|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Искам да попитам брокерите
|
|
| Автор |
Ellington (Duke) |
| Публикувано | 20.11.06 12:56 |
|
|
Какви са нормалните граници, в които можеш да преговаряш за смъкване на цената при покупка на жилище (не ново строителство)? Какво показва общата практика при сключените сделки?
Наблюденията ми са, че в момента пазарната ситуация не позволява преговаряне, защото собственицете предпочитат да изчакат, да задържат имота си до влизането в ЕС, сякаш тогава цените ще станат като лондонските
Задавам този въпрос, защото за трети път в продължение на три години ми се налага да се занимавам с покупка на жилище и за трети път, трети различен брокер ме убеждава, че собственикът стои твърдо зад цената и ако се инатя или изчаквам, друг ще купи жилището.
От друга страна отвсякъде ми се хвалят кой колко свалил от цената, в хиляди евро. Аз ли съм будала или??? Не искам да се "мина" трети път, купувайки на първоначално обявената цена.
| |
|
Тема
|
Re: Искам да попитам брокерите
[re: Ellington]
|
|
| Автор |
hhhhh (член) |
| Публикувано | 20.11.06 14:12 |
|
|
Аз не съм брокер , но според мен от 500 до 800 евро е съвсем разумно да се коментира.Не забравяй , че в тази т.нар. твърда цена със сигурност е включена и комисионната на брокерската агенция.Е , ако не се споразумеете за цената нека го купи някой друг. Да не е единственото жилище на света .Не ти е било късмет и толкова.
| |
|
|
|
Отстъпката зависи от желанието на продавача и от големината на сумата. При имоти над 100 000 евро може да се договори отстъпка дори 5 000 евро. При панелки, естествено, 500-800-до 1000. Много зависи и от това дали имотът е на пазара от скоро. Най-често собственикът си намисля една прекрасно огромна цена, щото смята имота си за НАЙ. Гледа ни накриво, когато решим да му го обясним. После почва чакането, пускането на излишни обяви. Понякога цената е толкова висока, че никой не се и обажда. Понякога тръгват огледи, но никой не купува. И тогава идва на ход фактът дали продавачът бърза, или не. Понякога си дремем половин година на първата цена. Понякога е разумен и сваля още на първия месец. Малко. И така - малко по малко, докато си дойде на разумната цена и някой го купува НА МИГА. Защото и най-прекрасното жилище, ако е скъпо, ще си стои. Обратното - и най-големият боклук може да се продаде, ако цената му е адекватна.
Малко дрънканици от моя страна се оформиха - няма да ги трия сега.
Още нещо важно имам да ти кажа. Не вини колегите, които са ти казали, че няма да има коментар. Има много такива продавачи, които не обичат пазарлъците и предупреждават още от началото, че няма да има коментар. Или пък заварваш предлагането в момент, в който човекът е смъквал няколко пъти, накрая се е изнервил и поглежда на кръв още щом чуе думата "коментар"...
За да ти бъда полезна - трябва да знам за какво жилище става дума и какво му искат.
А, и още нещо важно. АКО ИМОТЪТ ТИ ХАРЕСА И МОЖЕШ ДА СИ ПОЗВОЛИШ ЦЕНАТА- НЕ СЕ КОЛЕБАЙ А ГО ГРАБВАЙ!! Не тръгвай на покупка с мисълта, че Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да има намаляване и че ЩЕ СЕ МИНЕШ АКО НЯМА! Пробвай се, но не се инати, защото ИМАМ ЛИЧНО АЗ ДЕСЕТКИ СЛУЧАИ, В КОИТО ОТ ТУТКАНЕ КЛИЕНТИ ИЗПУСКАТ ЖИЛИЩА ЗА БРОЕНИ ЧАСОВЕ!
"Винаги има поне още една гледна точка..."
| |
|
|
|
благодаря за обстойното мнение и времето, което си отделила да го напишеш. беше ми полезно.
всъщност потвърждаваш това, което аз си мисля - че като ше се фърлят толкова пари, плюс минус там някакви 2% не си заслужават ината...е, тия 2% могат да покрият агенцията, от друга страна погледнато ;-))
лошото е, че е въпрос на късмет колко "бърза" да продава собственикът и доколко друг няма да те изпревари ако изчакаш да узрее...пълна неизвестна...
