Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:32 15.07.25 
Взаимопомощ
   >> Недвижими имоти
*Кратък преглед

Тема Казуснови  
Автор Poline (аз)
Публикувано28.04.07 13:51

Здрвейте на всички,

След много дълго търсене мислим,че най сетне намерихме парцела .
Собственика ни предостави наториалния акт +скицата ,показахме ги на нотариуса който отговаря за района и стана ясно,че уж всичко е наред...
Но,възникна следния проблем...Целия парцел е близо 2 декара,но само 750 квадрата са в регулация,другото се води земеделска земя и за него трябва отделна скица.Не е проблем скицата.Проблем е в това,че ние искахме да строим точно на тази част където е земеделската земя (парцела е на два пътя)
Възможно ли е да се смени статута?
От този парцел до края на селото има още поне 10 къщи,но никой не е строил в тази част.
Другото което ни притеснява е ,че повечето съседни къщи (средно строени около 1940 год)имат пукнатини което ни накара да се замислим...Верно,стари са,но все пак всички къщи да се напукват според моето некомпетентно мнение идва от някъде.
Има кладенец (15 м. дълбок) и река на около 500 метра.
След седмица трябва да се срещнем със собственика и да му кажем какво сме решили и евентуално да му оставим депозит.Тук,в този форум бях чела,че може да се направи проучване какво може да се строи на дадена земя.
Къде става това?В общината или някъде другаде и колко време отнема?
Има ли нещо друго което трябва да проучим преди да дадем депозит?
Благодаря ви.

Тема Re: Казуснови [re: Poline]  
Автор naci (фашиста)
Публикувано29.04.07 15:03

Нравилно сте се досетили.Направете проучване най-добре геоложко /огносно пукнатините.А за строежа трябва да смените статута ,ако искате да строите върху нивата.Може но ще отнеме около 3 мсеца.А застрояването ще бъде същото като все едно строите върху останалата част.Не знам в кой район е това но мисля/това са усреднени параметри че е 20 % при кота корниз 6 м./За селски райони ако няма ограничения или селото е с особен статут.А смяната на статута,става чрез общината МЗ и Министерство на строежите.

Знай си границата на тъпотата

Тема Re: Казус [re: naci]  
Автор Poline (аз)
Публикувано30.04.07 21:37

Благодаря naci

Къде се прави това геоложко проучване?
...Ако въобще стигнем до там .Днес разговаряхме с един човек който е съсед през няколко къщи и ни каза,че никой не може да строи законно върху нивата защото месността е природен резерват,имало редки видове растения и това го пишело върху актуалната скица (на тази която ние видяхме нямаше нищо такова,но нотариуса ни предопреди да не даваме депозит докато продавача не извади актуална скица).Същия човек е прехвърлял своята къща на дъщеря си и като вадил нова скица са видяли това.
Надявам се да не е истина... Ще го проверим и това...

Автор naci (фашиста)
Публикувано01.05.07 10:34

Разбира се че трябва актуалва скица,нека извади и другото е направете проверка в общината така ли е или не.Ако е резерват е приключение защитените територий да под особен статут.Аз просто давах обща информация,не знаейки кой район е това.А геология проучване правят частни фирми/държавните ги избиха/,ако ми напишете къде е това ще Ви дам адреси и координати за връзка.Имайте в предвит че ако е Натура 2000,то това още не е в сила и имате шансове!Приятен ден

Автор Poline (аз)
Публикувано25.09.07 16:56

Отдъхнах си и реших да се похваля...Взехме го това място след 6 месеца ходене по мъките...Въобще не съжалявам,че се доверихме на адвокат да ни представлява навсякъде.Междувременно се оказа,че този който продава имота има само една малка част съсобственост.Цяло събитие бе това купуване,но важното е,че всичко приключи.
Следва геоложното проучване за което ме посъветвахте.За съжаление личните ми бележки липсват (не съм ги трила аз) и ще ви помоля да ми кажете къде да намерим такава фирма?Колко време отнема процедурата?Могат ли сами да си свършат работата или трябва и някой от нас да присъства?Някакви ориентировачни цени?
Мислим да строим на тази част която е в регулация и на същото място където някога е имало кирпичена къща.

Автор naci (нефашиста)
Публикувано25.09.07 18:51

Честито!

Автор V.Grig (Анти-царист)
Публикувано25.09.07 22:42

Мисля че можете да потърсите "комплексна услуга" - архитектите нормално си бачкат с даден проектант и съответно през избрания архитект може да поискаш да ти направят и геоложкото.

Комунист ли е, главата му да дрънка по паважа!

Тема Re:нови [re: V.Grig]  
Автор Poline (аз)
Публикувано26.09.07 12:57

Мерси

Това означава ли,че ако от адвоката (който ни извърши сделката)се прехвърлим на архитект ще се улесни процедурата по изваждане на всякакъв вид документи?
Не държим на време на изпълнение,но държим на качество.
Също,след изваждане на всички документи същите имат ли срок на годност?
Мислим да започнем да строим след около година и полувина (може би пролетта на 2009)

Тема Re:нови [re: Poline]  
Автор naci (нефашиста)
Публикувано26.09.07 13:59

Добре звучи "годност",има давност на визата за строителство.

Тема Re:нови [re: Poline]  
Автор Gofy (искам да знам)
Публикувано26.09.07 17:37

Геоложкото проучване не е част от проекта, а от изходните данни, които се предоставят на проектанта (проектантския колектив) от възложителя.

Определено за проектирането на новата сграда е по-добре да се обърнете към архитект, който да организира проектирането на къщата по всички части (специалности). Предполагам, че той ще може да ви насочи и към фирма, която да направи геоложкото проучвани и да ви даде нужната информация.
Според мен за дребни обекти, например къща, е по добре да намерите местен архитект, който ще е наясно с всички подробности и особености за одобряване на проектите в съответната община.

NB. Poline, "полувина" се пише половина

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.