|
Тема
|
Завещание на имот
|
|
Автор |
HVR (непознат
) |
Публикувано | 01.10.07 18:58 |
|
Имам следното питане .
Баба прави завещание на малолетния си внук през 1985 год.
Умира 1993 г. Завещанието е отворено и е заверено с нотариален печат.
Не е вписано в службата по вписвания / по закона, завещанията се вписвали след 2001 г./.
Дъщерята на бабата /или майка на завещания / има ли запазена част по закона за наследствата и евентуално успорване от нейна страна в рамките на 5 год . от отварянето на завещанието или 5 год. от вписването му в Агенцията по вписвания / но то не е вписано /.
Ние държим и майката да дойде да се подпише на продажбата, а прави ли сме ?
| |
Тема
|
Re: Завещание на имот
[re: HVR]
|
|
Автор |
Alex123 (Търсещ помощ:)) |
Публикувано | 01.10.07 19:36 |
|
Срока за оспорване след отварянето е 10 Години. Днес бях при адвокат точно за това Имота трябва да е регистриран в съвета (даначна служба) с нотариален акт. Ако не искат да Ви кажат номер, том, година: отивате на Попа (ако сте в София) и срещу 3 лева (1 лев услуга и 2 лв такса за услугата.....знам не питай...идиоти) и ЕГН на собственика (или майката) разбирате има ли нотариален акт, номер и т.н. Ако го няма там заведен.......тогава съдът и в архива гишета от 2 до 7 (зависи от годината) и започва едно ровене......
Затова по добре като отидете в съвета не забравяйте шоколадовите бонбони за мен проработиха перфектно. Дадоха ми : номер на ацт, том, година...всичко. От там се върнах в съда и за 25 минути ми бе в ръцете.
Успех
| |
Тема
|
[re: Alex123]
|
|
Автор |
HVR (непознат
) |
Публикувано | 01.10.07 20:55 |
|
Alex,
Благодаря за съвета. Днес четох цялата ви дискусия по вашия случай.
Той ме провокира да попитам и аз.
Пожелавам ви успех , в нещата , с които сте се заели.
| |
Тема
|
[re: HVR]
|
|
Автор |
Poline (аз) |
Публикувано | 02.10.07 13:13 |
|
Какво означава "отворено завещание"?
Доколкото разбрах внука иска да продаде имота който е придобил от баба си и майка му има претенции за дял?
Не е ли най лесния вариант майка и син да си поговорят вместо да търсите документи?
Моя опит показва,че търсенето на документи е ужасна работа...Някъде минават бонбони,някъде и 10 лева,но някъде могат и да ти скъсат нервите за 1 лев (за тази такса за която Алекс ти писа аз трябваше да чакам близо час)
| |
Тема
|
[re: Poline]
|
|
Автор |
Alex123 (Търсещ помощ:)) |
Публикувано | 02.10.07 13:21 |
|
Термина "Отворено Завещание" се отнася за датата след смърта на Завещателя когато е прочетено завещанието или ако няма такова, за такъв ден се смята датата на смъртният акт. Тоест ако събитието (прочит на завещание или дата на смъртен акт) е примерно 01.01.2007 то от тази дата има 10 години.
Толкова напреднах в закона за последната седмица че се чудя дали да не запиша едно право на бързо
| |
Тема
|
[re: Alex123]
|
|
Автор |
HVR (непознат
) |
Публикувано | 02.10.07 20:37 |
|
За Полин- нямаме претенции от майката, търсехме вариант дали тя би имала претенции и в какъв срок.
Намерихме уж вярното решение и утре ще имаме предварителен договор. Търсехме и дядо , който ако е купил с бабата, дъщерята си има запазен дял по наследство извън завещанието.
Понеже продавачите нямали възможност да вадят удостоверение за наследници на бабата - където да пише от кога е вдовица, утре ще правим нотариално писмо за справка по картон в общината.
Дано всичко да е ОК, защото има документи, които могат да се извадят по време на сделката, но собствеността трябва да е изяснена още при първото даване на пари.
А относно таксите в службата по вписвания, лично аз ги плащам в Кооперативна банка, която се намира на 100м. по Патриарх Евтимий посока Витошка. Въобще не чакам на тези опашки в Агенцията......
| |
|
|
|
|