въпрос - ами нормално е да си получи продавача парите по-късно, когато сделката е с кредит от банка. За да отпусне парите на продавача, банката ще иска да види вече вписана ипотека в нейна полза (било тя законова или договорна), а това може да стане едва след вписване и на нотариалния акт и на ипотеката в службата по вписвания. Банковите гаранции са подписаният ПРЕДИ изслушване на сделката при нотариус договор за кредит между банката и купувача. Едва след него минава и самата сделка. Парите банката превежда директно на продавача, и купувача изобщо няма възможност да се направи на улав и да не ги плати. Досега не съм чул случай, в който банката, след като е подписала договор за кредит и е изслушана нотариалната сделка, да не е изпълнила задължението си да преведе парите на продавача, защото има законни начини да бъде принудена, отделно от скандала, който ще се завърти около името й.
Ако, теоретично, това се случи, вече зависи какво е договорено в договора за кредит, но в общи линииш тези пари могат да се търсят, ведно с обезщетение за причинени вреди и пропуснати ползи (ако има такива) от банката - страна по договора за кредит. В действителност, в този теоретичен случай, сделката ще бъде развалена поради неизпълнение, което вече поражда друг кръг проблеми за обезщетения, ама това - друг път, щото не е по въпроса и може да се отчете като спам.
По втория въпрос - ако нотариалния акт бъде написан правилно и този, който го пише, си има понятие от това, няма страшно да бъде изслушана сделка и на данъчна оценка, тъй като има законова възможност продавача да бъде напълно защитен (в смисъл, както и при изповядване на реална стойност) при евентуално отстраняване от имота впоследствие. Как - всеки кадърен юрист и трябвало да се сети
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
dated (незапознат) |
| Публикувано | 02.03.09 19:44 |
|
|
"Когато се купува имот с кредит, банката изплаща сумата една седмица, след като е минала сделката пред нотариус. За вас това нормално ли е, да си продадете имота, а да получите парите доста по-късно..."
Само веднъж съм взимал кредит и то доста отдавна.
Какво като е една седмица по-късно? Ако се откаже продавачът, какво толкова по-бързо ще стане?
В моя случай продавачът си получи парите за 2,3 или 4 дни - не помня точно...
И какви са банковите гаранции, че сумата ще бъде изплатена...
Ами парите, които ми дадоха от банката, въобще не можех да ги пипна. Бяха си предназначени за продавача и му ги преведоха след подписване на договора за покупко-продажба (нали е ипотека, пазят си парите). Продавачът си беше напълно спокоен. Обясниха му какво става хората, на мен също...
Преводът на парите му не зависеше от мен, а от банката. Отделно нотариусът пита дали е платена сумата и гледа писмото от банката. По бегли спомени - приведоха парите на човека един вид служебно, не присъствах. Може и да греша, де.
Да си чула за отказ на банка да изплати договорената сума след изповядване на сделката?
Когато е на данъчна оценка - питай адвокат или в банката или колегите си. За да не се стига до съд и други простотии...
Абе, защо тези Инстуции - банките, даваха пари за покупки, позволявайки неспазване на законите - питам аз.
| |
|
Тема
|
[re: dated]
|
|
| Автор |
oлиroфpeнa (Cuique suum) |
| Публикувано | 03.03.09 09:53 |
|
|
Ами какво ще стане ако ЧУЯ за отказ на банка да изплати сумата?Поради един милион причини,например несъстоятелност,фалит ,ликвидност/липса/.ТОГАВА КАКВО ПРАВИМ,КОЙ Е ИЗЛЪГАЛ ОТГОВАРЯЙКИ НА ВЪПРОСА-Получихте ли си парите?
АКО НЕ ЗНАЕШ ЩЕ ТЕ НАУЧИМ
АКО НЕ МОЖЕШ ЩЕ ГИ ПОМОГНЕМ
АКО НЕ ИСКАШ ЩЕ ТЕ ПРИНУДИМ
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
spgufi2 (пристрастен) |
| Публикувано | 03.03.09 10:46 |
|
|
Когато си купих с кредит, банката изплати същия ден парите на продавача, не ненормално да ги изплатят веднага след като си вземат актуализираното удостоверение за тежести и обикновено това е практиката - до седмица се получават парите. Преди изповядването банката дава документ за ангажимент, от който е видно кога и при какви условия ще изплати парите. Колкото до изповядването на данъчна оценка - отдавна съветвам клиентите си да го правят на истинската цена, самите банки обаче се съгласяват да се изповядва на дан. оценка, на размера на кредита, ако си спомняш Юлия Берберян за какво я осъдиха, можеш да предвидиш рисковете на изповядване на данъчна оценка. В изтритите мнения ми зададе въпроси, сега ти отговарям - когато се подписва предварителен договор , купувача си поема риска да бъде излъган, т.е. да не се стигне до изповядване на сделката по някакви причини - например това, че са подписани още няколко такива договора, няма друг начин да бъде подсигурен, освен да се опре на чл. 19 от ЗЗД, апропо, на теория всичко е възможно, винаги ще се притеснява този, който е дал капаро, в моята практика се е случвало да чуя за такива неща, но никога не съм бил свидетел на подобно нещо.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|