|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
Тема
|
6% комисионна
|
|
| Автор |
Kalina1 (непознат) |
| Публикувано | 10.12.08 08:32 |
|
|
От къде ги извадихте тези 6% комисионна върху имот? Подплатете цитатите си със закони, разпореждания и т.н. Просто ми е интересно кой и къде се определя процента на комисионна, която се взема от една продажба.
| |
|
Тема
|
Re: 6% комисионна
[re: Kalina1]
|
|
| Автор |
dated (незапознат) |
| Публикувано | 10.12.08 09:04 |
|
|
Бе оставете ги накрая тези проценти.
Кажи какво стана с панелката.
| |
|
Тема
|
[re: dated]
|
|
| Автор |
Kalina1 (непознат) |
| Публикувано | 10.12.08 09:23 |
|
|
Отказах се от панелката. Незнам дали собственичката е успяла да я продаде, но имаше и други желаещи, според брокера.
| |
|
|
|
Въпросната цифра "6" е СБОР от процентите, които при сделката купувачът плаща на своята агенция, а продавачът - на неговата. В БЪЛГАРИЯ И ДВЕТЕ СТРАНИ ПО СДЕЛКАТА плащат отделна комисиона, защото най-често агенциите са две - по една за всяка страна. Най-често - по 2.5%, някои агенции работят и на 3%, заради това установената комисиона за ЦЯЛАТА сделка възлиза на 5-6%, които се разделят между продавача и купувача. В БЪЛГАРИЯ ПРАКТИКАТА Е ТАКАВА.
В други държави комисионата е пак 5-6%, понякога и повече, понякога - по-малко, но често се слага върху продажната цена на имота и ПРИВИДНО я плаща само продавачът, а на практика - САМО купувачът, защото тя му е включена в цената, а след сделката продавачът я предава на посредника.
Няма закон или нормативен акт в България, който определя тази цифра. Поради това много често тя се коментира - и нагоре, и надолу.
Съсем естествено е, че след като Е ПРИЕТО и двете страни да поемат своята част от комисионата - те да си я платят, независимо от това дали сделката се извършва от две, три, пет или една и съща агенция - представител и на двете страни. Парите се дължат ОТ, а не НА. В чужбина, както ти писах по-горе, НАЙ-ЧЕСТО цялата работа се върши от една и съща агенция, която взима цялата комисиона (без проучването на документите, което ТАМ го върши нотариуса срещу отделно заплащане, а тук го вършим ние и е включено в комисионата)
ТОВА Е КОНКРЕТЕН ОТГОВОР НА КОНКРЕТЕН ВЪПРОС, ПОСТАВЕН ОТ КОНКРЕТЕН ЧОВЕК. НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ ВКЛЮЧВАМ В БЕЗПЛОДНИ БАНАЛНИ ДИСКУСИИ С ДРУГИ ДЕЖУРНИ ЗЛОНАМЕРЕНИ УЧАСТНИЦИ
Редактирано от yниKaлнa на 10.12.08 09:38.
| |
|
|
|
Лельо, кажи кога си подаде носа навън, че ми говориш за другите държава. Аз ти казвам, че съм работил с чужди агенции, и комисионна на нас не ни взеха
| |
|
|
|
Колежке, нали не се учудваш на този нещастен комплексар, дето веднага след теб се изказа от позицията на всичко знаещият смешник ? !
| |
|
|
|
Абе мухъл,калкулирана ти е в цената,нещастие такова.Ама умри си такъв ,с идеята какви са самаряни там в чужбината!
Знай си границата на тъпотата
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
dated (незапознат) |
| Публикувано | 10.12.08 13:13 |
|
|
Ами да си я продават.
Дръж парите и се ослушвай. След Нова година ще можеш да се пазариш по-успешно.
| |
|
|
|
Многоуважаеми, бях продавач. Все още не съм дорасъл да купувам извън България
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
bipet (досаден) |
| Публикувано | 10.12.08 20:08 |
|
|
Брокерите непрекъснато обясняват - при сделка купувачът плаща на своята агенция, а продавачът – на неговата. Само, че единият започва почти винаги без агенция. Нашите мили приятели ще обяснят, как и той се събужда една прекрасна сутрин с агенция на шията.
Напълно измислен е варианта, една агенция да посредничи едновременно и при покупката и при продажбата. Просто брокерите веднага, без минута колебание, започват да злоупотребяват с предоставените им за ПОСРЕДНИЧЕСТВО при продажба имоти.
Само хора с нагласата на нашите брокери решават, че това вече са техни имоти и могат да ги ползват за собствени, користни цели. Във вреда и на продавача и на купувача. И вредата не е толкова в прословутите комисиони, а в много други работи.
Ето великата логика на брокерите:
КОГАТО СЕ ОБАДЯТ ПО ОБЯВА ЗА ПРОДАЖБА НА ИМОТ, ВЕДНАГА КАЗВАМЕ НА КАДИДАТ КУПУВАЧА – ДЪЛЖИТЕ /И ВИЕ/ ПРИ СДЕЛКА 2.5 %. /колко са честни милите/
МОЖЕ ЛИ ПО - ПОДРОБНО ДА РАЗЯСНИТЕ СИТУАЦИЯТА КОГАТО ОБАДИЛИЯТ СЕ КАЖЕ – НЕ, БЛАГОДАРЯ.
ИМАМ ПРЕДВИД ТАЗИ СИТУАЦИЯ ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ПРОДАВАЧА.
Най-вероятно веднага се обаждате на продавача за да кажете, че сте отпратили един, които иска да купи апартамента, но ... бил плешив. Ясно е, че не става. Щото какво друго може да обясните. Или може би, пък, в края на деня бодро рапортувате на продавача - днес се обадиха 10 души, но никой не иска да плаща комисиона. Идиоти. Но ние утре продължаваме със същия ентусиазъм.
БЕ ВИЕ КАКВО ПРОДАВАТЕ, НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ИЛИ КОМИСИОНИ ?
Да не си мислите, че тези са първите. Кои знае преди колко века е измислено – с чужда пита помен прави.
Каква мислите ще е реакцията на брокерите – „презрително“ мълчание най – вероятно. Или стандартните – ти си болен, комплексар ...
Но никога конкретен коментар.
Инак, да обясняват очевидни неща, като това, че всичко в крайна сметка плаща купувача, ги бива. И в обясненията защо заедно с изработените 2.5 % взимат още толкова - ей така пък, яд да ви е.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
|
|