когато купихме апартамент 2004 година ни казаха че близо 6 месеца го продават и въпреки всичко не са склонни лев да отстъпят от цената... можехме и ние да се инатим и да търсим друг, ама аз пусто съм така с всякакви покупки - като ми влезе на очи и безумни пари да ми искат, давам...не че ги рина, ама не мога да подходя с разум и търпение към каквато и да било покупка
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
anirad (непознат
) |
| Публикувано | 20.11.06 18:33 |
|
|
Ще ти кажа една причина, по която може би не искат да смъкват от цената. Самият собственик иска често пъти нереална цена на жилището си. И много агенции, незнам дали ти се е случмало, но обявяват цена под тази на собственика, само и само да й се обаждат. Ти когато се обадиш, или по точно когато отидеш на оглед, ти "сервират", че собственика е вдигнал цената и познай.... ти очакваш коментар, а то излиза, че трябва да плащаш повече. Точно поради тази причина аз напуснах бившата агенция в която работих, защото шефа казваше..." Ако трябва да се карате...карайте се, но не изпускайте клиент. 1000Е не са от значение за този, който купува" Така че това е политика на много агенции и затова са виновни шефовете а не ние брокерите. Но според мен разумната граница за коментар е около най-много 500Е. Всичко друго, което ти говорят е несериозно. А колкото до ината, самият ти си преценяваш, заслужава ли си или не... но сега продажбите станаха като наемите, сутринта излизат, на другия ден вече са продадени...
| |
|
Тема
|
[re: anirad]
|
|
| Автор |
yниKaлнa (Заядливка) |
| Публикувано | 20.11.06 18:46 |
|
|
Колега, не знам къде точно си работил и какво си продавал. 500 евро за един имот за 80 000 евро са като семки и бонбонки. За 80 000 евро цена, 2000 са нещо нормално като предложение, ако се попазарите малко-може да се съберете на 1000, а може и двете хиляди да пребориш. А може и с 3 да започнеш. Съвсем нормално е. Както вече писах - зависи от много неща. Но пък 500 евро са смешна сума.
"Винаги има поне още една гледна точка..."
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
dated (непознат) |
| Публикувано | 20.11.06 18:57 |
|
|
Извинявайте за намесата.
Не съм брокер. Може би затова и аз мисля така:
"АКО ИМОТЪТ ТИ ХАРЕСА И МОЖЕШ ДА СИ ПОЗВОЛИШ ЦЕНАТА- НЕ СЕ КОЛЕБАЙ А ГО ГРАБВАЙ!!"
Особено ако е жилище, в което ще живееш.
"сега продажбите станаха като наемите, сутринта излизат, на другия ден вече са продадени" - чак такова ли е положението?
| |
|
Тема
|
[re: yниKaлнa]
|
|
| Автор |
anirad (непознат
) |
| Публикувано | 20.11.06 19:16 |
|
|
Колежке, аз говоря за често продаваните имоти, а това са едностайни и двустайни апартаменти за около 30-40000Е. Но самата ти знаеш, че не ние определяме цената и много пъти имот се продава на нереално висока цена, а собственика е човек, на който не може да се влияе. Но предполагам, че си се сблъсквала и с таква колеги, които преди огледа ти казват една цена а после съвсем друга и ти вместо да сваляш, цената ти се вдига. А пък има и трети, които така надуват цените /собственици/, че аз просто отказвам да им рекламирам и продавам имотите. Това за мен е подигравка. Естествено е, че колко е по-скъп имота, толкова по-голям е коментара. Но ти знаеш ли, че имах един случай, продадох двустаен апартамент в Оборище, не стига, че беше панелка за 56400Е, не стига че нямаше никакъв коментар върху цената, но и сделката щеше да се развали заради един хладилник. Стоиш и гледаш наглед разумни хора как стигнаха до такава агресия, че имах чувството, че ще се хванат за гушите. И то за едни хладилник... Просто има хора и хора..
| |
|
Тема
|
[re: anirad]
|
|
| Автор |
Karinka (членка) |
| Публикувано | 20.11.06 22:48 |
|
|
Като каза за хладилника, та се сетих за едни дето щяха да се претрепат заради 3 плафониери - стари, счупени .... от преди балканската война.
мммм да има и такива случки :-)
Общо взето на ниските цени и 500 евро са си коментар.
От строителна фирма - освен, ако не е много закъсала или не е някой от последните апартаменти, обикновенно не може да се обсъжда цената. Трябва да е много куц апартамента, за да се навият. Или да се направи доста по-голямо плащане в първоначалния етап на строителството.
| |
|
Тема
|
[re: dated]
|
|
| Автор |
Karinka (членка) |
| Публикувано | 20.11.06 22:53 |
|
|
Да, такова е положението!
И за съжаление не ни вярват клиентите, мислят си, че им прилагаме брокерски номера за притискане, ама като изтърват 2 имота и вече им светват лампичките, че май не ги баламосваме.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|