Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:35 14.07.25 
Взаимопомощ
   >> Недвижими имоти
*Кратък преглед

Тема Завещание на имотнови  
Автор HVR (непознат )
Публикувано01.10.07 18:58

Имам следното питане .

Баба прави завещание на малолетния си внук през 1985 год.

Умира 1993 г. Завещанието е отворено и е заверено с нотариален печат.

Не е вписано в службата по вписвания / по закона, завещанията се вписвали след 2001 г./.

Дъщерята на бабата /или майка на завещания / има ли запазена част по закона за наследствата и евентуално успорване от нейна страна в рамките на 5 год . от отварянето на завещанието или 5 год. от вписването му в Агенцията по вписвания / но то не е вписано /.

Ние държим и майката да дойде да се подпише на продажбата, а прави ли сме ?

Тема Re: Завещание на имотнови [re: HVR]  
Автор Alex123 (Търсещ помощ:))
Публикувано01.10.07 19:36

Срока за оспорване след отварянето е 10 Години. Днес бях при адвокат точно за това

Имота трябва да е регистриран в съвета (даначна служба) с нотариален акт. Ако не искат да Ви кажат номер, том, година: отивате на Попа (ако сте в София) и срещу 3 лева (1 лев услуга и 2 лв такса за услугата.....знам не питай...идиоти) и ЕГН на собственика (или майката) разбирате има ли нотариален акт, номер и т.н. Ако го няма там заведен.......тогава съдът и в архива гишета от 2 до 7 (зависи от годината) и започва едно ровене......
Затова по добре като отидете в съвета не забравяйте шоколадовите бонбони за мен проработиха перфектно. Дадоха ми : номер на ацт, том, година...всичко. От там се върнах в съда и за 25 минути ми бе в ръцете.
Успех

Тема Re: Завещание на имотнови [re: Alex123]  
Автор HVR (непознат )
Публикувано01.10.07 20:55

Alex,

Благодаря за съвета. Днес четох цялата ви дискусия по вашия случай.

Той ме провокира да попитам и аз.

Пожелавам ви успех , в нещата , с които сте се заели.

Тема Re: Завещание на имот [re: HVR]  
Автор Poline (аз)
Публикувано02.10.07 13:13

Какво означава "отворено завещание"?

Доколкото разбрах внука иска да продаде имота който е придобил от баба си и майка му има претенции за дял?
Не е ли най лесния вариант майка и син да си поговорят вместо да търсите документи?
Моя опит показва,че търсенето на документи е ужасна работа...Някъде минават бонбони,някъде и 10 лева,но някъде могат и да ти скъсат нервите за 1 лев (за тази такса за която Алекс ти писа аз трябваше да чакам близо час)

Тема Re: Завещание на имотнови [re: Poline]  
Автор Alex123 (Търсещ помощ:))
Публикувано02.10.07 13:21

Термина "Отворено Завещание" се отнася за датата след смърта на Завещателя когато е прочетено завещанието или ако няма такова, за такъв ден се смята датата на смъртният акт. Тоест ако събитието (прочит на завещание или дата на смъртен акт) е примерно 01.01.2007 то от тази дата има 10 години.

Толкова напреднах в закона за последната седмица че се чудя дали да не запиша едно право на бързо

Тема Re: Завещание на имотнови [re: Alex123]  
Автор HVR (непознат )
Публикувано02.10.07 20:37

За Полин- нямаме претенции от майката, търсехме вариант дали тя би имала претенции и в какъв срок.

Намерихме уж вярното решение и утре ще имаме предварителен договор. Търсехме и дядо , който ако е купил с бабата, дъщерята си има запазен дял по наследство извън завещанието.

Понеже продавачите нямали възможност да вадят удостоверение за наследници на бабата - където да пише от кога е вдовица, утре ще правим нотариално писмо за справка по картон в общината.

Дано всичко да е ОК, защото има документи, които могат да се извадят по време на сделката, но собствеността трябва да е изяснена още при първото даване на пари.

А относно таксите в службата по вписвания, лично аз ги плащам в Кооперативна банка, която се намира на 100м. по Патриарх Евтимий посока Витошка. Въобще не чакам на тези опашки в Агенцията......

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.